1 Ocak 2012 tarihi itibariyle yeşil kart vizeniz olmadığından gelir testi yaptıracaksınız Posta Gazetesi – 08.02.2012
Soru: Geçen yıl mayısta bulunduğumuz ilçede yeşil kart başvurusu yaptık. Çocuklarımın vizelerini aldık. Ama benim ve eşimin vizeleri yo. İkamet değiştirdiğimiz için de, bir daha da gidip alamadım. Şimdi bu durumda bizim de gelir tespitini yapmamız gerekiyor mu? Yoksa vize tarihi olan mayısı beklememiz mi gerekiyor? Ayrıca vize almadığımız halde yeşil kartlımı sayılıyoruz? Şuan çalışmıyorum. Ama özel güvenlik memuruyum. Çalıştığım dönemlerde SGK yatıyordu. O zaman yeşil kart iptal oluyor galiba? Bu konuda aydınlatır mısınız? Faruk AKKUŞ Cevap: 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle yeşil kartlı olanlar vize tarihleri dolana kadar, sağlık yardımı alacak. Vizelerinin dolduğu tarihten itibaren bir ay içinde gelir testi yaptıracaklar. Ve gelir testi sonucuna göre belirlenecek olan, aile içindeki kişi başına düşen yıllık gelir tutarına göre, prim ödemenden veya prim ödeyerek sağlık yardımı alacaklar. Vizenizi yeniletmediğinizden 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle vizeniz dolmuş görünüyor. Gelir testine girmek ve çıkacak sonuca göre işlem yapmak zorundasınız. Gelir testi sonucunda aile içinde kişi başına düşen aylık gelirin ortalama tutarı 295.50 TL den az çıkması halinde prim ödemeden, 295.50 TL ile 886.50 TL arasında çıkması halinde aylık 35.46 TL, 886.50 TL ile 1773 arasında çıkarsa aylık 106.38 TL, 1773 TL den fazla çıkarsa aylık 212.76 TL prim ödeyerek sağlık yardımı alabilirsiniz.
Kademenizi değiştirmediğinden askerlik borçlanması yaşı düşürmüyor Soru: 1965 doğumluyum 1 Nisan 1997 tarihinde SSK’lı oldum. 120 gün prim ödedim. Daha sonra iş yeri açtığım için 2000 yılında Bağ-Kura geçerek, 11 yıl 10 ay prim ödedim. SSK’dan emekli olmak için, 2012 yılı başında kendi iş yerimde hisse devri yaparak tekrar SSK’lı oldum. Askerliğimi borçlanırsam faydası olur mu? Askerlik borçlanmazsam ne zaman, borçlanırsam ne zaman emekli olabilirim? Nazım KÖRÜKCÜ Cevap: 2012 de tekrar sigortalı çalışmaya başladığınız tarihten itibaren en az 1260 gün prim ödemeniz halinde, SSK’da emekli olmak için; 5825 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabi olursunuz. 1260 günden sonra prim ödemeseniz de, 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 1 Nisan 2022 de emekli olabilirsiniz. Doğumunuzu tarih(gün, ay, yıl) olarak bildireceğiniz yerde yıl olarak bildirdiğinizden, ne kadar askerlik borçlanması yapacağınızı hesaplayamıyoruz. Ancak, askerliğinizi borçlanırsanız(1 Nisan 2022 ile 56 yaşınızı doldurduğunuz tarih arasındaki süreyi borçlanmanızda yeterli), 2021 de 56 yaşınızı dolduracağız tarihte emekli olabilirsiniz.
Bağ-Kurlu sigortalı eşinin üstünden sağlık yardımı alamaz Soru: Bağ-Kur prim borcum olduğundan sağlıktan yararlanamıyorum. Eşim çiftçi konumunda prim yatırıyor. Eşimin sağlığından yararlanabilir miyim? İLKER Cevap: İkisi de sigortalı olan eşler, kendi sigortalarından sağlık yardımı almak zorunda olduğundan, Bağ-Kur sigortalılığınız devam ettiği sürece eşinizin üstünden sağlık yardımı alamazsınız.
Kız çocukları evlenmediği ve sigortalı çalışmadığı sürece ana veya babadan sağlık yardımı alabilir Soru: SSK emeklisiyim. Şuan SSK olarak çalışmaktayım. Kızım 1977 doğumlu. Sigortalı olarak bir ara çalıştı. Şu an çalışmıyor? Kızım SSK’nın sağlık hizmetlerinden nasıl faydalanabilir? Benim üstüme alarak mı? Öyleyse nasıl üstüme alabilirim? Kenan ERTUĞRUL Cevap: Kızınız 1 Ekim 2008 tarihi itibariyle sizin üstünüzden sağlık yardımı alma hakkı olduğundan, sigortalı çalışmaması ve bekâr olması şartıyla yaşı ne olursa olsun üstünüzden sağlık yardımı alma hakkı bulunuyor. Kızınızın gelir testi yaptırmasına gerek bulunmuyor. Sizin üstünüzden sağlık yardımı alabilir. Bunun için yapmanız gereken, bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğüne başvurarak aktivasyon yaptırmanızdan ibarettir.
Babanız 34 ay sonra isteğe bağlıdan çıkmalı Soru: Babam 25 Şubat 1953 doğumlu. SSK başlangıç tarihi 1976 olup, 1567 gün prim ödemesi var. 7 aydır isteğe bağlıdan ödeme yapıyorum. Ayrıca askerlik borçlanması var. (yaklaşık 2 senelik) Ne zaman emekli olabilir? Derya KABAN Cevap: Bananız emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabi. Babanız muhtemelen 600 gün askerlik yapmıştır. Askerlik borçlanması primini 2377 güne yükseltiyor. 1223 gün daha prim ödeyerek, 2377 gün olan primini 3600 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir. Ancak, bu şartlarla emekli olabilmesi için; 34 ay(1020 gün) daha isteğe bağlı prim ödedikten sonra isteğe bağlıdan çıkıp, kalan prim eksiği olan 203 günü sigortalı bir işte çalışarak ödemesi gerekiyor.
Yetim aylığı alanlar gelir testi yaptırmayacak Soru: Annem babam vefat ettiler. Annemin maaşını alıyorum. Onun üstünden sağlık yardımı alıyorum.1 Ocak 2012 de çıkan yeni yasaya göre, gelir tespitini bende yaptıracak mıyım? Yoksa eskisi gibi sağlık hizmetini vefat eden annem üstünden alacak mıyım? Dilek SAVAŞKAN/İST. Cevap: Yasa yeni çıkmadı. 8 Mayıs 2008 de yürürlüğe girdi. Ancak toplumun bazı kesimleri için yasanın genel sağlık sigortasına ilişkin hükümleri 1 Ocak 2012 den itibaren zorunlu hale geldi. Annenizden dolayı yetim aylığı aldığınızdan, aynı zamanda genel sağlık sigortalısısınız. gelir testi yaptırmanıza da gerek bulunmuyor. 1 Ocak 2012 den önce nasıl sağlık yardımı alıyorsanız, aynı şekilde sağlık yardımı almaya devam edeceksiniz. |
|