07.04.2020 – Koronavirüs mücadelesinde işyerleri hangi önlemleri alacak?

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Koronavirüs mücadelesinde işyerleri hangi önlemleri alacak?


Birkaç haftadır sanki rüyada ya da Hollywood filmindeyiz sanki. Bu kriz sona erdiğinde başta çalışma hayatını düzenleyen Vergi, Ticaret Hukuku, Borçlar Hukuku, İş Hukuku, İşsizlik Sigortası, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu, Sosyal Güvenlik ve İş Sağlığı ve Güvenliği olmak üzere bir çok konuda yenilikler yapılması ihtiyacı var.

Bugün özellikle işyerlerinde yeni tip koronavirüsle (Covid-19) mücadele kapsamında iş yerlerinde alınması gereken tedbirleri açıklamak istiyorum.

İşçi, işveren ve tedarikçi, müşteri ve ziyaretçiler gibi işyeri ortamında bazı kurallara uymaları gerekiyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü yeni koronavirüs salgını kapsamında iş yerlerinde alınacak tedbirler kılavuzu ile başta servisler, iş yerine giriş-çıkışlardan çalışma ortamı ve yemekhanelerde koronavirüsle mücadelede alınması gereken önlemleri duyurdu.

SERVİSLERDE ALINACAK ÖNLEMLER

Buna göre, servis araçlarının özellikle sık temas edilen yüzeyleri başta olmak üzere temizlik ve hijyeninin sık aralıklarla sağlanması, servis kullanan çalışanların araç içerisindeki yüzeylere temasının mümkün olduğunca azaltılması, araçların taşıma kapasitesinin sosyal mesafe göz önüne alınarak planlanması, araç girişlerine el dezenfektanları konulması, seyahat süresince şoför ve tüm yolcuların cerrahi maske takmaları gerekiyor.

Zorunlu olmadıkça özel veya iş seyahatlerinin yapılmaması gerekiyor.

İŞYERİNE GİRİŞ VE ÇIKIŞLAR

İş Yerine Giriş ve Çıkışlarda Temaslı Sistemlerin Kullanılmaması gerekiyor. İş yerine giriş ve çıkışlarda kullanılacak hijyen malzemelerinin konulmasına yönelik düzenlemeler yapılacak. Temas yolu ile geçiş kontrol sistemi bulunan iş yerlerinde bulaşma riskine karşı temassız sistemlerin kullanılması veya geçici süreyle bu sistemlerin kullanılmaması için işverenlere öneri sunulacak.

Sosyal mesafe kuralına uygun geçiş işaretlemeleri yapılarak mesafenin korunması, yığılma ve kalabalıklaşmanın önlenmesi istenecek. Ayrıca çalışanların işe girişlerinde temassız ateş ölçer ile ateşlerinin ölçülmesi sağlanacak. Ateş, öksürük, nefes darlığı ve benzeri şikayeti olan çalışanlar iş yeri sağlık personeline, bulunmaması durumunda doğrudan sağlık kuruluşlarına yönlendirilecek.

“SOSYAL MESAFE”

Çalışma ortamlarında, koronavirüs salgını dikkate alınarak risk değerlendirmesi ve acil durum planları güncellenecek. İş yeri hekimleri, iş güvenliği uzmanları ve hemşireler, ara dinlenmeleri ve yemek molalarını da kapsayacak şekilde çalışma süreleri içinde çalışanların birbirleriyle etkileşimlerinin asgari düzeyde olacak şekilde planlanmasını işverenlere önerecek. Yemekhane ve dinlenme alanlarında sosyal mesafe ve hijyen kuralları göz önünde bulundurularak, sıra ve masa düzeni uygun şekilde ayarlanacak.

Mümkünse, yemekler ve içecekler tek kullanımlık kumanya şeklinde dağıtılacak. Yemekhane ve dinlenme alanları sık aralıklarla dezenfekte edilecek.

DEZENFEKTE VE HİJYEN

Günümüz koşullarında iş hayatının ayrılmaz parçaları olan bilgisayar klavyeleri, ortak telefon, diyafon, mikrofon gibi kullanılan tüm araçlar farklı kullanıcılar tarafından kullanıldıkça sık aralıklarla dezenfekte edilecek, ortak kullanım alanındaki su sebilleri ve çay makineleri mümkün olduğunca kullanılmayacak.

 

www.resulkurt.com – 07.04.2020

Görüntülenme Sayısı