Annem, babamla evlensin mi?
Soru: Annem, dedemden yetim maaşı alabilmek için babamla boşandılar. Annem bu süre içerisinde sigortasız olarak bir işte çalıştı. Aynı işyerinde yüksek bir görev ve yüksek ücret teklif edildi. Bu görevi kabul ederse temsil görevi de olacağı için sigortalı çalışması gerekiyormuş. Bu durumda dedemden aldığı maaş da kesilecekmiş. Annem babamla tekrar evlensin mi? A. Gülenay
Cevap: Sayın Gülenay, annenizin yeni gireceği işte görevi ve maaşının yüksek olduğunu belirtmişsiniz. İşi kabul etmesinde fayda var. Anne ve babanızın tekrar evlenip evlenmeyeceği kendilerinin vereceği karara bağlı. Ancak tazminat boyutuyla konuya değerlendirirsek annenizin yeni teklif edilen işte birkaç yıl çalışıp ayrılmayı düşündüğü takdirde evlenmesinde yarar var. Anneniz babanızla yeniden evlendiği tarihten itibaren evlilik nedeniyle işten bir yıl içerisinde ayrılırsa kıdem tazminatına hak kazanıyor.
Askerlik borçlanmasıyle emeklilik
Soru: 04.04.1978 doğumluyum. 13.01.2001 SSK girişliyim. 18 ay askerlik yaptım. Askerlik borçlanması yaparsam normal ve kısmi emeklilik şartlarım nasıl olur? Serdar Cukadar
Cevap: Sayın Serdar Bey, Askerliğinizi ilk defa işe giriş tarihinden önce yaptıysanız askerlik süresini borçlanırsanız 25 yıl sigortalılık, 5975 gün prim ödeme ve 58 yaşın bitimi ile emekli olabilirsiniz. Kısmi emeklilikte ise 3600 gün prim ödeme ve 60 yaşın bitimi ile emekli olabilirsiniz.
Özlük dosyasından cezanın silinmesi
Soru: Özel bir şirkette işçiyim. Mart ayı içerisinde yevmiye cezası verildi. Bu ceza özlük dosyasına konuldu. Ceza belli bir zaman sonra özlük dosyasından kaldırılır mı veya silinir mi? Mustafa. Y.
Cevap: Sayın Mustafa Bey, işçi özlük dosyasında olan kayıtların ne kadar süre saklanacağına veya ne kadar süre sonra silineceğine ilişkin iş kanununda bir hüküm bulunmuyor. İşveren isterse kayıtları silebilir.
Yarı zamanlı çalışma belgesi
Soru: Özel bir firmada mühendis olarak çalışıyorum. 2.5 aylık bir bebeğim var ve devletin son çıkarmış olduğu yarı zamanlı çalışma yasasından faydalanmak istiyorum. Çalıştığım firmaya dilekçe ile başvuruda bulundum, hatta yarı zamanlı olarak çalışmaya başladım. Kanunda geçen “yarı zamanlı çalışma belgesi” ile ilgili hiçbir bilgiye ulaşamadım. Bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz? Çiğdem Kurnaz
Cevap: Sayın Çiğdem Hanım, bu belgenin nasıl düzenleneceği kanunda düzenlenmemiş. Genel hükümler kapsamında belgenin işveren tarafından düzenlenip sizin tarafınızdan analık hali izninin bittiği tarihten itibaren 30 gün içinde çalışma ve İş kurumuna verilmesi gerekmektedir. Belgede sizin yarım zamanlı çalıştığınız ve bu çalışmanın devam edeceği süreye ilişkin ibarelerin yer alması gerekiyor.
Güneş Gazetesi – 05.04.2016