İşyerinin Nakli Halinde SGK İşlemlerinde Neler Değişti?

 

Yazar: Eyüp Sabri DEMİRCİ*

E-Yaklaşım / Haziran 2024 / Sayı: 378

I- GİRİŞ

İşyerinin nakli halinde yapılacak işlemler işyerinin başka bile nakli halinde farklı, aynı il içindeki başka bir adrese nakli halinde farklı işlemlere tabi tutulmaktadır. Diğer taraftan, işyerinin farklı bir ile nakli halinde işyeri bildirgesinin nakil tarihinden itibaren 10 günlük süre içinde verilmemesi halinde idari para cezasına maruz kalınmasına rağmen, işyerinin aynı il içinde başka bir adrese nakli halinde işlemler 10 günlük süre geçirildikten sonra yapılsa bile idari para cezası uygulanması söz konusu değildir.

II- İŞYERİNİN FARKLI BİR İLE NAKLİ

5510 sayılı Kanun’un 11. maddesine göre işverenler, işyerinin faaliyette bulunduğu adresten başka bir ildeki adrese nakledilmesi halinde, işyerinin nakledildiği tarihi takip eden on gün içinde işyeri bildirgesi vermekle yükümlü tutulmuşlardır. İşyerinin farklı bir ile nakledilmesine rağmen işyeri bildirgesinin 10 günlük süre içinde verilmemesi halinde, işverenin tutmakla yükümlü olduğu defter türüne bakılarak 1, 2 veya 3 asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanmaktadır.

İşyerinin nakli hâklinde düzenlenecek olan işyeri bildirgesi 07.02.2023 tarihinden itibaren elektronik ortamda SGK’ya gönderilmektedir. Bu amaçla işyeri bildirgesi, işyerinin e-Sigorta kullanıcısı tarafından e-Devlet uygulamasında yer alan “İşyeri Bildirgesi (4-a’lı Sigortalı Çalıştırılanlar Yönünden)” seçeneği üzerinden “NAKİL İŞYERİ BİLDİRGESİ DÜZENLE” sekmesi işaretlenerek SGK’ya gönderilebilecektir.

2020/20 sayılı SGK genelgesinde, işyerinin nakline ilişkin sürelerin kanıtlanması ve bildirime esas sürelere uyulup uyulmadığının belirlenmesi noktasında işverenler tarafından yapılan beyanların kabul edileceği, ihbar veya şikâyet olması halinde nakle ilişkin sözleşme veya resmi kurumlara ait kanıtlayıcı belgelerin işverenden istenmesiyle naklin yapıldığı tarih ve buna ilişkin işyeri bildirgesinin süresinde verilip verilmediğinin kontrolünün yapılacağı açıklanmıştır. Bu bakımdan nakil nedeniyle düzenlenecek işyeri bildirgesinin onaylanması aşamasında şahıs şirketlerinde işyerinin naklini gösterir vergi levhasının, sermaye şirketlerinde ticaret sicil gazetesinin taranarak sisteme yüklenmesi yerinde olacaktır.

 
Görüntülenme Sayısı