30.06.2014 – Çalışanların sağlık muayeneleri

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Çalışanların sağlık muayeneleri


İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre işveren çalışanların işyerinde maruz kalacakları sağlık ve güvenlik risklerini dikkate alarak sağlık gözetimine tabi tutulmalarını sağlar. Aşağıdaki hallerde çalışanların sağlık muayenelerinin yapılması zorunludur. Çalışanların

– İşe girişlerinde,

– İş değişikliğinde,

– İş kazası, meslek hastalığı veya sağlık nedeniyle tekrarlanan işten uzaklaşmalarından sonra işe dönüşlerinde talep etmeleri halinde.

İşin devamı süresince, çalışanın kişisel özellikleri, işyerinin tehlike sınıfı ve işin niteliği öncelikli olarak göz önünde bulundurularak uluslararası standartlar ile işyerinde yapılan risk değerlendirmesi sonuçları doğrultusunda;

– Az tehlikeli sınıftaki işyerlerinde en geç beş yılda bir,

– Tehlikeli sınıftaki işyerlerinde en geç üç yılda bir,

– Çok tehlikeli sınıftaki işyerlerinde en geç yılda bir defa olmak üzere periyodik muayeneleri tekrar yapılır.  

 

İŞE BAŞLATILAMIYOR

Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde çalışacaklar, yapacakları işe uygun olduklarını belirten sağlık raporu olmadan işe başlatılamıyor.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununu kapsamında alınması gereken sağlık raporları, işyeri sağlık ve güvenlik biriminde veya hizmet alınan ortak sağlık ve güvenlik biriminde görevli olan işyeri hekiminden alınır. Raporlara itirazlar Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen hakem hastanelere yapılır, verilen kararlar kesindir.

İşyeri hekimi çalıştırma yükümlülüğü olmayan 50’den az işçi çalıştıran az tehlikeli işyerlerinde sağlık raporları kamu sağlık hizmeti sunucularından alınır.

maliyeti işveren öder

 Sağlık gözetiminden doğan her türlü maliyet işverence karşılanır, çalışana yansıtılamaz. Sağlık muayenesi yaptırılan çalışanın özel hayatı ve itibarının korunması açısından sağlık bilgileri gizli tutulur. Çalışanlarını sağlık gözetimine tabi tutmayan veya çalışanlarına sağlık raporu almayan her çalışan için işverene 1.120 TL para cezası uygulanacak.

 

YENİ İŞ GÜVENLİĞİ KİTABI

İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarında işverenlere ve çalışanlara getirilen çok sayıda yükümlülük var. Bu  yükümlülüklerden bazıları, işyerlerinde iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli çalıştırma yükümlülüğü, bütün çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği eğitiminin verilme zorunluluğu, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışanların çalışma konuları ile ilgili mesleki eğitim almadan çalıştırılmaması, bütün işyerlerinde risk değerlendirmesi yapılması, acil durum planlarının hazırlanması, çalışan temsilcisinin ve destek elamanlarının belirlenmesi, iş kazası ve meslek hastalıklarının kayıt ve bildirimlerinin yapılması.

Yukarıda belirtilen konularla birlikte daha  birçok konunun yer aldığı Açıklamalı, Uygulamalı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kitabı tarafımdan yazıldı. Kitap Yaklaşım Yayınları’ndan piyasaya  çıktı. (www.yaklasim.com) İlgilenen okuyucularıma duyurulur.







Güneş Gazetesi – 30.06.2014

Görüntülenme Sayısı