Yaklaşım Logo

06.03.2012 – TTK Ticari defterlerin sahibi lehine delil olmasında neyi değiştirdi

MevzuautTR Reklam

TTK Ticari defterlerin sahibi lehine delil olmasında neyi değiştirdi

Posta Gazetesi – 06.03.2012

 

Soru: Ticaret Kanununa göre ticari defterler, sahibinin lehine veya aleyhine delil teşkil ediyor. 1 Temmuz 2012 de yürürlüğe girecek olan Ticaret Kanunu bu ilkede değişiklik yapıyor mu? Ticari defterle sahibi lehinde delil olma ilkesi 1 Temmuz 2012 den itibaren de devam edecek mi?

Osman DURU

Cevap: Mevcut Türk Ticaret Kanunun da, açılış ve kapanış tasdiki yaptırılan ticari defterlerin sahibinin lehine delil olma ilkesi, 1 Temmuz 2012 de yürürle girecek olan yeni Türk Ticaret Kanunun da terk edilmiş, ve ticari defterlerin hâkimin takdirine bağlı olarak delil olma usulü benimsenmiştir. Defterlerin delil olma özelliği, 4 Şubat 2011 tarihli resmi gazete de yayımlanarak, 1 Ekim 2011 tarihinde ne itibaren yürükle konan 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda(HMK) yeniden düzenlendi. Ticari defterlerin delil olma usulü söz konusu madde de ;

“(1) Mahkeme, ticari davalarda tarafların ticari defterlerinin ibrazına kendiliğinden veya taraflardan birinin talebi üzerine karar verebilir.

(2) Ticari defterlerin, ticari davalarda delil olarak kabul edilebilmesi için, kanuna göre eksiksiz ve usulüne uygun olarak tutulmuş, açılış ve kapanış onayları yaptırılmış ve defter kayıtlarının birbirini doğrulamış olması şarttır.

(3) İkinci fıkrada belirtilen şartlara uygun olarak tutulan ticari defter kayıtlarının sahibi ve halefleri lehine delil olarak kabul edilebilmesi için, diğer tarafın aynı şartlara uygun olarak tutulmuş ticari defterlerindeki kayıtların bunlara aykırı olmaması veya ilgili hususta hiç bir kayıt içermemesi yahut defter kayıtlarının aksinin  senet veya diğer kesin delillerle ispatlanmamış olması gerekir. Bu şartlara uygun olarak tutulan defterlerdeki sahibi lehine ve aleyhine olan kayıtlar birbirinden ayrılamaz.

(4) Açılış veya kapanış onayları bulunmayan ve içerdiği kayıtlar birbirini doğrulamayan ticari defter kayıtları, sahibi aleyhine delil olur.

(5) Taraflardan biri tacir olmasa dahi, tacir olan diğer tarafın ticari defterlerindeki kayıtları kabul edeceğini belirtir; ancak, karşı taraf defterlerini ibrazdan kaçınırsa, ibrazı talep eden taraf iddiasını ispat etmiş sayılır.” Şeklinde düzenlenmiştir. Ticari defterlerin delil özelliğine ilişkin mevcut Türk Ticaret Kanununda yer alan hükümlerinin hemen hemen aynısına 6100 sayılı HMK da yer verilmiş durumda.

 

Emekli olunacak yaşı doldurduğu halde

emekli olamayan ödediği primleri geri alabilir

Soru: İsteğe bağlı olarak 4 yıl Bağ-Kura ödenen primleri geri alabilir miyiz?

MERVE

Cevap: Emekli olunacak yaş haddini doldurduğu halde, emekli olacak kadar prim ödemesi olmadığından aylık bağlanamayanlar, talep etmeleri halinde ödemiş olduğu primler toptan ödeme adı altında iade edilmektedir. Emekli olunacak yaşı doldurmuşsanız ve prim ödemeniz emekli olmanıza yetmiyorsa, ödediğiniz primleri geri alabilirsiniz.

 

Hoşunuza giden seçeneği tercih edin

Soru: Bağ-Kur girişim 29 Aralık 1993 olup, 18 yıl 1 ay 8 gün prim ödemem var. Doğum tarihim 8 Kasım 1959 dur. Ne zaman emekli olabilirim?

Ömer KILIÇ

Cevap: Emekli olma seçeneklerinizi sıralayalım.1) Emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabisiniz. Ara vermeden prim ödemeniz halinde, prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlayacağınız 29 Aralık 2018 tarihinde emekli olabilirsiniz.

2) Muhtemelen Bağ-Kur başlangıç tarihinden önce 20 ay askerlik yaptınız. 20 ay askerlik borçlanması yaparsanız, emekli olmak için; 25 tam yıl pim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabi olur. Ve priminizi 25 tam yıla tamamlayacağınız 29 Nisan 2017 tarihinde emekli olabilirsiniz.

3)Bundan sonra prim ödemeseniz de, yaş haddinden emekli olmak için;15 tam yıl prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. Bağ-Kur sigortanızı kapatıp, bundan sonra prim ödemeseniz de, 58 yaşınızı dolduracağınız, 8 Kasım 2018 tarihinde yaş haddinden emekli olabilirsiniz.  Hangi seçenek hoşunuza gidiyorsa, o seçenekle emekli olabilirsiniz.

 

5300 gün priminiz varsa askerliğinizi borçlanmayın 

Soru: 10 Ekim 1964 doğumluyum. Sigorta girişim 2 Ocak 1986 dır. Askerliğimi tecili olduğundan dolayı 1989 olarak yaptım. Askerlik borçlanması yapabilir miyim?

Deniz AKSAKALLI

Cevap: İstediğiniz zaman askerliğinizi borçlanabilirsiniz. Ancak, faydası varsa borçlanma yapılır, yoksa yapılmazEmekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. Toplam 5300 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 49 yaşınızı dolduracağınız 10 Ekim 2013 tarihinde emekli olabilirsiniz. Toplam 5300 gün priminiz varsa veya emekli olacağınız 10 Ekim 2013 tarihine kadar primi 5300 güne tamamlayabiliyorsanız askerliğinizi borçlanmanıza gerek yok. Tamamlayamıyorsanız askerlik borçlanması yapmanızda yarar var. 

 

Eşiniz 46 yaşın dolmasını bekleyecek

Soru: Eşim 23 Ekim 1968 doğumlu. 28 Ağustos 1981’de SSK’lı oldu, 1 Ağustos 2011’den beri çalışmıyor. 8450 gün prim ödemesi var. Ne zaman emekli olabilir?

Hacer PAPUÇCU

Cevap: Eşiniz emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5075 gün prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabi. Prim ödemesi yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemese de, 46 yaşını dolduracağı 23 Ekim 2016 tarihinde emekli olabilir.

 

23 Bin TL’nin altındaki kira gelirleri beyan edilmeyecek

Soru: Geçen sene aldığım dükkânı, 1 Mart 2012 tarihinde aylık 2.000 TL den kiraya verdim. Ve 20.000 TL kira aldım. Kiracı adıma her ay yüzde 20 vergi yatırdı. Vergi beyannamesi vermem gerekiyor mu?

CEMAL

Cevap: İşyeri kiralarından yıl içinde yüzde 20 vergi kesintisi yapılarak, mal sahibi adına yatırıldığından beyan haddi konut kira gelirine göre yüksek tutulmuş bulunuyor. 2011 yılı için işyeri kira geliri için belirlenen beyan haddi 23.000 TL olup, bu tutarın altında kira geliri elde edenlerin beyanname vermeleri gerekmiyor. 20.000 TL işyeri kira gelirini beyan etmeyeceksiniz. Yıl içinde kesinti yoluyla ödenen vergiler nihai verginiz olacak.

 

 

Diğer Yazılar
Görüntülenme Sayısı