Limited Şirketin Anonim Şirkete Dönüşümü Halinde Nakdi Sermaye Artışından Kaynaklanan Faiz İndirimi Uygulaması

 

Yazar: Salih ÇALAL*

 

E-Yaklaşım / Ekim 2024 / Sayı: 382

 

 

I- GİRİŞ

 

Şirketlerde tür değişikliği kanunda öngörülen bir şirket türünden bir başka şirket türüne hukuki geçiş sürecine verilen isimdir. Hukuki olan bu müessese, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu 180 ila 194. maddeleri arasında düzenlenmektedir. Limited şirketin anonim şirkete dönüştüğü durumlarda; kıst dönem kurumlar vergisi beyannamesi Ticaret Sicil Gazetesi’nde ilan edildiği tarihten itibaren otuz gün içinde verileceğinden limited şirketin kıst döneme ilişkin verilecek kurumlar vergisi beyannamesinde nakdi sermaye artırımı faiz indiriminden yararlanılıp yararlanılmayacağı ve nakdi sermaye artışından kaynaklanan faiz indirimi tutarından nevi değişikliğinden sonraki hesap dönemlerinde anonim şirket olarak yararlanılıp yararlanılmayacağı ile hesaplamada uygulanacak ticari kredi faiz oranının ne olacağı hususlarında açıklamalar yapmak üzere yazımız kaleme alınmıştır.

 

II- NAKDİ SERMAYE ARTIŞINDAN KAYNAKLANAN FAİZ İNDİRİMİ UYGULAMASI

 

6102 sayılı Kanunda öngörülen geçerli tür değiştirmeleri şöyledir:

 

a- Bir sermaye şirketi;

 

. başka türde bir sermaye şirketine;

 

. kooperatife;

 

b- Bir kollektif şirket;

 

. bir sermaye şirketine;

 

. bir kooperatife;

 

. bir komandit şirkete;

 

c- Bir komandit şirket;

 

. bir sermaye şirketine;

 

. bir kooperatife;

 

. bir kollektif şirkete;

 

d- Bir kooperatif

 

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 19. maddesinde, “(1) Bu Kanun’un uygulanmasında aşağıdaki şartlar dahilinde gerçekleşen birleşmeler devir hükmündedir:

 

a- Birleşme sonucunda infisah eden kurum ile birleşilen kurumun kanunî veya iş merkezlerinin
Türkiye’de bulunması.

 

b- Münfesih kurumun devir tarihindeki bilânço değerlerinin, birleşilen kurum tarafından bir bütün halinde devralınması ve aynen bilânçosuna geçirilmesi.

 

 (2) Kurumların yukarıdaki şartlar dahilinde tür değiştirmeleri de devir hükmündedir.

 

…” hükmü yer almaktadır.

 

Aynı Kanun’un “Devir, bölünme ve hisse değişimi hallerinde vergilendirme” başlıklı 20. maddesinde de, devirlerde maddede belirtilen şartlara uyulduğu takdirde münfesih kurumun sadece devir tarihine kadar elde ettiği kazançların vergilendirileceği; birleşmeden doğan kârların ise hesaplanmayacağı ve vergilendirilmeyeceği hükme bağlanmıştır.

 

 
Görüntülenme Sayısı