08.03.2014 – Doğumdan sonra çalışılmayan süreler borçlanılabiliyor

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Doğumdan sonra çalışılmayan süreler borçlanılabiliyor


Kasım 1974 doğumluyum. İlk sigorta (SSK) girişim Haziran 1996. Arada işsiz kalıp çalışamadığım zamanlar oldu, toplamda 4275 gün primim var ve halen bir işyerinde çalışıyorum. Hep SSK’lı olarak çalıştım. İnternetten baktığımda benim için emeklilik 5800 gün ve 52 yaş görünüyor, bu bilgiler doğru mu? Prim günüm dolduğunda çalışmayı bırakıp yaşı beklemek istiyorum.  Çalışmayı bırakırsam, yaklaşık 10 yıl yaş beklemek, emekli maaşı miktarında dezavantaj olur mu? İki oğlum var, 2000 ve 2007 doğumlu. Çocuklarımın doğumlarında ben çalışıyordum, bu durumda doğum borçlanmasından faydalanamaz mıyım? Hatice Çakmak

Haziran 1996 sigorta başlangıcıyla emeklilik için 5800 gün ve 52 yaş değil, 5900 prim günü ve 53 yaş şartlarına tabi olursunuz. Primleriniz yüksek kazanç üzerinden ödenmiyorsa, prim gününüzü doldurduktan sonra prim ödemeyi bırakmanız, emekli maaşınızı azaltmaz.

Doğum borçlanması, doğumdan sonraki iki yıl içinde kalan prim ödenmemiş süreler için yapılabiliyor. Doğumlardan sonra çalışmaya ara vermediyseniz, prim ödenmemiş süreniz olmayacağından, doğum borçlanması yapamazsınız.

 

Yurtdışı borçlanmasıyla emekli olabilir miyim?

1 Ocak 1953 doğumluyum.  Almanya’da 27.02.1980-28.10.1982 tarihler arasında 872 gün sigortalı olarak çalıştım. 1982 yılında Türkiye’ye kesin dönüş yaptım. Türkiye’de  5 Haziran 2008’de sigortalı oldum. Türkiye’de 90 gün sigortalık sürem var.  Yurtdışı borçlanması yaparak emekli olabilir miyim?  Yaş haddinden emekli olma durumum var mı? Borçlanma yapmam gerekirse de ne kadar ödeme yapmam gerekir? Cengiz Kılıç

Normal şartlarda 4500 prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresiyle 4/a (SSK) statüsünden emekli olabilirsiniz. Almanya’daki çalışma sürenizi borçlanırsanız, mahkeme kararı ile Almanya’da sigortalı çalışmaya başladığınız tarihi sigorta başlangıcı olarak kabul ettirebilirsiniz. Bu durumda da 3600 prim günüyle emekli olabilirsiniz.

Yargı yoluna başvurmayı tercih etmeniz halinde, yurtdışı borçlanması da dahil olmak üzere (mümkünse askerlik borçlanması da yapabilirsiniz) 3600 prim gününü tamamladıktan sonra yurtdışındaki sigorta başlangıcınız dikkate alınarak emekli aylığınızın bağlanması talebinde bulunabilir, talebinizin reddi halinde iş mahkemesinde dava açabilirsiniz.

Borçlanacağınız her bir gün için günlük asgari ücret ile günlük asgari ücretin 6,5 katı arasında olmak koşuluyla, belirleyeceğiniz prime esas kazanç tutarının yüzde 32’si kadar prim ödersiniz. Haziran sonuna kadar geçerli olan asgari ücrete göre, ödeyeceğiniz günlük prim tutarı 11,42 TL ile 74,26 TL arasında olur.

 

Eşiniz doğum borçlanması yapamaz

Eşim 1963 doğumlu. Hiç sigortası yok. Bu günlerde herhangi bir iş yerinde bir ay çalışıp sonra tarım sigortasına geçse, iki oğlumuz için borçlanma yapsak, ne zaman emekli olur? Böyle bir şey mümkün mü? Avni Duman

Doğum borçlanması, ilk defa sigortalı olunan tarihten sonra gerçekleşen, en fazla iki çocuk için yapılabildiğinden, eşiniz maalesef doğum borçlanması yapamaz.

5200 prim günüyle 4/a (SSK), 5400 prim günüyle 4/b (Bağ-Kur) statüsünden emekli olabilir. Daha çok hangi sigortalılık kapsamında prim öderse, o sigortalılık statüsünden emekli olur.

 

Aylığınız normal emekli aylığınızdan düşük olmaz?

1970 doğumluyum. Sigorta başlangıcım 1991. Toplam prim gün sayım 6000 günün üzerinde. Raporum  nedeniyle 3. derece vergi indirim hakkı kazandım. Erken emeklilik hakkımı kullanmam halinde normal emeklilik durumundan çok daha düşük  bir maaş bağlanabilir mi? O. P.

Engelli hakkıyla emekli olmanız halinde bağlanacak aylığınız, mevcut prim gününüzle normal emekliliğiniz durumunda bağlanacak aylığınızdan düşük olmaz.







Sözcü Gazetesi – 08.03.2014

Görüntülenme Sayısı