Kadroya geçemeyen taşerona tazminat ödenecek mi?
2 Nisan 2018 tarihi itibariyle taşeronda çalışan işçilerin Devlet’de kadroya geçiş işlemleri tamamlanmış oldu. Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Jülide Eroğlu’nun açıklamasına göre yaklaşık 900 bin taşeron işçisi kamuya geçti. Kamuya geçen taşeron işçilerine ve ailelerine hayırlı olsun. 900 bin taşeron çalışanının kadroya geçirilmesi son yılların devrim niteliğinde en önemli kararlarından biridir.
Kadroya şartları sağlayamadığından dolayı geçemeyen taşeron işçileri de bulunuyor. Bu işçilere kıdem tazminatı ödenip ödenmeyeceği konusunda okuyucularımdan çok sayıda soru aldım. Bu konuyu değişik yönleriyle inceleyelim.
Tazminata hak kazanma koşulları
Kadroya geçemeyen taşeron işçilerinin kıdem tazminatına hak kazanmasında, 1475 sayılı İş Kanunu’nun yürürlükte olan 14 üncü maddesi hükmü uygulanacak. Bu işçiler ilgili firmalar tarafından kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde işten çıkarılırsa veya işçiler kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde kendileri işten ayrılırsa kıdem tazminatı ödenecek.
Aynı kamu kuruluşunda çalışanlar
Taşeronların değişip değişmediğine bakılmaksızın aralıksız olarak aynı kamu kurum veya kuruluşuna ait işyerlerinde çalışan işçilerin kıdem tazminatına esas hizmet süreleri, yapılan ihaleler kapsamında geçen toplam çalışma süreleri esas alınarak tespit olunacak. Son taşeron ile yapılmış olan iş sözleşmeleri kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde sona eren işçilerin kıdem tazminatları, ilgili kamu kurum veya kuruluşu tarafından ödenecek.
Farklı kamu kuruluşunda çalışanlar
Aynı taşeron tarafından ve aynı iş sözleşmesine tabi olarak farklı kamu kurum veya kuruluşlarında çalıştırılan işçilerin kıdem tazminatına esas hizmet süreleri, farklı kamu kurum veya kuruluşuna ait işyerlerinde geçen hizmet sürelerinin toplamı esas alınarak tespit olunacak.
Farklı kamu kurum veya kuruluşlarda çalıştırılan işçilerden son taşeron ile yapılmış olan iş sözleşmeleri kıdem tazminatı ödenmesini gerektirecek şekilde sona erenlerin kıdem tazminatları, çalıştırıldığı son kamu kurum veya kuruluşu tarafından ödenecek. Kıdem tazminatları konusunda bir hak kaybı olmayacak.
Kamudan özel sektöre geçenler
Taşeronlar ile yapmış olduğu iş sözleşmesi sona ermeyen ve alt işveren tarafından 4734 sayılı Kanun kapsamında bulunan idarelere ait işyerleri dışında bir işyerinde çalıştırılmaya devam olunanlardan iş sözleşmesi kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde sona eren işçilerin kıdem tazminatına esas hizmet süreleri, aynı veya farklı kamu kurum veya kuruluşuna ait işyerlerinde geçen hizmet sürelerinin toplamı esas alınarak tespit olunacak. Bu işçilerden son taşeronları ile yapılmış olan iş sözleşmeleri kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde sona ermiş olanların kıdem tazminatları, çalıştırıldıkları son kamu kurum veya kuruluşu tarafından kendi işyerindeki en son ücretinin, yılları itibarıyla asgari ücret artış oranları dikkate alınarak güncellenmiş miktarı üzerinden hesaplanarak ödenecek.
İdare tazminatı bankaya yatırılacak
Devlete ait işyerlerinde taşeronlarda çalışan işçiler tazminata hak kazanacak şekilde işten ayrılmışsa bunların kıdem tazminatları doğrudan ilgili kamu kurumu tarafından işçinin banka hesabına yatırılacak. İşçi birden çok kamu kurumunda çalışmışsa kıdem tazminatı en son çalışılan kurum tarafından ödenecek.
Kıdem tazminatı ödenmesi talebinde bulunan işçilerin, ilgili kamu kurum veya kuruluşuna banka hesap/IBAN numarasıyla birlikte yazılı olarak başvuruda bulunması ve çalıştığı kamu kurum veya kuruluşlarının listesi ile iş sözleşmesinin hangi nedenle sona erdiğine ilişkin olarak taşerondan alacağı belgeyi eklemesi gerekiyor.
Güneş Gazetesi – 06.04.2018