Silinen primleri güncel değerli üstünden ödeyerek günlerinizi geri kazanabilirsiniz Posta Gazetesi – 07.04.2012
Soru: Geçmiş Bağ-Kur borcum sistemde çıkmıyor. İş mahkemesine dava açsam, bu hakkımı geri alma şansım olur mu? Selahattin ORHAN Cevap: 1 Ekim 2008 de yürürlüğe giren 5457 sayılı yasa hükmünce, 30 Nisan 2008 tarihi itibariyle Bağ-Kura 5 yıldan(60 aydan) fazla prim borcu olanlardan prim borcunu 2 Ağustos 2009 tarihine kadar ödemeyenlerin, prim ödemesi olanların daha önce ödediği primin tam olarak karşıladığı ay sonu itibariyle, prim ödemsi bulunmayan sigortalıların ise tescil tarihi itibariyle sigortalılıkları durduruldu.(1 Mayıs 2008 tarihinden itibaren tekrar başlatıldı) Durdurulan sürelere ilişkin prim borçları silindi. Ve prim borçları silindi. Silinen sürelere ilişkin süreler sigortalılık süresi olarak dikkate alınmıyor. Ancak, bu uygulama günlerinizi kesin olarak kaybettiğiniz anlamına da gelmiyor. Çünkü, sigortalılığı durdurularak prim borcu silinen sigortalı, istediği zaman primlerini günün değerleri üstünden ödeyerek, günleri geri kazanabiliyor. Bu kapsamda prim borcunuz silinmişse, Prim borçlarınızı güncel değerleri üstünden ödeyerek günlerinizi tekrar kazanabilirsiniz. Dava açmaya gerek yok. Ancak, Bağ-Kura hiç kayıt ve tescil yaptırmamışsanız, sistemde prim borcu çıkmaz. Prim borcunun çıkması için öncelikle Bağ-Kura kayıt olmak gerekiyor. Bağ-Kura hiç kayıt olmamışsanız, vergi mükellefiyetiniz devam ediyorsa, bu gün itibariyle ancak, 1 Ekim 2008 tarihi itibariyle Bağ-Kura kayıt yaptırabilirsiniz. Bu tarihten eski bir tarih itibariyle Bağ-Kur kayıt mümkün değil. Dava açsanız da netice alamazsınız.
SSK’dan daha erken emekli olabilirsiniz Soru: Doğum tarihim 20 Nisan 1966 dır. SSK Giriş tarihim 1 Eylül 1990 olup, 15 Mart 2012 ye kadar 3600 günü dolduruyorum. SSK olarak devam edersem, ne zaman emekli olurum? Bağ-Kura geçersem ödeyeceğim prim süresini ve emekli yaşımı öğrenmek istiyorum. Ercan ERGİN Cevap: SSK’da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. 1925 gün daha prim ödeyerek 3600 gün olan priminizi 5525 güne tamamlamanız şartıyla, 52 yaşınızı dolduracağınız 20 Nisan 2018 tarihinde emekli olabilirsiniz. Ayrıca, bundan sonra prim ödemseniz de, 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabi olarak, 60 yaşınızı dolduracağınız 20 Nisan 2026 tarihinde yaş haddinden emekli olabilirsiniz. Bağ-Kura geçerseniz emekli olmak için en az 9000 gün prim ödemeniz gerekir. Tabi olduğunuz yaş, 1 Haziran 2002 tarihi itibariyle ödediğiniz prime göre değişir. Ancak, priminizi 9000 güne tamamlayana kadar, yaklaşık olarak 61 yaşınızı doldurmuş olacağınızdan, yaş sorun teşkil etmez. SSK’dan emekli olmanız avantajlı.
SGK yanlış yapmaz muhtemelen yaşı doldurmamışsınızdır Soru: Bağ-Kurdan emekli olmak için müracaat ettim. Günlerin tamam dediler. Sonradan noksan olduğu bildirildi. Sekiz ay sonra tekrar başvurdum. Emekli kağıdı geldi. Gelen bildiride 9248 iş günüm olduğu yazıyor. Bağ-Kur 9000 gün istediğine göre, sekiz ay fazladan prim ödedim. Hem de sekiz ay emekli maaşından mağdur oldum. Ne yapmalıyım? Hasan KULU Cevap: Sadece prim ödemeyle emekli olunmuyor. Prim ödemenin yanında yaş şartında var. Belki yaşınızı 8 ay sonra doldurmuşsunuzdur. Sorunuza cevap verebilmemiz için, Bağ-Kur başlangıç tarihinizi(gün, ay, yıl olarak), doğum tarihinizi(gün, ay, yıl olarak) askerlik yaptığınız tarihi ve askerlik süreniz ile askerliğinizi borçlanıp borçlanmadığınızı bilmemiz gerekiyor. Bu bilgileri gönderdiğiniz de sorunuzu cevaplandırabiliriz.
Memurluktan önceki prim ödemeniz 51 yaşı doldurduğuna emekli olma imkânı sağlıyor Soru: 14 Mart 1967 doğumluyum. 1 Temmuz 1985’de SSK’ lı oldum. 30 günlük prim ödemem var. 1 Temmuz 1986 ile 1996 yılları arasında 6 yıl 8 ay prim ödemem var.18 ay askerlik borçlanmasını da ödedim. Daha sonra 27 Aralık 1996 da memur oldum. Ve halen çalışıyorum. Ne zaman emekli olabilirim? Kadir SEMİZ Cevap: Memurluktan önceki SSK prim ödemeniz ile askerlik borçlanmasıyla 8 yıl 3 ay olan toplam priminiz, emekli olmak için; 25 tam yıl fiili hizmet süresi ve 51 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. Ekim 2013 ayına kadar çalışmanızı sürdürerek, fiili hizmet sürenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 51 yaşınızı dolduracağınız 14 Mart 2018 tarihinde emekli olabilirsiniz.
1 Ekim 2008 den önce Bağ-Kura kayıt mümkün değil Soru: 1994 ila 2004 yılları arasında gerçek usulde vergi mükellefi oldum fakat Bağ-Kurlu yapılmadım bu zamanları borçlanabilir miyim? Sedat TOKAT Cevap: Sizin gibi süresi içinde Bağ-Kura kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülüğü 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren başlatılmaktadır. Bugün için, 1 Ekim 2008 den önceki bir tarihte Bağ-Kura kayıt mümkün değil.
Askerliğinizi istediğiniz zaman borçlanabilirsiniz ancak avantaj sağlayıp sağlamadığına bakmak lazım Soru: Bağ-Kurdan SSK’ya döndüm Son üç buçuk yıl yatırmam gerektiğini biliyorum. SSK girişim askerlikten sonra. Askerliğimi borçlanabilir miyim? KARACA Cevap: Askerliğinizi istediğiniz zaman borçlanabilirsiniz. Ancak askerlik borçlanmasının sağladığı avantaj, askerlik yapılan tarihe göre değişiyor. Askerlik yaptığınız tarihi, Bağ-Kur başlangıç ve sigorta başlangıç tarihlerinizi, doğum tarihinizi ve prim ödeme gün sayılarınızı bildirirseniz, sorunuza daha net cevap verebiliriz.
Prim iadesi için emekli olunacak yaşın doldurulması gerekiyor Soru: Annem 1955 doğumlu olup 2000 de isteğe bağlı Bağ-Kur yaptırıp 2004 de terk etmiştir. Ödenen primleri geri almak için ne yapmak gerekir. Merve ÇAKIR Cevap: Emekli olmak için aranan yaş haddini doldurduğu halde, emekli olacak kadar primi olmayanlar, talep etmeleri halinde primleri iade edilmektedir. Anneniz, 2013 de 58 yaşını dolduracağı tarihte, primlerinin iade edilmesini talep edebilir.
|
|