Staj sigortamı başlangıç saydırabilir miyim?
1980 doğumlu bayanım. Ağustos 1998’de staj yaptığım dönemde bir aylık staj sigortam yapıldı. Sonradan, staj sigortasının sigorta başlangıcı sayılmadığını öğrendim. 2003 Mart ayından bu yana kesintisiz 30 gün sigortalı olarak çalıştım. Staj sigortamın, sigorta başlangıcım sayılabilmesi için yapabileceğim bir şey var mı, sonradan ödeme vb. bir yöntem bulunuyor mu? 15 yıllık sigorta sürem dolduğunda tazminatımı alma hakkım var mı? Pınar Uzun
Staj döneminde emeklilik için gereken uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenmediğinden, sigorta başlangıcı sayılmıyor. Sizin durumunuzda olanların, staj dönemlerini borçlanarak sigortalılık süresinden sayılması için yoğun taleplerine rağmen, bu konuda yasal bir düzenleme yapılmıyor. Bugün için sizin de yapabileceğiniz bir şey maalesef yok.
Sigorta başlangıcınız 8 Eylül 1999 tarihinden sonra olduğundan, 15 yıllık sigorta süreniz dolduğunda kıdem tazminatına hak kazanamazsınız. Ancak 7000 prim gününü veya 4500 prim günüyle, 25 yıllık sigortalılık sürenizi doldurduğunuzda emeklilik için gereken yaş dışındaki şartları sağlamış olur ve kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilirsiniz.
Bağ-Kur’lu babamdan aylık alabilir miyim?
Emekli Sandığı emeklisi, boşanmış bir bayanım. Bağ-Kur emeklisi ölen babamın maaşını annem almaktaydı. Annem de vefat etti. Bu durumda ben babamın maaşını alabilir miyim? SGK’ya giderek sözlü olarak danıştım, ancak mümkün olmadığını belirttiler. Arzu Arslanel
Bağ-Kur sigortalısının kız çocuğuna yetim aylığı bağlanabilmesi için evli olmaması, evli olmakla beraber sonradan boşanmış veya dul kalmış ve sosyal güvenlik kanunları kapsamında çalışmıyor, sosyal güvenlik kanunları kapsamındaki çalışmalarından dolayı gelir veya aylık almıyor olması gerekiyor.
Eşinizden boşanmış olmakla birlikte, kendi çalışmanızdan dolayı 4/c (Emekli Sandığı) statüsünden emekli aylığı aldığınızdan, Bağ-Kur emeklisi olan vefat etmiş babanızdan yetim aylığı alamazsınız.
Sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyor muyum?
1 Mayıs 1970 doğumluyum. 1 Şubat 1989’da sigortalı olarak çalışmaya başladım. 5486 prim gün sayım var. 20 aydır çalışmıyorum. Ne zaman emekliliğe hak kazanırım? Sağlık hizmetlerinden bu şartlarda faydalanabiliyor muyum? Nurettin Şengül
Emekliliğiniz için gereken 25 yıl sigortalılık süresi ve 5450 prim günü şartlarını sağlamışsınız. Bundan sonra prim ödemeseniz de 51 yaşınızı dolduracağınız 1 Mayıs 2021’de emekli olmaya hak kazanırsınız.
Evli ve eşiniz sigortalı ise çalışmadığınız dönemde sağlık yardımını eşiniz üzerinden alırsınız. Evli değilseniz ya da evli olmakla birlikte eşiniz sigortalı değilse, zorunlu genel sağlık sigortalısı sayılırsınız. Genel sağlık sigortası (GSS) tescilinizi ve gelir testi yaptırmadıysanız, SGK’da bu durumu tespit ettiyse, yaklaşık 17 ay GSS prim borcunuz var demektir. Henüz tespit yapılmamış ise bu tespit her an yapılabilir. Torba yasa çıktığında, GSS tescili ve gelir testi için başvurmalısınız.
Sözcü Gazetesi – 05.08.2014