07.11.2013 – Çıraklık sigortası başlangıç sayılmıyor

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Çıraklık sigortası başlangıç sayılmıyor


1975 doğumluyum. 1988 yılında çırak meslek okulundan sigortalıyım. Ne zaman emekli olabilirim? Ali Yazıcı

Çıraklık döneminde kısa vadeli sigorta kolları olarak adlandırılan iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık sigortası primi ödeniyor. Emeklilikte esas alınan ve uzun vadeli sigorta kolları olarak adlandırılan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödenmiyor. Bu nedenle de çıraklık başlangıcı sigortalılık başlangıcı, çıraklık süresi de sigortalılık süresi olarak kabul edilmiyor. Ancak çıraklık döneminde verilen sigorta sicil numarası, tüm çalışma süresinde kullanılıyor.

Sigortalılık süresinin başlangıcı, ilk defa uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenmeye başlandığı tarih kabul ediliyor. Emeklilik şartlarınızı tespit edebilmemiz için, adınıza ilk defa uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenmeye başlandığı tarihi bildirmeniz gerekiyor.

 

5450 prim günüyle 51 yaşınız dolduğunda emekli olursunuz

12 Şubat 1971 doğumluyum. 1 Ocak 1989’da esnaflıktan Bağ-Kur’a girdim. 5 yıl 4 ay 28 gün prim ödedim. 26 Temmuz 1993’de sigortalı olarak işe girdim. Şu anda  1850 gün sigortam var. Ne zaman emekli olurum? Mesut Ceylan

4/a (SSK) statüsünden emeklilik için 25 yıl sigortalılık süresi, 51 yaş ve 5450 prim günü şartlarına tabisiniz. En az 5450 gün prim ödemiş olmak koşuluyla, 51 yaşınızı dolduracağınız 12 Şubat 2022’de emekli olmaya hak kazanırsınız.

 

5750 günle SSK, 9000 günle Bağ-Kur statüsünden emekli olursunuz

13 Şubat 1972 doğumluyum. 22 Ocak 1996’da T. İş Bankasında işe başladım, 4 Eylül 2002’de bankadan ayrıldım. Çeşitli işlerde ne yazık ki sigortasız çalıştım. 1 Nisan 2009 tarihinde Bağ-Kur’lu oldum. Hizmetlerimi sorguladığımda, bankadaki çalışma sürem gözükmüyor. Toplam hizmet yılımı görmem için hizmet birleştirmesi yapmam gerekiyormuş. Bankada geçen çalışma süremi Bağ-Kur ile birleştirmek için ne yapmam gerekiyor? SGK’ya böyle bir başvuruda bulunursam onlar bir yazı yazıp çalıştığım bankadan bilgi alabilirler mi yoksa benim bankadan çalışma süremle ilgili bir doküman mı almam gerekir? Ayrıca bu şartlar altında emeklilik tarihimin ve yaşımın ne olacağını belirtirseniz sevinirim. Kısa dönem askerlik borçlanmamı da banka özel sandığına ödemiştim. Cenk Onat

Hizmet birleştirmesi için yazılı olarak, SGK’ya başvurmalısınız. Banka özel sandığı hizmetlerinizi SGK yazı ile ister. Ancak siz de hizmet belgenizi bankadan alıp, SGK’ya ibraz ederseniz işlemleriniz çabuklaşabilir. Diğer yandan emekli olacağınız tarihe kadar banka emekli sandıklarının SGK’ya devri işlemleri de gerçekleşmiş olacağından, acele etmenize de gerek yok.

Askerliğinizi ilk defa sigortalı olduğunuz tarihten önce yaptığınız varsayımıyla, 4/a (SSK) statüsünden emeklilik için 25 yıl sigortalılık süresi, 55 yaş ve 5750 prim günü; 4/b (Bağ-Kur) statüsünden emeklilik için ise 25 tam yıl (9000 gün) prim ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. Ayrıca 5400 prim günü ve 58 yaş şartıyla da 4/b statüsünden yaştan emekli olabilirsiniz. 

Son 2520 günlük fiili prim ödemeniz en fazla hangi sigortalılık kapsamında olursa, o sigortalılık statüsünden emekli olursunuz. 4/a statüsünden daha az prim ödeyerek emekli olmanız mümkün olduğundan, mümkün olursa emeklilik planlamanızı buna göre yapabilirsiniz.

 

Kız çocuğu sigortalı çalışmaya başlarsa yetim aylığı kesilir mi?

Ölen annesinden maaş alan dul bir bayan, sigortalı bir işe girerse anneden aldığı maaş kesilir mi? Mutlu Hakan

Ölen annenin hangi kapsamda sigortalı olduğunu belirtmemişsiniz. Kendisinden yetim aylığı bağlanan anne, Emekli Sandığı iştirakçisi ise, dul kız çocuğunun sigortalı çalışmaya başlaması halinde yetim aylığı kesilmez. Ölen anne SSK veya Bağ-Kur sigortalısı ise yetim aylığı kesilir.





Sözcü Gazetesi – 07.11.2013

Görüntülenme Sayısı