Gıcık olduğum çalışanı işten çıkarabilir miyim?
Okuyucularım çalışan birisine gıcık olunduğu zaman çalışanın işten çıkarılıp çıkarılmayacağını, çıkarılırsa tazminat ödenip ödenmeyeceğini soruyorlar. Çalışma hayatında haklı veya geçerli bir sebep olmadan ben sana “gıcık oldum” seni işten çıkaracağım denilemez. Mevzuatta böyle bir düzenleme bulunmuyor. Gıcık olma nedeniyle işten çıkarılmanın sonuçlarını açıklayalım.
Gıcık olunma nedeniyle işten çıkarılanın hakları
Bir çalışan geçerli ve haklı bir sebep olmadan ”gıcık olma” nedeniyle işten çıkarıldığında çalışan tazminata hak kazanır. Gıcık olunma sebebiyle bir çalışan işten çıkarılırsa tazminat ödenir. İşten çıkarılan gıcık olunan çalışanın çalışma süresi bir yıl ve üzerinde ise kıdem tazminatı ödenir. Ayrıca İhbar tazminatı ödenir.
Çalışan iş güvencesi kapsamında yer alıyorsa işe iade davası açabilir. İşe iade edilip işbaşı yaptırılmazsa 4 ile 8 aylık ücreti tutarında tazminata hak kazanır. Dava süresince boşta geçen 4 aylık maaşı da ayrıca ödenir.
Gıcık olunan haklı sebeple çıkarılırsa
Çalışma hayatında işçilerin işten çıkarılması için kanunlarda yazılı olan çıkartma sebeplerinin gerçekleşmiş olması gerekiyor. Bir işçinin işten çıkarılabilmesi için ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı hareket etmesi ve sağlık sebepleri gibi durumların olması gerekiyor. Örneğin bir işçinin haklı sebep olmadan işe bir ayda 3 gün gelmemesi, hırsızlık yapması, gibi olayların varlığı halinde işçi işveren tarafından tazminatsız olarak işten çıkarılabilir.
Mevzuatta gıcık olunan işçinin işten çıkarılacağına dair bir düzenleme yok. Dolayısı ile gıcık olunan işçi sadece bu nedenden dolayı haklı bir sebeple işten çıkarılamaz. Çıkarılırsa da tazminat ödenmesi gerekiyor. Ancak gıcık olunan işçi aynı zamanda ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranmışsa bu durumda bir kuruş tazminat ödenmeden işten çıkarılabilir.
Güneş Gazetesi – 07.10.2016