3 kocadan 3 maaş hakkı var mı?
Soru: 1995 yılında Bağ-Kur’lu olan kocam öldü. Bağ-Kur’dan dul maaşı bağlandı. 2000 yılında SSK’lı olan bir beyefendi ile evlendim. 2003 yılında vefat etti. Bana bu kocamdan da maaş bağlandı. 2005 yılında kısmetim çıktı. Memur emeklisi bir beyle evlendim. Bu beyle evliliğimiz iki yıl sürdü ve 2007 yılında vefat etti. Memur emeklisi kocamdan da bana maaş bağlandı. Üç kocamdan da maaş alıyorum. Birden çok kocadan dul maaşı alınmayacağını duydum. Kafam karıştı. Endişeliyim. Dul maaşlarım kesilir mi? Ayşe
Cevap Sayın Ayşe Hanım, hemen belirtelim üç kocadan almış olduğunuz üç maaş kesilmez. Rahat olun. Düzenlemeler sizi kapsamıyor. 1 Ekim 2008 öncesinde kazanılmış haklara dokunulmuyor. 1 Ekim 2008 öncesi için çalışmayan ve farklı sosyal güvenlik kurumlarından olmak üzere üç kocadan üç maaş uygulaması vardı. Bu uygulama 1 Ekim 2008’de kaldırıldı. Dolayısıyla üç kocadan üç maaş uygulaması yok. Ancak 1 Ekim 2008 öncesi kazanılmış haklara dokunulmuyor. Bunlar sizin gibi maaşlarını almaya devam ediyorlar.
01.10.2008 den sonra evliliğin ölüm nedeniyle sona ermesi durumunda sonraki eşinden de aylığa hak kazananlara tercih ettiği aylık bağlanıyor. Genellikle yüksek olan aylık tercih ediliyor.
Çalışana isteği dışında çalışma yaptırılabilir mi?
Soru: İhracat yapan bir firmada çalışıyorum. Yaz aylarında üretim artışından dolayı fazla çalışma yapıyoruz. Ben bu yıl fazla çalışma yapmak istemiyorum. İşverenim fazla çalışma yapmazsam beni işten çıkaracağını söylüyor. Fazla çalışma yapma zorunluluğum var mı? Kahraman Sarı
Cevap: Fazla çalışma yapma konusunda işverenin herhangi bir zorlama yapması söz konusu değil. İşverenin fazla çalışma talebini kabul edip etmemekte serbestsiniz. Fazla çalışma onayınızın yazılı olarak her yıl alınması gerekir. Sayın Sarı, işveren iş sözleşmenizi fazla çalışma yapmadığınızdan dolayı fesh ederse bu fesih haklı bir fesih olmaz. Tazminata hak kazanırsınız.
İş sözleşmesinin yapılması zorunlu mu?
Soru: Bir işyerinde 2 yıldan beri çalışıyorum. İşverenim bir hafta önce imzalamamız için bize iş sözleşmesi verdi. Bizde iş sözleşmesinin işe girişte imzalanması gerektiğini söyledik. İşverenimize iş sözleşmesini imzalamadan iade ettik. İş sözleşmesini 2 yıl çalıştıktan sonra imzalama zorunluluğumuz var mı? Bahattin Türkmen.
Cevap: Sayın Türkmen, 4857 sayılı İş Kanununa göre süresi bir yıl ve daha fazla olan iş sözleşmelerinin yazılı şekilde yapılması zorunludur. İşvereninizin size sunmuş olduğu sözleşmeleri imzalamanız gerekir. İş sözleşmesi işyerinde oluşmuş çalışma koşullarına aykırı hükümler içeriyorsa bu durumda ilgili hükümleri kabul etmediğinizi sözleşmeye yazılı kayıt düşerek iş sözleşmesini imzalamanız gerekir.
Hafta tatili pazar günü mü verilmeli?
Soru: Hafta tatilimi patron pazar günleri vermiyor. Ben hafta tatilimi hafta sonunda kullanmak istiyorum. Hafta içinde verilen izinler hafta tatili yerine geçer mi? Selim Lafcı
Cevap: Hafta tatili bir haftalık çalışma süresi içerisinde haftanın değişik günlerinde işçilere verilebilir. Hafta tatilinin mutlaka cumartesi veya pazar günleri kullanılması gerekmez. Sayın Lafcı, iş sözleşmesinde hüküm yoksa patron hafta tatilinin kullanılacağı günü belirler.
Güneş Gazetesi – 07.04.2017