Kahramanmaraş İli Merkezli Meydana Gelen Deprem Afeti Nedeniyle Erteleme

 

Yazar: Sevgi ÜVEDİ*

 

E-Yaklaşım / Ekim 2024 / Sayı: 382

 

 

I- GİRİŞ

 

Bilindiği üzere, Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde faaliyet gösteren işyerleri ile primini kendi ödeyen sigortalılar açısından herhangi bir afet nedeniyle prim ödeme yükümlülüklerini bir süreliğine yerine getiremeyecekler için 5510 sayılı Kanuna göre vermekle yükümlü oldukları belgelerin verilme süresi ile ödenmesi gereken primler ertelenmektedir.

 

Bu makalemizde, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya ile Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde depremden etkilenmiş olanların prim borçlarının erteleme sürelerinin uzatılmasına yönelik yapılan işlemler hakkında bilgi verilecektir.

 

II- DEPREM İLLERİNDE BAZI YÜKÜMLÜLÜKLER İLE PRİMLERİN ERTELENMESİ

 

Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde yaşanan deprem nedeniyle SGK, sigortalı çalıştıran işyerleri için 6 Şubat ile 30 Nisan tarihleri arasındaki belge verme sürelerini 26 Mayıs’a ertelemişti. 6 Şubat’tan önce ödeme süresi dolmuş mevcut prim borçları ile 2023 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran aylarına ait prim borçları ise 31 Ağustos tarihine kadar ertelenmişti. Ayrıca erteleme süresince gecikme cezası ve gecikme zammı işletilmeyerek yapılandırma taksit ödemeleri de 31 Ağustos 2023 tarihine kadar ertelenmişti.

 

Kamu idareleri bakımından 6 Şubat’tan önce ödeme süresi dolmuş mevcut prim borçları ile 2023 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran aylarına ait prim borçları ise gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmaksızın 31 Ağustos 2023 tarihine kadar ertelenmiş, ödeme vadesi geçmiş borçları çeşitli Kanunlar uyarınca yeniden yapılandırılmış afet kapsamındaki iller için de 6 Şubat tarihi itibarıyla yapılandırma/taksitlendirme işlemleri bozma koşuluna girmemiş işverenlerin ödeme vadesi 6 Şubat ile 31 Temmuz tarihleri arasında sona eren taksitlerini 31 Ağustos 2023 tarihine kadar ödeme imkânı sağlanmıştı.

 

Primini kendisi ödeyen sigortalılar açısından depremlerin yaşandığı 6 Şubat tarihinden önce ödeme süresi dolmuş mevcut prim borçları ile 2023 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran aylarına ait prim borçları gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmaksızın 31 Ağustos 2023 tarihine kadar ertelenmiş, ödeme vadesi geçmiş borçları çeşitli kanunlar uyarınca yeniden yapılandırılmış afet kapsamındaki iller için 6 Şubat tarihi itibarıyla yapılandırma/taksitlendirme işlemleri bozma koşuluna girmemiş sigortalıların ödeme vadesi 6 Şubat ile 31 Temmuz tarihleri arasında sona eren taksitlerini 31 Ağustos 2023’e kadar ödemelerine imkân sağlanmıştı.

 

SGK tarafından prim ödeme yükümlülüğünü bir süre daha yerine getiremeyecek olanlar için Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illeri ile Gaziantep ili İslâhiye ve Nurdağı ilçelerinde 30.11.2023 günü sonu itibarıyla sona erecek olan mücbir sebep hali 30.04.2024 tarihine kadar uzatılmıştı.

Görüntülenme Sayısı