08.11.2019 – Yabancı uyruklu işçinin SGKya bildirimi

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Yabancı uyruklu işçinin SGKya bildirimi


Yabancı uyruklu işçiler için 6735 sayılı Uluslararası İş gücü Kanunu’na göre çalışma izni alınması gerekmektedir.

 

Çalışma izni alınmış veya çalışma izni muafiyeti alan yabancılar ile yabancı çalıştıran işverenler, sosyal güvenlik mevzuatından kaynaklanan yükümlülüklerini kanuni süresi içinde 5510 sayılı Kanun hükümlerine göre yerine getirirler. Türkiye’nin taraf olduğu sosyal güvenlik sözleşmeleri hükümleri uyarınca işlem yapılması gereken durumlar ayrıca ilgili sosyal güvenlik anlaşmalarına göre yürütülmektedir.

 

Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nin 102’nci maddesinin 13‘üncü fıkrasında belirtilen,

“a) Kurumca yetkilendirilmiş sağlık hizmeti sunucularından veya iş yeri hekimlerinden alınmış istirahatli olduğunu gösteren rapor,

ç) Gözaltına alınma ile tutukluluk hâline ilişkin belgeler,

f) Grev, lokavt, genel hayatı etkileyen olaylar, doğal afetler nedeniyle iş yerinde faaliyetin durdurulduğunu veya işe ara verildiğini gösteren ilgili resmî makamlardan alınan yazı örneği,” hususlarına ilişkin eksik çalışma veya eksik ücret ödenme nedenlerini kanıtlayan belgeler ile 4857 sayılı İş Kanunu’nun 74’üncü maddesinde sayılan hallerin ortaya çıkması durumunda eksik çalışma veya eksik ücret ödeme nedenlerini kanıtlayan belgeler SGK tarafından kabul edilecek olup aylık prim ve hizmet belgesi ile muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde eksik gün veya eksik ücret bildirimleri için işverenden ayrıca aylık prim ve hizmet belgesi veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesi istenmeyecektir.

 

SGK’nın 18/03/2019 tarihi yazısına göre, işverenin veya işçinin kontrolü dışında gerçekleşen olaylar (çalışma izni alınmasına rağmen çalışmaya başlanılmaması, çalışma izni bulunan kişinin geçici olarak yurt dışına giriş-çıkışları arasında geçen süreler, hastalık, analık, tutukluluk, grev ve lokavt, vb.) konusunda yapılacak işlemler genel olarak hukuka ve idari iş ve işlemlerine uygun bir biçimde gerçekleşmelidir. Çalışanın salt yabancı uyruklu olması nedeniyle işverenden kaynaklanmayan nedenlerle sözleşmede yer alan koşulların sağlanmadığı belirtilerek işverenin idari yaptırıma uğratılması durumunda telafisi güç zararların ortaya çıkabileceği değerlendirilmektedir.

 

Yabancı uyruklu kişinin çalışmaya başlamadığı, geç başladığı veya çalışma izni iptal edip yurt dışına çıktığı tespit edilenler için aylık prim ve hizmet belgesi veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesi istenmeyecektir.

 

Çalışma izni verilen yabancının, çalışma izninin geçerliliğinin başladığı tarihten itibaren altı ay içinde Türkiye’ye gelmek zorunda olduğu bu nedenle 6735 sayılı Kanun’un 12’nci ve 15’nci maddelerinde belirtilen sürelerin aşılmaması koşuluyla daha sonraki bir sürede çalışmaya başlanılması veya iş yeri ile ilişiğini kesmeden geçici süreli olarak yurt dışına çıkılması durumunda ülkeye giriş ve çıkış tarihlerinin de dikkate alınarak kişinin yolda geçireceği süreler için; ülkeden çıkış günü hariç olmak üzere iki gün, yine ülkeye giriş tarihi hariç olmak üzere iki günü geçmemek üzere yolda geçen sürelerin de dikkate alınması suretiyle bu süreler için de işverenden aylık prim ve hizmet belgesi veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesi istenmeyecektir.

 

Çalışma izni alınan yabancılara ilişkin ücretsiz izin talepleri 4857 sayılı İş Kanunu’nun 74’üncü madde de sayılan kadın çalışanlara doğum nedeniyle verilen ücretsiz izinler dışında kalanlar Bakanlıkça değerlendirmeye alınmamakta olup, çalışma izni verilen süreye ilişkin sosyal güvenlik yükümlülüklerinin tam ve eksiksiz olarak yerine getirilmesi gerekmektedir. Diğer bir deyişle yabancı uyruklu işçiler kadın çalışanlara doğum nedeniyle verilen ücretsiz izinleri kullanabileceklerdir. Ancak bunun dışında ücretsiz izin kullansalar bile SGK’ya prim bildirimleri yapılmalıdır.

 

www.resulkurt.com – 08.11.2019

Görüntülenme Sayısı