04.03.2012 – Yeni TTK’ dan elektronik ortamda toplantı kolaylığı

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Yeni TTK’ dan elektronik ortamda toplantı kolaylığı    

Posta Gazetesi – 04.03.2012

 

Soru: 1 Temmuz 2012 de yürürlüğe girecek olan yeni ticaret kanunu, elektronik ortamda yönetim kurulu toplantısına izin veriyormuş. Yönetim kurulları elektronik ortamda nasıl toplantı yapacak. Bu konuda bizi bilgilendirebilir misiniz?

Celalettin ELMAS/ANKARA

Cevap: Yeni Türk Ticaret Kanunun en güzel taraflarından biri de, elektronik işlemelere izin vererek, gelişen teknolojinin kullanılmasına olanak sağlaması. 1 Temmuz 2012 de yürürlüğe girecek olan Türk Ticaret Kanununa göre, ana sözleşmede hüküm olması şartıyla, yönetim kurulu toplantıları tamamen elektronik ortamda yapılabileceği gibi, bazı üyelerin fiziken katıldığı toplantıya, bazı üyeler elektronik ortamda katılabilecek. Elektronik ortamda yapılan toplantılarda da, diğer toplantılarda aranan toplantı ve karar nisapları aynen uygulanacak.    

 

Primin yanında 50 yaşı da doldurmanız gerekiyor 

Soru: 1 Nisan 1969 doğumluyum. 27 Nisan 1988 ilk sigorta girişim. 5900 gün ödenmiş primim var. Acaba ne zaman emekli olabilirim?

ATİLLA

Cevap: Emekli olmak için, 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de, 50 yaşınızı dolduracağınız 1 Nisan 2019 tarihinde emekli olabilirsiniz.

 

İstediğiniz zaman emekli olabilirsiniz

Soru:21 Ocak 1957 doğumlum. 1975 girişim ancak 1978 de prim ödemeye başlanmış. Ne zaman emekli olabilirim? Şuan için 3713 gün prim ödemem var.

HAVVA

Cevap: Başlangıcınız 1975 yerine 1978 olmasından bir kaybınız yok. 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle 18 yıldan fazla sigortalılık süreniz olduğundan, eski yasa şartlarıyla emekli olacaksınız. Eski yasaya göre, yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Şartları sağladığınızdan istediğiniz tarihte emekli olabilirsiniz.

 

Genel sağlık sigortasında sadece yabancı uyruklulara ceza var

Soru: Şubat ayı sonuna kadar gelir testi yaptırmayan işsiz cezalı duruma mı düştü? Şimdi ne yapması gerekiyor?

Bahattin ÖLMEZ

Cevap: Şubat ayı sonuna kadar gelir testi yaptırmayanlar cezalı duruma düşmedi. Çünkü,  yasada bu yönde bir düzenleme yok. Öncelikle gelir testi yaptırmak için SGK’ dan bir yazı gelmesi gerekiyor. Yazının tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvuru yapılarak, gelir testi yaptırma zorunluluğu var. Bu zorunluluğa uymayanlara aylık 212.76 TL genel sağlık sigortası primi tahakkuk ettirilecek. Ancak, yazının tebliğ tarihinden itibaren 6 ay içinde gelir testine müracaat edilmesi halinde, gelir testi sonucuna göre, tahakkuk ettirilen prim düzeltilecek. Örneğin; 10 Şubat 2012 de gelir testi yaptırması için yazı tebliğin edilen ve 10 Mart 2013 tarihine kadar gelir testine girmediğinden 1 Ocak 2012 den itibaren aylık 212.76 prim tahakkuk ettirilen Mehmet bey, 20 Ağustos 2012 de başvurduğu gelir testinden, aile içinde kişi başına düşen gelirin aylık ortalama tutarı 295.50 TL den az çıkması halinde, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren 60/c-1 kapsamında genel sağlık sigortasına tescili yapılacak ve daha önce yapılan tescil 60/g kapsamında yapılan tescil ve aylık 212.76 TL üstünden tahakkuk ettirilen primler silinecektir.

Ceza kesilmesi, sadece yabancı uyruklular için söz konusu. Türkiye’ de daimi olarak bir yıldan fazla süre oturan ve kendi ülkelerinde sosyal güvenlik sistemine dâhil olmayan yabancı uyruklular, bir yıllık ikamet süresini doldurduğu tarihten itibaren bir ay içinde giriş bildirgesi ile genel sağlık sigortasına tescilini yaptırmayanlara, bir aylık asgari ücret tutarında(bugün için 886.50 TL) idari para cezası kesilecek.

 

Geriye doğru prim ödemeniz mümkün değil

Soru: 1964 doğumluyum. 1979’dan sigortalıyım. 3500 gün prim ödemem var. 15 seneye yakın zamandır prim ödemedim. Geriye dönük prim ödeyebilir miyim? Ödersem emekli olabilir miyim?

Kadir ŞAHİN

Cevap: Maalesef geriye yönelik prim ödeyemezsiniz. Ancak, askerlik sürenizi borçlanarak askerlik süreniz kadar gün kazanabilirsiniz.  Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Doğum tarihinizi gün, ay yıl olarak vereceğiniz yerde sadece yıl olarak vermişsiniz. Askerlik sürenizi(muhtemelen 18 aydır) borçlandıktan sonra 960 gün daha prim ödeyerek, toplam priminizi 5000 güne tamamlayacağınız tarihte 50 yaşınızı da dolduruyorsanız emekli olabilirsiniz. Doldurmuyorsanız 50 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

 

Gerçek gider usulünü seçip kredi faizini kiradan düşebilirsiniz

Soru: 2010 yılında banka krediyle bir daire satsın aldım. Krediyi 10 yış içinde taksitler Halide ödeyeceğim. Dairesi Şubat 2011 ayında aylık 1.500 TL den kiraya verdim. Anladığım kadarıyla aldığım kiraları beyan etmem gerekiyor.  İlk defa beyanname vereceğim. Neler ödenirsiniz. Benim için avantajlı noktalar neler?

Emine ARICAN

Cevap: Gelir vergisi, beyan edilen kiranın safi tutarı üstünden hesaplanıyor. Beyan edilen kiradan,  giderler düşülerek vergilendirilecek gelirin safi tutarı bulunuyor. Bu noktada mükellefin, “götürü gider” veya “gerçek gider” usulsünü seçme hakkı var. Götürü gider usulünü seçen mükellef, giderlerine karşılık olarak, kira gelirinin yüzde 25 ini gider olarak kiradan düşüyor. Ancak bu usulü seçen iki yıl bu usulden dönemiyor. Gerçek gider usulünü seçen mükellefte, belgeye dayanması şartıyla Gelir Vergisi Kanunun 74 ncü maddesinde sayılan giderleri düşebiliyor. Sizin için gerçek gider usulü avantajlı. Çünkü; Gerçek gider usulünde düşülebileceğiniz giderlerden en önemlisini kullandığınız banka kredi faizi oluşturuyor. Banka kredi faizinin 2011 yılına ilişkin kısmını kiradan düşebilirsiniz. Ayrıca,  iktisap yılından itibaren 5 yıl süre ile iktisap bedelinin  “yüzde 5 ini” de kira bedelinden düşme hakkınız var. Sadece bu iki gideri dahi kiradan düşmeniz halinde, ortada üstünden vergi hesaplanacak gelir kalmaz. Ayrıca, kiraya verdiğiniz daire için ödediğiniz aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri, varsa dairenin sigorta gideri, dairenin bakım ve idame giderleri ile onarım giderlerini de belgeye dayandırmanız şartıyla kira gelirinizden düşebilirsiniz.  

 

450 gün prim ödeyip 51 yaşın dolmasını bekleyeceksiniz

Soru: 1973 Doğumluyum. 1 Eylül 1989’da SGK’ lı oldum. 5000 gün prim ödemem var. Kaç yaşında ve kaç gün primle emekli olabilirim? 

Süleyman SERTEL

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. 450 gün daha prim ödeyerek 5000 gün olan priminizi 5450 güne tamamlamanız şartıyla, 2024 de 51 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

 

 

Görüntülenme Sayısı