22.12.2015 – Evlenecek çiftler çeyiz yardımından nasıl yararlanacak?

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Evlenecek çiftler çeyiz yardımından nasıl yararlanacak?


Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair 27.03.2015 Tarihli ve 6637 Sayılı  Kanuna göre evleneceklere çeyiz  yardımı yapılması öngörülmüştü. Kanunun uygulama yönetmeliği” Çeyiz Hesabı Ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelik” olarak 16.12.2015 tarihli Resmi Gazetede yayınlandı. Yönetmelik 4 ay sonra(16.04.2015’te) yürürlüğe girecek. Çeyiz hesabının ayrıntılarını açıklayalım. 

Çeyiz hesabı nasıl açılacak? 

Türk vatandaşları veya 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesi kapsamına giren kişiler bankalarda çeyiz hesabı açabilirler. Çeyiz hesabı, bankaların yurtiçi şubelerinde Türk Lirası cinsinden mevduat hesabı veya katılım fonu olarak açılabilecek. Çeyiz hesabı ortak hesap olarak açılamıyor. Katılımcı, çeyiz hesabının açılış tarihinde, bir defaya mahsus olmak üzere, hesabına  1000 lirayı aşan   bir tutar yatırabilir. Bu tutar 15.000 Türk Lirasını geçemez. 

Çeyiz hesabı açılışında katılımcı ile banka arasında sözleşme ve gerektiğinde ürün işleyiş detaylarını içeren müşteri talimatı düzenlenecek.  Katılımcı birden fazla çeyiz hesabı açamayacak. Çeyiz hesabı bankalar arasında taşınamayacak. 

18 yaşından küçükler adına veli veya vasisi tarafından çeyiz hesabı açılabilecek. 
Devlet katkısına ilişkin  şartlar 

Katılımcının Devlet katkısına hak kazanabilmesi için; 

• Evlilik tarihinden önce asgari üç yıl boyunca hesaba düzenli ödeme yapması, 
• 27 yaşını doldurmadan ilk evliliğini yapması, 

• Yönetmeliğin 5 inci maddesinin dördüncü, beşinci ve altıncı fıkralarında belirtilen(düzenli ödemeyi aksatmaması, hesapta belirli bir bakiyenin bulunması gibi) şartlardan herhangi birini ihlal etmemesi, gerekiyor. 

Devlet katkısının hesaplanmasında, evlilik tarihindeki birikim esas alınacak. Devlet katkısı ödemesi evlilik tarihindeki birikim tutarının yüzde 20’sini ve azami 5.000 Türk Lirasını geçemez. 

Devlet katkısı katılımcı tarafından çeyiz hesabına yapılan düzenli ödeme sürelerine göre hesaplanıyor.  Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 36 ila 47 ay olanlar için, hesaptaki birikim tutarının yüzde 10’udur. Ödenecek tutar 4.000 Türk Lirasını geçemez. Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 48 ila 59 ay olanlar için, hesaptaki birikim tutarının yüzde 15’idir. Ödenecek tutar 4.500 Türk Lirasını geçemez. Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 60 ay ve üzeri olanlar için, hesaptaki birikim tutarının yüzde 20’sidir. Bu durumda denecek tutar 5.000 Türk Lirasını geçemez. 

Devlet katkısı nasıl ödenecek? 

Devlet katkısı, hak sahibine çeyiz hesabının bulunduğu banka aracılığıyla ödenecek.  Katılımcı, evlilik tarihinden itibaren altı ay içerisinde uluslararası aile cüzdanı ve ilk evliliği olduğuna dair ilçe nüfus müdürlüklerinden alacağı belge ile çeyiz hesabının bulunduğu bankaya müracaat edecek.  Banka, Devlet katkısını en geç Bakanlıkça aktarılmasını takip eden işgünü kendi nezdindeki hak sahibinin çeyiz hesabına aktarır veya hak sahibinin kullanımına hazır hale getirecek. 

Haciz edilemeyecek 

Hesap  sahibinin Devlet  katkısına hak  kazanmış  olması  koşuluyla,  hak  ettiği Devlet katkısının tamamı ile çeyiz hesabında biriken toplam miktarın Devlet katkısı için bir yıllık asgari ücret haciz edilemeyecek.





Güneş Gazetesi – 22.12.2015

Görüntülenme Sayısı