24.09.2015 – İşyerleri afete uğrayanların sigorta primleri erteleniyor

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

İşyerleri afete uğrayanların sigorta primleri erteleniyor


İşyerleridoğal afetlerden her zaman zarar görebiliyor. En son Artvin ilimizde Ağustos ayında meydana gelen sel baskınında da bazı işyerleri zarar görmüştü. Sel baskını gibi  bir işyerinde yangın çıkıp işyeri yangından da zarar görebilir. Yangın sonucunda üretim durup işyeri sahibi sigorta prim borçlarını ödeyemeyecek duruma gelebilir.  İşyeri sahiplerinin doğal afetlerden meydana gelen bu tür  sorununa 5510 sayılı Sosyal sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu çözüm getiriyor. Buna göre işyerleri yangın, su baskını, yer kayması, deprem gibi afete uğrayan, tabii afet nedeniyle tarımsal faaliyetinden dolayı zarar gören işverenler ile işveren olmayan 4/b’li (eski Bağ-Kurlu) sigortalılar, sigorta primlerini erteleme hakkına sahipler(5510/91.md). 

Erteleme başvurusu ve süresi 

 İşyerlerinde yangın, su baskını, yer kayması, deprem gibi afete uğrayanların  bu durumlarını  belgelemeleri kaydıyla olayın meydana geldiği tarihten itibaren üç ay içinde Sosyal Güvenlik Kurumunun ilgili birimine dilekçe ile başvurmaları gerekiyor. Örneğin işyerini 25 Ağustos’ta sel basan bir işverenin 25 Kasım’a kadar  Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurması gerekiyor. 

Kurumca yapılacak inceleme sonucunda;  prim ödeme aczine düştüklerinin anlaşılması halinde, afet tarihinden önce ödeme süresi dolmuş mevcut prim borçları ile afetin meydana geldiği tarihten itibaren tahakkuk edecek üç aylık prim borçları, olayın meydana geldiği tarihten itibaren bir yıla kadar  ertelenebiliyor. 

Prim borcuna gecikme cezası uygulanmıyor 

Prim borcunun ertelendiği sürede zamanaşımı işlemiyor.  Ertelenen primlere  gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmıyor. 

Belgelerde geç verilebilir 

Mevcut durumda işverenler çalıştırdıkları sigortalılara ait aylık prim ve hizmet belgesini en geç ait olduğu ayı takip eden ayın 23’üncü günü gece saat 23:59’a kadar Sosyal Güvenlik Kurumuna göndermeleri gerekiyor. Bu belgenin süresinde verilmemesinin cezası bulunuyor. İşyerleri doğal afete uğrayanlarda bu süreler uzatılıyor.  Buna göre, afetin meydana geldiği ayda verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgeleri, afetin meydana geldiği ayı takip eden üç ay içinde Kuruma verildiği takdirde, süresinde verilmiş sayılıyor. 

İşyerleri doğal afete uğrayan işverenlerin bu haktan yararlanmaları kendi lehlerine olacaktır.

 



Güneş Gazetesi – 24.09.2015

Görüntülenme Sayısı