Apartmana yönetici olmanın avantajı var
Soru: 20 daireli bir apartmanda oturuyorum. Apartmanda yaşanan sorunlardan dolayı ev sahiplerinden hiç kimse yönetici olmak istemiyor. Apartman yöneticisiz durumda. Ne yapmamız gerekiyor? İsmet Deniz
Cevap: Apartman sakinlerinin bir çoğu oturdukları apartmana yönetici bulamıyorlar. Apartmanlarda yönetici olmanın bir çok sıkıntılı tarafları var. Ancak bu sıkıntılı taraflarının yanında yöneticiye tanınan bazı haklar da var. Bu haklardan biri de apartman aidatlarını yöneticinin hiç ödememesi ya da az ödemesidir.
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa göre kat malikleri kurulu, kat malikleri arasından atanmış yöneticinin normal yönetim giderlerine katılıp katılmayacağı, katılacaksa, ne oranda katılacağını kararlaştırır. Bu yolda bir karar alınmamış ise, yönetici yönetim süresince kendisine düşen normal yönetim giderlerinin yarısına katılmaz. Örneğin bir apartmanda aylık aidat miktarı 300 lira ise yöneticinin ne kadar aidat ödeyeceği kat malikleri kurulu kararı tarafından veya yönetim planında belirlenmemişse kat maliki yönetici 150 lira aidat öder (Bkz. Arif Temir, Apartman Yönetimi ve Kapıcılar, Yaklaşım Yayınları, Ankara, 2009).
Kat malikleri kurulu, kat maliki yöneticiden genel giderler için hiç aidat alınmayacağına da karar verebilir.
Sayın Deniz, apartman sakinlerine apartman aidatlarında indirim ve muaf olma konusunu hatırlatın buna rağmen yöneticiliğe talip olan ev sahibi bulamazsanız, apartmanınıza yönetici atanması için sulh hukuk mahkemesine başvurun.
Gazetecinin bayram ücreti
Soru: Gazeteci olarak çalışıyorum. Bayram tatillerinde çalıştığım zaman ücretlerime matbaada çalışan işçilere göre daha düşük oranda zam yapıp ödüyorlar. Bu durumda ücretimin eksik ödendiğini sanıyorum. Ne yapmalıyım? M.A
Cevap: Mevzuata göregazetecilerin ulusal bayram ve genel tatil günlerindeki çalışmalarının karşılığı olan ücretleri %50 zamlı olarak, işçilerinki ise %100 zamlı olarak ödenmektedir. Bayram ücretinin zam oranının farklı olması mevzuattan kaynaklanıyor.
İşçi, patrona ihbar tazminatı öder mi?
Soru: 17 yıldan beri sigortalıyım ve 3 bin 600 gün prim ödeme gün sayımı geçen ay tamamladım. çalıştığım yerde 6 senedir çalışıyorum. Kendi isteğimle ayrılmak istiyorum. SGK dan ‘kıdem tazminatı alabilir’ yazısını alırsam, 8 hafta ihbar süresi boyunca çalışmak zorunda mıyım? Yada ihbar süresinin (8 hafta) parasını işverene ödemek zorunda mıyım? Nedim Aksoy
Cevap: İşçilerin prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık sayısını tamamladıktan sonra emeklilik için sadece yaşı beklemeleri durumu yasada özel olarak düzenlenmiştir. Bu düzenleme kapsamında işyerinden ayrılan işçilerin işverene ihbar süresi vermeleri veya ihbar tazminatı ödemeleri gerekmez.
Güneş Gazetesi – 08.09.2017