10.08.2014 – Patronun kızını kaçırdım tazminat alabilir miyim?

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Patronun kızını kaçırdım tazminat alabilir miyim?


Patronun kızını kaçırmak ahlak dışı bir davranış olarak değerlendirildiği için patron haklı. İşi bıraktığınız için sizden ihbar tazminatı da alabilir.

SORU: Patronuma ait  işyerinde 5 yıldan beri çalışıyorum. Patronumun 25 yaşındaki kızı ile evlenmeye karar verdik. Ancak patronumun hanımı olumlu bakarken, patronum evlenmemize şiddetle karşı çıktı. Ben de patronumun kızını bayramdan bir gün önce kaçırdım. O günden beri de işe gitmiyorum. İşe başlamayı da düşünmüyorum. 5 yıllık tazminatımı alabilir miyim? A.D.

CEVAP: Patronun kızını kaçırdıktan sonra haklı bir sebep olmadan 2 günden fazla işe devam etmemiş gözükmekle birlikte işe bir daha dönmeyeceğinizi belirtmişsiniz. Ayrıca patronunuzun kızını kaçırma davranışında bulunmuşsunuz. Bu davranışlarınız ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı. Patronunuzdan tazminat almayı bırakın o sizden işi bıraktığınız için ihbar tazminatı isteyebilir. Ayrıca uğradığı zarar varsa onun için de patronunuz sizin hakkınızda maddi tazminat davası açabilir.

 

GERİYE DÖNÜK MÜ BELLİ DEĞİL

SORU: Evimde çalıştırdığım gündelikçi için bugüne kadar bilmediğimden hiç vermediğim işe giriş bildirgeleri ve sosyal sigorta ödemesini torba yasada af kapsamında geriye yönelik olarak verebilecek miyim? Fatih Yüceler

CEVAP: Sayın Yüceler, Torba Kanun Tasarısı henüz yasalaşmadı. Evde çalışanların sigortalılığıyla ilgili geriye dönük bir yürürlük tarihi öngörülmezse, kanunun yürürlük tarihinden önceki sürelerin sigortasını eski mevzuat hükümlerine göre yapmak durumundasınız.

 

İKRAMİYEDE EMEKLİ SANDIĞI 

SORU: Memur olarak çalışırken SSK’lı geçen günlerimi Emekli Sandığı’na aktardım. Daha sonra kurumum sigortalı çalışmamdan üniversite mezunu olarak çalıştığım dönemin 3/2 sini hizmetten saydı. Emekli maaşı ne üzerinden olacak? İkramiye hesaplaması Emekli Sandığı’ndaki süreler üzerinden mi yoksa tüm sürelerden mi hesaplanacak? Fahrettin Yılmaz

CEVAP: Sayın Yılmaz, emekli ikramiyesi emekli sandığına tabi olarak geçen süreler dikkate alınarak ödenir. Ancak devlette işçi olarak çalıştığınız süreler 1475 sayılı Kanunun 14.maddesindeki koşullara göre dikkate alınır. Emekli maaş ödemeniz ise SSK’lı ve Emekli Sandığı’na tabi dönemler ayrı ayrı değerlendirilerek güncellenir ve iki hesaplama toplanarak emekli maaşınız hesap edilerek  emekli sandığı mevzuatına göre ödemesi yapılır.

 

SGK’DAN BELGE ALMANIZA GEREK YOK

SORU: 1.862 gün prim ödemem var. İşverenim tarafından belirli bir süre verilmeden  sebepsiz olarak işime son verildi. Kıdemimi alabilir miyim? Tazminatım ödenmezse nerelere baş vurabilirim?  SGK’dan evrak almam gerekiyor mu? Kazım Korkmazyürek

CEVAP: Sayın Korkmazyürek, işveren nedensiz işten çıkardığına göre size ihbar ve kıdem tazminatı ödemesi gerekiyor. Kıdem tazminatı ödenmesi için çalışma ve iş kurumu il müdürlüklerine başvurabilirsiniz. SGK’dan belge almanıza gerek yoktur.

 

1’inde mi yatmalı?

SORU: Özel bir şirkette 7 yıldır çalışıyorum. Maaşlarımız her ayın 6’sı veya 7’sinde yatıyor. Maaşların her ayın birinde yatması gerekiyormuş yatmazsa tek taraflı fesh ediliyormuş böyle bir şey var mı? G.Togay

CEVAP:  Ücretler her ayın bittiği tarihte ödenmeli. Örneğin temmuz maaşı en geç 1 Ağustos’ta ödenmeli. Ödenmezse işten ayrılma hakkı doğar.





Güneş Gazetesi – 10.08.2014

Görüntülenme Sayısı