7 kusurlu hareket tazminatsız kovdurur
Çalışanların tazminatsız olarak işten atılmalarını çoğu zaman çalışanın davranışları belirliyor. Kanunun yasaklamış olduğu davranışları yapanlar veya emrettiği konuları yapmayan çalışanlar haklı olarak işten çıkarılabiliyor. Bir işçinin haklı olarak işten atılabilmesi için işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymaması gerekiyor. Buna göre aşağıda belirtilen ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan davranışlarda bulunan işçiler tazminatsız olarak işten çıkarılabilir. Bu davranışları açıklayalım.
– Cinsel taciz
İşçinin işverenin başka bir işçisine cinsel tacizde bulunması.İşçinin işverene yahut onun ailesi üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması.
– Hırsızlık
İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması.
İşçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi.
– Görevini yapmama
İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi.
– İşvereni yanıltma
İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek, gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması.
– Asılsız ihbar
İşçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarf etmesi veya davranışlarda bulunması, yahut işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnatlarda bulunması. Örneğin işçinin işverenine kaçakçılık yapma gerekçesi ile iftirada bulunması.
– Devamsızlık
İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi.
– Zarar verme
İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması. Örneğin bir işçinin işverene ait olan bir bilgisayarı yere atarak bilgisayarı kullanılamayacak derecede kırması.
Ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranan işçiler işten atılırsa tazminat alamazlar. Bu nedenle çalışanlarımızın yukarıda belirtmiş olduğumuz kurallara uymalarında fayda var.(Geniş bilgi için bkz. Arif Temir, İşçinin Tazminatlı ve Tazminatsız İşten Çıkarılması, Yaklaşım Yayınları, Ankara 2011, www.ariftemir.com.). Bu kurallara uyulmadığı takdirde çalışanlar işlerini kaybedebilecekleri gibi birde tazminat alamamakla karşı karşıya kalabilirler.
Güneş Gazetesi – 06.12.2016