Hediye olarak verilen maç biletinin avantajı
Hürriyet Gazetesi – 05.11.2011
Aklınıza hangi avantaj geldi bilmiyorum ama yazımıza konu olan avantaj, maç biletini çalışanlarına ve müşterilerine “hediye olarak” dağıtan firmalarla ilgili..
Bazı firmalar kendi çalışanlarına ve müşterisi olan firma sahibi ile çalışanlarına, hediye olarak maç bileti dağıtabiliyorlar. Bu aşamada, hediye edilen maç biletlerinin çalışanlarla ve müşterilerle, sıcak ilişkiler kurma ve talebi artırmaya yönelik bir promosyon olma avantajının yanı sıra, bilet bedelinin defterlere “gider yazılma” ve “KDV indirimi” yönünden de avantajları olabiliyor.
GİDER YAZMA AVANTAJI 1.Çalışanlara Verilen Bilet: Firma tarafından, çalışanlarına verilen maç biletlerinin bedeli, “ücret” olarak nitelendiriliyor. Böyle olunca, çalışanların ücret bordrolarına dahil edilmek ve ücretiyle birlikte gelir vergisi kesintisine tabi tutulmak suretiyle, “ücret gideri” olarak defterlere kaydedilmesi mümkün oluyor. 2. Müşterisi Firmalara ve Çalışanlarına Verilen Bilet: Bir firmanın, mal ve hizmet satışı yaptığı firma sahibine ve satın alma ve pazarlama birimi çalışanları gibi kişilere hediye olarak verdiği maç bileti bedelleri, o firmalara verilen “ciro primi” olarak nitelendiriliyor. Bu durumda, hediye bilet verilen firmaların, kestiği faturalara istinaden, “pazarlama ve satış gideri” olarak, gider yazılması söz konusu olabiliyor.
KDV YÖNÜNDEN 1. Çalışanlara Verilen Maç Bileti: Firmanın, çalışanlarına verdiği maç bileti “ücret” niteliğinde olduğundan, KDV’nin konusuna girmiyor. Bu nedenle, çalışanlara verilen maç biletleri için KDV hesaplanması gerekmiyor. Ayrıca, bilet bedelleri ücret olarak gelir vergisi kesintisine tabi tutulduğu için, maç biletlerinin alımında yüklenilen KDV’nin, KDV Kanunu’nun 29 ve 34. maddeleri uyarınca indirim konusu yapılması mümkün olabiliyor. 2. Müşteri Firmalara ve Çalışanlarına Verilen Bilet: Mal ve hizmet satışı yapılan firma sahipleri veya bu firmaların satın alma ve pazarlama birimi çalışanlarına hediye olarak maç bileti verilmesi, Maliye Bakanlığı’nca; ticareti yapılan mallara ilişkin talebi artırmaya yönelik promosyon ürünü verilmesi şeklinde değerlendiriliyor (MB. Özelgesi, 14.7.2011 Tarih ve 2009-12-20 sayılı). Bu itibarla, maç biletlerinin müşterilere verilmesi sırasında KDV hesaplanmıyor ve söz konusu maç biletlerinin alımında yüklenilen KDV, indirim konusu yapılabiliyor.
LOCALARIN DURUMU Olayın bir de “localar” yönü var. Bazı firmalar, 100 bin ya da 200-300 bin dolar veya euro verip, loca kiralayabiliyorlar. İşletmelerin bu localar için ödedikleri bedeli gider yazabilmeleri ve KDV’sini indirebilmeleri, “ticari kazancın elde edilmesi ve faaliyetin sürdürülmesi” için yapılması gereken zorunlu bir kiralama olduğunu ispat edebilmelerine başka bir anlatımla, vergi müfettişini ikna edebilmelerine bağlı. Bu gibi durumlarda, olay işletmenin faaliyet konusuna ve faaliyetini sürdürme biçimine göre değerlendirilir.
|
|