Yetim aylığında standart birliği maalesef sağlanamadı
Her gün onlarca okuru aydınlattığınızı görüyorum. Benim de epeydir kafamı kurcalayan konu şu; Annem de babam da Emekli Sandığı emeklisi idiler. Ve ben annemden maaş alıyorum. Eskiden iki Emekli Sandığı maaşı alınamıyordu. Fakat şimdi şartlar değişti, SGK olarak aynı çatı altında toplandılar. Yani tüm maaşlar aynı havuzdan, aynı keseden dağıtıldığına göre bize yapılan vicdansızlık değil mi? İki kuruşluk bir işte çalışsan onu da kesiyorlar (Çalışacak yaşta da değilim zaten, yaş 64). Avukat arkadaşlarım, benim benzerlerime de emsal olacak bir dava açmamı öneriyorlar. Ne dersiniz? Aydınlatıcı satırlarınız için şimdiden teşekkürler.. İnci Köprülü
Evet, önce sosyal güvenlik kurumları tek çatı altında birleştirildi. Sonra reform kanunu adı altında, farklı sosyal güvenlik kanunları tek bir sosyal güvenlik kanununda birleştirildi. Buradaki temel amaçlardan biri de farklı sosyal güvenlik kanunlarına tabi çalışanlar ile hak sahiplerinin hak ve yükümlülükleri arasındaki norm ve standart birliğinin sağlanmasıydı. Ancak maalesef şatlar pek değişmedi. 1 Ekim 2008 öncesi için norm ve standart birliği sağlanamadı.1 Ekim 2008 tarihinden önce memur olanlar ile bunların hak sahipleri için 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu hükümlerinin uygulanması öngörüldü.
SSK ve Bağ-Kur sigortalılarının kızları da faklı yönden mağdur durumdalar. Örneğin Emekli Sandığı iştirakçisinin, Emekli Sandığı iştirakçisi veya emeklisi olmayan kız çocuklarına, SSK veya Bağ-Kur kapsamında çalışsalar da emekli olsalar da yetim aylığı ödenirken, SSK veya Bağ-Kur sigortalısının kız çocukları herhangi bir sigortalılık kapsamında çalışmaları veya emekli olmaları halinde ana veya babalarından aylık alamıyorlar.
Avukat arkadaşlarınızın önerisine, ne gerekçe ile dava açacaklarını bilemediğimden bir şey söyleyemiyorum. Ancak böyle bir yolun açılmasına vesile olabilirseniz bir çok kişinin duasını alırsınız.
Sağlık yardımı almaya nasıl devam edebilirim?
15 Temmuz 1972 doğumluyum. Sigorta başlangıcım 9 Nisan 1997. 2 Ağustos 1998’de 8 ay kısa dönem askerlik yaptım. İşten çıkış tarihim 27 Şubat 2014, prim günüm 5708 gün. Ne zaman emekli olabilirim? Primlerim ayrıldığım işyerinde yüksek yattı, toplam kazanç 499.324 TL. Emekli olduğumda yüksek maaş alabilir miyim ya da almak için ne yapmam gerekir? Devletin sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanmaya devam edebilirim? Hami Sıcakkan
Emeklilik için 25 yıl sigortalılık süresi, 5825 prim günü ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. 5825 prim günüyle 56 yaşınızı doldurduğunuzda emekli olmaya hak kazanırsınız. Prime esas kazanç toplamınızın prim gün sayınıza kıyaslanmasından, primlerinizin yüksek kazanç üzerinden ödendiği sonucu çıkıyor. Emekli aylığınızın yüksek olması için bundan sonraki prim ödemelerinde de mevcut seviyeyi korumanız gerekiyor.
Son bir yıl içinde 90 gün prim ödemeniz varsa, işten ayrıldığınız tarihten itibaren 100 gün süreyle sağlık yardımı almaya devam edebilirsiniz. Bu sürenin sonunda halen çalışmaya başlamamışsanız, genel sağlık sigortalılığınızın tescili için SGK’ya başvurmanız ve gelir testi yaptırmanız gerekiyor. Gelir testi sonucunda aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden az çıkarsa primleriniz devlet tarafından karşılanır. Asgari ücretin üçte birinden fazla olursa, genel sağlık sigortası primi ödersiniz.
Kızım ve oğluma benden de aylık bağlanabilir mi?
Kızım ve engelli oğlum Akbank emeklisi olan ve 1982 yılında vefat etmiş babalarından yetim aylığı alıyorlar. Ben SSK emeklisiyim. Benim vefatımdan sonra kızım ve oğluma benden de aylık bağlanabilir mi? Ayla Nurel
Allah geçinden versin, vefatınız halinde kızınız halen bekâr ve sigortalı olarak çalışmıyor olursa, kendisine sizden de aylık bağlanır. Oğlunuzun da engellilik durumu devam ediyor olursa ona da aylık bağlanır.
Sözcü Gazetesi – 08.05.2014