11.03.2017 – Bir gün çalışana da maaş bağlanıyor

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Bir gün çalışana da maaş bağlanıyor


Soru: Dayımın oğlu çalıştığı işyerinde işe girdiği gün öğleden sonra iş kazası geçirdi ve beli kırıldı. Tedavisi bir haftadan beri devam ediyor. Dayımın oğlunun kaza geçirdiği  işyerinde bir günlük sigortası varmış. Başkada sigorta primi ödenmemiş. Dayımın oğluna maaş bağlanır mı? Duran Yıldırım 

Cevap: İş kazası sonucunda çalışma gücünün en az %10’’nu kaybeden çalışanlara sürekli iş göremezlik geliri/maaşı bağlanıyor. Bunun için Sosyal Güvenlik Kurumunca yetkilendirilen  sağlık kurulları tarafından verilen raporlarda  meslekte kazanma gücünün en az % 10 oranında azalmış bulunduğunun tespit edilmesi gerekiyor. İş kazası geçirenlere maaş bağlanması için belirli bir miktarda prim ödeme gün sayısı istenmiyor. Bir gün prim ödenmiş olması yeterli oluyor. 

 

Dinlenme verilmeyen tazminat alır 

Soru: Bir binanın önünde nöbet tutan özel güvenlik görevlisiyim. Bir buçuk yıldan beri her gün 12 saat çalışıyorum 12 saat dinleniyorum. Ara dinlenmem yok. Patron ara dinlenmesi vermiyor. Ara dinlenmesi istediğimizde oturarak hep dinleniyorsunuz diyor. BU sebeple ayrılırsam tazminat alabilir  miyim? Ahmet Güneş 

Cevap: İşçiye kanunda belirtilen hakların verilmemesi haklı nedenle iş sözleşmesini fesh etme hakkını verir. Özel güvenlik görevlisinin kulübede beklemesi onun dinlendiği anlamına gelmez. Dinlenme süresi serbest olmalı. 

Sayın Güneş,  ara dinlenmesi verilmemesi nedeniyle iş sözleşmesini sonlandırırsanız kıdem tazminatı alabilirsiniz. 

 

Devamsızlık yapanın işten atılması 

Soru: Üç yıldan beri  çalıştığım işyerinden bir gün işe gelmedim diye  patronum beni işten attı. Bir gün işe gelmeyen işten atılır mı? Cemil Dayı 

Cevap: Sayın Dayı, haklı bir sebep olmadan işe ardı ardına iki iş günü gelmeyen yada bir ay içerisinde üç iş günü işe gelmeyen işçi işten atılabilir. Bir gün devamsızlık nedeniyle işten atılmanız kanuna uygun değil. Haksız işten atılmanızdan dolayı patronunuzdan ihbar ve kıdem tazminatı talep edebilirsiniz. Ödenmemesi durumunda  ALO 170’e başvurabilirsiniz yada dava açabilirsiniz. 

 

İş kazasında sorumluluk 

Soru: Bir halk otobüsünde şoför olarak çalışıyorum. İş kazası geçirirsem bundan kim sorumlu olur? Hasan 

Cevap: Sayın Hasan Bey, otobüs sizin işyerinizdir. Otobüste geçirdiğiniz kazalar iş kazası sayılır. İş kazasından da işvereniniz sorumlu olur.  

 

İşçiye yemek verilmesi 

Soru: İşverenin çalışanına yemek vermesi gerekmiyor mu?  Güntekin 

Cevap: Sayın Güntekin Bey, işverenin çalışanına yemek vermesi veya yemek parası ödemesi yönünde  mevzuatta bir hüküm bulunmuyor. İş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde yemek verileceği ya da yemek karşılığı para verileceği belirtilmişse işverenin bu düzenlemeye uyarak işçilerine yemek veya yemek parası vermesi gerekiyor. 

 

Güneş Gazetesi – 11.03.2017

Görüntülenme Sayısı