Çalışmaya devam edersem emekli aylığım düşer mi?
Sözcü Gazetesi – 06.01.2013
Çalışma hayatım boyunca SSK primim sürekli tavandan ödendi. Emekliliğe hak kazandım, ancak ben 2-3 yıl daha çalışmak istiyorum. Primim yine tavandan yatırılacak. 2008’de yürürlüğe giren yeni düzenlemeye göre, şimdi emekli olmayıp 2-3 yıl sonra emekli olursam emekli maaşımın düşeceğini söylüyorlar. Bu bana mantıksız geldi. Yani çalıştıkça emekli maaşı artacağına nasıl düşer? Bu doğru mudur, emekli olayım mı yoksa SSK pirimim tavandan ödenmeye devam etsin, 2-3 yıl sonra mı emekli olayım? Ferdi Kaçan
1 Ekim 2008 tarihinde yapılan son değişikliğe göre, primleri asgari ücret veya asgari ücretin biraz üzerinde bir tutardan ödenenlerin, çalışmaya devam ettikçe emekli aylığının düştüğü doğru. Sizin gibi sigorta başlangıcı 2000 yılından önce olanların emekli aylıkları; 01.01.2000 öncesi, 01.01.2000-30.09.2008 dönemi ve 01.10.2008 sonrası olmak üzere üç ayrı dönem için üç farklı şekilde hesaplanacak kısmi emekli aylığı toplamından oluşacak.
Emekli aylığı hesaplamasında esas alınan aylık bağlama oranları da bir sonraki dönem için bir önceki döneme göre düşürüldü. Çalışmaya devam edilmesi halinde, 01.10.2008 sonrası çalışma döneminin toplam çalışma süresi içindeki payı artıyor. 01.10.2008 sonrası döneme ilişkin aylık bağlama oranı, 01.10.2008 öncesi dönemden daha düşük olduğu için de emekli aylığını çalışmaya devam ettikçe düşüyor.
Sizin durumunuz ise farklı. Primleriniz tavandan ödendiğinden emekli aylığınız düşmez. Ancak çalışmaya devam ettiğiniz sürece mahrum kalacağınız emekli aylığı dikkate alınırsa, emekli olmanız daha mantıklı geliyor. Emekli olduktan sonra da sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışmaya devam edebilirsiniz.
Kaynanam çeyiz parası alabilir mi?
Emekli Sandığından emekli olan kayınpederim, 10 yıl önce vefat etti. Eşinden dolayı aylık alan kayınvalideme kısmet çıktı. Önümüzdeki günlerde hayırlısı ile izdivaç gerçekleşecek. Evlendiği için aylığı kesilecek olan kayınvalideme çeyiz parası ödenir mi? Orhan Taner
5510 sayılı SS ve GSS Kanununa göre evlenme ödeneği, halk arasındaki ifadesiyle çeyiz parası sadece yetim kız çocuklarına ödeniyor.
Ancak 1 Ekim 2008 tarihinden önce 5434 Emekli Sandığı Kanununa göre bağlanmış aylıklar hakkında 5510 sayılı SS ve GSS Kanunu ile yürürlükten kaldırılan hükümleri de dâhil 5434 sayılı Kanun hükümlerine göre işlem yapılacağından Emekli Sandığından yetim aylığı alan eş, ana ve kızın evlenmesi halinde 12 aylık tutarında evlenme ikramiyesi ödeniyor.
Buna göre, kayınvalideniz evlenmesi halinde 12 aylık tutarında evlenme ikramiyesi alabilir.
Kıdem tazminatım ne kadar sürede ödenmeli?
15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödememi tamamladım. SGK’dan aldığım “kıdem tazminatı alabilir” yazısını dilekçe ekinde işverenime vererek işten ayrıldım. Kıdem tazminatımın ne kadar süre içinde ödenmesi gerekiyor? Nevzat Çebi
Kıdem tazminatının ödeme süresiyle ilgili olarak Yasada bir hüküm yok. İş sözleşmesinin sona ermesiyle kıdem tazminatına hak kazanılmış oluyor. Bu tarihten itibaren makul bir süre içinde de ödenmesi gerekiyor. Ödenmemesi veya geç ödenmesi halinde dava açarsanız, kıdem tazminatınızı gecikilen süre için geçerli olan en yüksek mevduat faizi ile alırsınız.
Boşandığımda babamdan aylık alabilir miyim?
Eşimden boşanma aşamasında bir bayanım. Şu anda SSK’lı olarak çalışıyorum. Boşanma gerçekleştiğinde vefat etmiş olan babamdan dolayı Emekli Sandığı’ndan maaş alabilir miyim? S. T
Emekli Sandığı iştirakçisi ve Emekli Sandığı’ndan emekli olmadığınız için boşanmanız halinde, Emekli Sandığı emeklisi olan babanızdan dolayı yetim aylığı bağlanır.
Emekli çalışan işten ayrılırsa kıdem tazminatı alır mı?
SSK’dan emekli olduktan sonra, aynı veya başka bir işyerinde emekli olarak çalışan kişi, işten ayrılırken kıdem tazminatı alabilir mi? Hasan Yıldırım
Emekli olduktan sonra aynı veya başka bir işyerinde emekli olarak çalışan işçinin iş sözleşmesi, 1475 sayılı (eski) İş Kanununun 14. maddesinde sayılan kıdem tazminatına hak kazandıran nedenlerden birine bağlı olarak sona ererse, işçi kıdem tazminatına hak kazanır.
Örneğin iş sözleşmesi, işveren tarafından işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı dışında bir nedenle, işçi tarafından 4857 sayılı İş Kanunun 24. maddesinde sayılan haklı nedenlerle sona erdirilirse, işçi kıdem tazminatına hak kazanır. İşçi kendi isteğiyle işten ayrılırsa kıdem tazminatına hak kazanamaz.
Bağ-Kur borcumu sildirebilir miyim?
15.05.2004-30.06.2007 tarihleri arasında işyerim olması nedeniyle Bağ-Kur prim borcum var. 30.06.2007 tarihinde işyerimi kapatarak SSK’lı çalışmaya başladım. Bağ-Kur hizmetimin sigortalılık süreme sayılmasını istemiyorum. Bu borcumu sildirme imkânı var mı? Yaşar Özkan
Bağ-Kur borcunuzu sildirme imkânınız maalesef yok. Bağ-Kur’a tabi olduğunuz sigortalılık süresinden vazgeçmeniz de mümkün değil. Bu borç bugün olmasa bile emekli olacağınız zaman karşınıza çıkar. Bu borcu ödemediğiniz sürece de Sosyal Güvenlik Kurumu sizi emekli etmez.
Çalışırsam emekli aylığımdan kesinti yapılır mı?
Yazın SSK’dan emekli oldum. Elime geçen tazminatla çocukları evlendirdim ama paralar da suyunu çekti. Bir iş bulup çalışmayı düşünüyorum. Arkadaşlar çalışırsam emekli aylığımın düşeceğini söylüyorlar. Bu doğru mu? Resul Kalender
Bir işyerinde çalışmaya başlamanız halinde emekli aylığınızdan kesinti yapılmaz. Çalışmanız karşılığı alacağınız ücret üzerinden, çalışacağınız işin tehlike derecesine göre yüzde 31 ile yüzde 36,5 oranları arasında sosyal güvenlik destek primi (SGDP) ödenir. Bunun yüzde 7,5’i sizin ücretinizden kesilir. Bu kesinti emekli maaşınızdan değil; işyerinden aldığınız ücret üzerinden yapılır. Bu nedenle emekli aylığınızda herhangi bir azalma söz konusu olmaz.
Yedi ay sonra emekliliğe hak kazanıyorsunuz
Yayın hayatınızda başarılar dilerim. 05.08.1966 doğumluyum. 01.02.1982 işe giriş tarihim. Fakat 1982 senesinde 3 aylık bordro verilmediği için 1983 yılı Ocak ayından itibaren günlerim gözüküyor. Şuan 9135 günüm var. Ne zaman emekli olabilirim? A. Rıfat UĞURGEL
Ocak 1983 sigorta başlangıcıyla 4/a (SSK) statüsünden emeklilik için 25 yıllık sigortalılık süresi, 47 yaş ve 5150 prim günü şartlarına tabisiniz. Sigortalılık süresi ve prim gününüz tamam. 47 yaşınızı dolduracağınız 05.08.2013 tarihinde emekliliğe hak kazanıyorsunuz.