Taşerona tazminatı devlet yatıracak
Devlet de çalışan taşeron işçilerinin kıdeme dayalı haklarını kullanamadıkları ve bunların mağdur oldukları ben de dahil bir çok yazar tarafından dile getirilmişti. Bu sorun 10.09.2014 tarihinde yürürlüğe giren 6552 sayılı Torba Kanunla giderildi. Kanuna göre kamuda çalışan taşeron işçilerinin kıdem tazminatı ilgili kamu kurumu tarafından işçinin banka hesabına yatırılacak. Kanunun uygulama yönetmeliği 11.09.2014 tarihinden geçerli olmak üzere 08.02.2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlandı.
AYNI KURUMDAYSA…
Alt işverenlerinin değişip değişmediğine bakılmaksızın aralıksız olarak aynı kamu kurum veya kuruluşuna ait işyerlerinde çalışan işçilerin kıdem tazminatına esas hizmet süreleri, yapılan ihaleler kapsamında geçen toplam çalışma süreleri esas alınarak tespit olunacak. Buna göre son alt işverenleri ile yapılmış olan iş sözleşmeleri kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde sona eren işçilerin kıdem tazminatları, ilgili kamu kurum veya kuruluşu tarafından ödenecek.
FARKLI KURUMDAYSA…
Aynı alt işveren tarafından ve aynı iş sözleşmesine tabi olarak farklı kamu kurum veya kuruluşlarında çalıştırılan işçilerin kıdem tazminatına esas hizmet süreleri farklı kamu kurum veya kuruluşuna ait işyerlerinde geçen hizmet sürelerinin toplamı esas alınarak tespit olunacak. Farklı kamu kurum veya kuruluşlarda çalıştırılan işçilerden son alt işvereni ile yapılmış olan iş sözleşmeleri kıdem tazminatı ödenmesini gerektirecek şekilde sona erenlerin kıdem tazminatları, çalıştırıldığı son kamu kurum veya kuruluşu tarafından ödenecek.
ÖZELDE DEVAM EDENLER
Alt işveren(taşeron) ile yapmış olduğu iş sözleşmesi sona ermeyen ve alt işveren tarafından 4734 sayılı Kanun kapsamında bulunan idarelere ait işyerleri dışında bir işyerinde çalıştırılmaya devam olunanlardan iş sözleşmesi kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde sona eren işçilerin kıdem tazminatına esas hizmet süreleri, aynı veya farklı kamu kurum veya kuruluşuna ait işyerlerinde geçen hizmet sürelerinin toplamı esas alınarak tespit olunacak.
Bu durumda olan işçilerden son alt işverenleri ile yapılmış olan iş sözleşmeleri kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde sona ermiş olanların birinci fıkraya göre tespit edilen sürelere ilişkin kıdem tazminatları, çalıştırıldıkları son kamu kurum veya kuruluşu tarafından kendi işyerindeki en son ücretinin, yılları itibarıyla asgari ücret artış oranları dikkate alınarak güncellenmiş miktarı üzerinden hesaplanarak ödenecek.
ÖDENME USULÜ
Kamu kurum veya kuruluşları tarafından yapılacak olan kıdem tazminatı ödemeleri ilgili belgeler esas alınarak doğrudan işçinin banka hesabına yapılacak. kıdem tazminatı ödenmesi talebinde bulunan işçilerin veya ölümü halinde kanuni mirasçılarının, ilgili kamu kurum veya kuruluşuna banka hesap/IBAN numarasıyla birlikte yazılı olarak başvuruda bulunması ve çalıştığı kamu kurum veya kuruluşlarının listesi ile iş sözleşmesinin hangi nedenle sona erdiğine ilişkin olarak alt işverenden alacağı belgeyi eklemesi gerekiyor. İş sözleşmesinin hangi nedenle sona erdiğine ilişkin olarak alt işverenden alacağı belgenin alt işveren tarafından düzenlenmemesi halinde Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtları esas alınacak. Düzenlenen belgede yer alan bilgilere ilişkin uyuşmazlık durumunda mahkemece verilecek karara göre işlem yapılacak.
Sosyal yardım dahil
Kıdem tazminatı ödemesinde, işçinin almakta olduğu en son ücreti ile ücrete ilaveten işçiye sağlanmış olan para ve para ile ölçülmesi mümkün iş sözleşmesi ve kanundan doğan menfaatler de esas alınacak. İkramiye, yol yardımı, yemek ve giyecek yardımları da tazminatın hesaplanmasında dikkate alınacak. Dolayısıyla işçilerin kıdem tazminatları daha yüksek olacak. 10.09.2014 tarihinden önce personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı kapsamında istihdam edilen ve iş sözleşmesi devam eden işçilerin kıdem tazminatlarının hesabında kamu kurum veya kuruluşlarında ilk işe başladıkları tarih esas alınacak.
Güneş Gazetesi – 12.02.2015