Yaklaşım Logo

03.06.2010 – İstifa eden memura ikramiye avantajı

MevzuautTR Reklam

İstifa eden memura ikramiye avantajı

|Hürriyet Gazetesi| |03.06.2010|

 

Devlet memuru olarak belli bir süre çalıştıktan sonra, istifa edip, özel sektöre geçen ya da kendi işini kuran çok kişi var.

Bunların yanı sıra, belli bir süre çalıştıktan sonra; evlilik, çocuğunun olması veya başka nedenlerle memuriyet görevinden istifa eden çok sayıda kadın var.
Bu durumda olanlara, son defa devlet memurluğundan emekli olmadıkları için, ikramiye ödenmiyordu. 
Anayasa Mahkemesi’nin bir kararı ile ikramiye olayı farklı bir boyut kazandı.
 

BİR ÖRNEK VE KARAR
Belli bir süre örneğin 15 yıl, TC Emekli Sandığı’na tabi olarak çalıştıktan sonra memuriyetten ayrılıp SSK veya Bağ-Kur’a tabi olarak çalışanlara, SSK ya da Bağ-Kur’dan emekli olduklarında, devlet memuriyetinde geçen süre, yani 15 yıl için emekli ikramiyesi ödenmiyordu.
Hatta aynı durum, son yedi yıllık fiili hizmet süresi içinde Emekli Sandığı’na tabi çalışması daha çok olduğu için kendisine Emekli Sandığı’nca aylık bağlanan, ancak son defa (yani emekli olduğu tarihte) Emekli Sandığı’na tabi görevde olmayanlar için de söz konusuydu. 
Anayasa Mahkemesi bir kararı ile bu uygulamayı iptal etti (Bkz. 5 Haziran 2009 Tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 5 Şubat 2009 Tarih ve E:2005/40, K:2009/17 sayılı Karar). 
 

1 YILLIK SÜRE DOLUYOR
Anayasa Mahkemesi’nin söz konusu kararı ile; ikramiye alamayanların durumlarının çözümüne yönelik yeni bir yasal düzenleme yapılması için; iptal hükmünün Resmi Gazete’de yayımlandığı 5 Haziran 2009 tarihinden başlayarak, bir yıl sonra yani 5 Haziran 2010 tarihinde yürürlüğe girmesi öngörülmüştü.
Bugün 3 Haziran, böyle bir yasa henüz ortada yok.
 

NE OLACAK ŞİMDİ?
Anayasa Mahkemesi’nin kararından yararlanıp ikramiye alabilecek olan onbinlerce hatta yüzbinlerce kişinin ve bir kısmı da ölmüş olabileceği için varislerinin “Peki? şimdi ne olacak?” diye sorduklarını duyar gibiyim.
Bu konuda bir hafta önce önemli bir gelişme oldu. 27 Mayıs 2010 tarihinde TBMM’ye verilen kanun teklifinde, konuyla ilgili bir düzenleme öngörülüyor. Ancak öngörülen düzenleme, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen ibarenin yer aldığı 2829 sayılı Kanun’un 12. maddesinde değil, Emekli Sandığı Kanunu’nun 89. maddesinde yapılıyor ve soruna çözüm getirmekten uzak.
Yeni düzenlemenin 1 Haziran 2010’dan itibaren yürürlüğe girmesi ve yürürlük tarihinden sonraki olaylarla uygulanması öngörülüyor. Başka bir anlatımla, geçmişte yaşanan mağduriyetleri ortadan kaldırmıyor. Ayrıca yeni düzenlemede de son defa Emekli Sandığı’na tabi görevde iken emekliye ayrılma şartı korunuyor. Bu durumda, memuriyetten istifa edenlerin, SSK veya Bağ-Kur kapsamında çalıştıktan sonra emeklilik talep ettiklerinde, ikramiyelerini alabilmeleri için emeklilik tarihinde memur olmaları gerekecek.
Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararının gerekçesi ile yapılmak istenen düzenleme arasında uçurum var. Kanun teklifinin Meclis ilgili komisyonunda ya da Genel Kurul’da Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda, mevcut mağdurlara da çözüm getirecek şekilde revize edilmesi gerekiyor. 
Aksi halde, dağ fare doğurmuş olur. 
Anayasa Mahkemesi’ne yeni bir iptal başvurusu gündeme gelebilir. 

 


 

Diğer Yazılar
Görüntülenme Sayısı