Oruç tutanlar öğle yemeği parası alır mı?
Ramazanın başlamasıyla birlikte ramazan ayında oluşan sorunlara ilişkin olarak okuyucularımdan sorular aldım. Bu soruları cevaplamaya çalışalım.
Okuyucularımdan Ali Bey, işyerinde öğle yemeklerinin bütün çalışanlara verildiğini, ramazan ayında oruç tutanların öğle yemeği yemediğini, patrondan yemek yemedikleri için yemeğin yerine patrondan para talep ettiklerini, ancak patronun para veremeyeceğini söylediğini, bunun doğru bir uygulama olup olmadığını ve bu konuda ne yapmamızı önerirsiniz diye soruyor.
Öğle yemeğini patronun herkese vermiş olması patronun kusurunun olmadığını gösterir. Bazı çalışanların oruç tutmaları bu sonucu değiştirmez. Ancak toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmesinde yemek yemeyenlerin yemek ücretlerinin ödeneceğine ilişkin bir düzenleme varsa bu durumda patron oruç tutan işçilere öğle yemeğinin bedelini öder. Sözleşmede özel hüküm yoksa patron oruç tutanlara yemek parası ödemeyebilir.
Patron izin vermiyor ne yapmalıyım?
Okuyucularımdan Sema Hanım, ramazan ayında izin kullanmak istediklerini, patronun hiç kimseye izin vermeyeceğini söylediğini ne yapmaları gerektiğini soruyor. Çalışma mevzuatına göre yıllık iznin ne zaman kullanılacağını işveren belirliyor. İşveren, işçinin izin kullanma talebiyle bağlı değildir. Örneğin işçi ramazan ayında yıllık izin kullanmak istemiştir. İşveren/patron bu talebi uygun görmeyip ramazan ayı sonrasında örneğin Ağustos ayında işçiye yıllık izin verebilir. Ramazanda yıllık izin kullanma konusunun iyi niyet kapsamında işçi ile işverenin anlaşması ile çözülebilir.
Molaya çıkmayan erken paydos eder mi ?
Okuyucularımdan Nesrin Hanım, bir işyerinde satış görevlisi olarak çalıştığını, öğlen 60 dakika ara dinlenmesi verildiğini 60 dakikalık ara dinlenmesini kullanmayıp akşam işten 60 dakika erken çıkmak istediğini, insan kaynakları müdürünün bunun mümkün olmayacağını söylediğini, nasıl bir yol izlemesi gerektiğini” soruyor.
Ara dinlenmesi mecburi
Dinlenme süreleri, iklim, mevsim, o yerdeki gelenekler ve işin niteliği göz önünde tutularak iş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmeleri ile aralıklı olarak da kullandırılabiliyor. Ara dinlenme süresinin, işe ara dinlenme süresi kadar geç başlama veya aynı süreyle erken bırakma şeklinde kullandırılması amaca uygun değildir.Ara dinlenmesi süresinin günlük çalışma süresi içerisinde kullandırılması gerekiyor. Bu nedenle insan kaynakları müdürünün uygulaması mevzuata uygun.
Güneş Gazetesi – 06.06.2017