İşe başlatmama tazminatı
1 Nisan 2013’de yasal haklarım ödenerek işten çıkartıldım. 17 aydır çalışmış olduğum iş yerime 8 Nisan 2013’de işe iade davası açtım. 10 Eylül 2013’de mahkeme işe iade kararı verdi. İşveren aynı tarihte kararı temyiz etti. İşsizliğimin 9. ayındayım. Eğer üst mahkeme de işe iade kararı verirse ve işveren işe başlatma yerine tazminat ödemeye karar verirse, ne kadar tazminat alabilirim? Geçen süre için faiz işler mi?
İkinci sorum ise şöyle; 6429 prim günüm var. Yeni gireceğim işte ödenecek ücret ne olmalı ki, emekli olduğumda üst sınırdan maaş alabileyim? Yani yeni işimde alabileceğim yüksek ücret, bordroya aynen yansırsa benim emekli maaşımı düşürür mü? Hakan Kuntay
İşe iade kararının onaylanması sonrası başvurunuz üzerine işe başlatılmamanız halinde, işveren en az dört aylık, en fazla sekiz aylık ücretiniz tutarında tazminat ödemekle yükümlü olur. Geçen süre için faiz işlemez. İşe başlatılmamanız halinde ödenecek tazminat tutarının mahkeme tarafından belirlenmiş olması lazım. Ayrıca kararın kesinleşmesine kadar çalışmadığınız süre için dört aya kadar doğmuş bulunan ücret ve diğer haklarınız ödenir.
Bağlanacak emekli aylığınızın düşmemesi için primlerinizin en az 3.000 TL üzerinden ödenmesi gerekir.
Prim gününüz emeklilik için yeterli
1966 doğumluyum. 22 Kasım 1990 sigorta girişliyim. 5625 gün ödenmiş primim var. Geri kalan primlerimi isteğe bağlı olarak ödersem olur mu? Emeklilik hakkım ne zamandır? Emeklilik hakkı kazandığımda, emekli aylığım yaklaşık ne olur? Kemal Karaer
Emeklilik için 25 yıl sigortalılık süresi, 5525 prim günü ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. Prim gününüzü tamamlamışsınız. Dolayısıyla isteğe bağlı sigortalı olarak prim ödemenize gerek yok. Bundan sonra prim ödemeseniz de 52 yaşınızı doldurduğunuzda emekli olursunuz.
Ayrıca askerliğinizi ilk defa sigortalı olduğunuz tarihten önce yaptıysanız ve 360 gün askerlik borçlanması yapabilirseniz, emeklilik yaşınız 51’e iner ve bir yıl erken emekli olursunuz. Emekli aylığınızı, prim ödeme dönemleriniz ve prime esas kazanç tutarlarınız belirler.
Çalışmayı bırakırsam emekli aylığım düşer mi?
3 Haziran 1973 doğumluyum. 26 Eylül 1988’de lise 2. sınıfta staj için sigorta girişim yapıldı. İlk işe giriş tarihim olan 1 Kasım 1990 itibariyle prim yatırılmış. Şu ana kadar 6250 prim günüm var. Hangi tarihte emekli olabilirim? 2014 yılında çalışmayı bırakırsam emekli maaşımda bir düşüş olur mu? Nilüfer İn
Sigorta başlangıcınız staj başlangıç tarihiniz değil, adınıza prim yatırılmaya başlandığı 1 Kasım 1990 tarihi olur. Emekliliğiniz için gereken 20 yıl sigortalılık süresi ve 5450 prim günü şartlarını sağlamışsınız. 47 yaşınızı dolduracağınız 3 Haziran 2020’de emekli olmaya hak kazanırsınız. Çalışmayı bırakmanız halinde, emekli aylığınızda düşüş olmaz.
Doğum borçlanması yaparak ne zaman emekli olurum?
Ocak 1965 doğumluyum, Ocak 1988 sigorta başlangıcım. 4175 gün sigorta primim var ve halen sigortalı olarak çalışmaktayım. 1998 yılında doğum yaptım ve bir çocuğum var. Doğum borçlanması yaparak ne zaman emekli olabilirim? Şule Bahar
Emeklilik için 20 yıl sigortalılık süresi, 44 yaş ve 5225 prim günü şartlarına tabisiniz. Sigortalılık süresi ve yaş şartlarını sağlamışsınız. Sadece prim gününüz eksik. Doğum tarihinden sonraki iki yıl içinde hiç çalışmanız yoksa 720 gün, çalışmanız varsa, iki yıl içindeki çalışmadığınız günleri borçlanabilirsiniz. 5225 prim gününü tamamladığınızda da emekli olmaya hak kazanırsınız.
Prim artışından etkilenmezsiniz
16 Aralık’ta İstanbul’da yurt dışı borçlanması için başvurduk. Son çalıştığımız yer Antalya olduğu için oradan borçlanacağımızı söylediler ve evrakları 27 Aralık itibariyle Antalya SGK’ya göndermişler. Ocak ayında borçlanma primi artacakmış. Bu artıştan biz de etkilenecek miyiz? Güvenç Sakine
Yasaya göre, borçlanılacak her bir gün için tahakkuk ettirilecek borç tutarı, başvuru tarihindeki 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 82. maddesinde belirtilen prime esas asgari ve azami günlük kazanç sınırları arasında kalmak koşuluyla, seçilecek günlük kazancın yüzde 32’sidir.
Buna göre, ödeyeceğiniz borçlanma primi tutarının hesabında, başvuru tarihinizdeki prime esas kazanç sınırları arasında kalmak koşuluyla, seçtiğiniz günlük kazanç tutarının esas alınması gerekiyor.
15 yılla 56 yaşınız dolduğunda emekli olursunuz
12 Kasım 1968 doğumluyum. Tarım sigorta girişim 1 Nisan 1999, isteğe bağlı Bağ-Kur girişim 27 Eylül 2002. Primlerimi eksiksiz yatırmaktayım. 15 veya 20 yıl prim günüyle kaç yaşımda emekli olurum? Hangi yolu izlemem daha uygun olur? Hamiyet Can
20 yıl prim günüyle 55, 15 yıl prim günüyle 56 yaşınızı doldurduğunuzda emekli olursunuz. Bir yıl erken emekli olmak için 5 yıl fazla prim ödemek durumunda kalırsınız. Bu nedenle tercihi siz yapmalısınız.
Engelli hakkıyla Bağ-Kur’dan emekli olabilir miyim?
39 yaşındayım. SSK sigorta başlangıcım 15 Mayıs 1996. 1 yıl SSK, 2 yıl çiftçi, 6,5 yıl esnaf Bağ-Kur’u olmak üzere, toplam 3430 gün primim var. Esnaf Bağ-Kur sigortalısı olarak prim yatırmaya devam ediyorum. Yaklaşık 30 yıldır kronik hastalığım var, 5 yıldır ilaç tedavisi görüyorum (ankilozan spondilit). Bu sebeple yüzde 40-45 oranında rapor ve vergi indirimi alma hakkım var. Araştırdığım kadarıyla Bağ-Kur statüsünden vergi indirimi hakkıyla emekli olunamıyor. SSK’ya geçmem halinde bu yolla erken emekli olabilir miyim? Özellikle Bağ-Kur statüsünden emekli olunabilir mi, rapor oranı için yüzde 45 yeterli midir? Sezer Topçu
En az yüzde 40 oranında çalışma gücü kaybı raporu alırsanız her iki sigortalılık statüsünden de emekli olabilmeniz mümkün. 4/a (SSK) statüsünden emeklilik için vergi indirim hakkı alıp, 1260 gün 4/a kapsamında prim ödemeniz gerekiyor.
Engelli hakkıyla 4/b (Bağ-Kur) statüsünden emeklilik için ise 18 yıl sigortalılık süresi ve 4680 prim günü şartlarına tabisiniz. 18 yılınız, 15 Mayıs 2014’de doluyor. SGK tarafından yetkilendirilen hastanelerin sağlık kurullarınca düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu, SGK Sağlık Kurulu tarafından çalışma gücünüzdeki kayıp oranının yüzde 40 ila 49 arasında olduğu kabul edilirse, 1250 gün daha prim ödeyerek, prim gününüzü 4680 güne tamamladığınız tarihte emekli olabilirsiniz.
Sözcü Gazetesi – 02.01.2014