15.05.2014 – İş kazaları herkesin sorunu

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

İş kazaları herkesin sorunu


Manisa’nın Soma İlçesinde bir maden ocağında meydana gelen iş kazası hepimizi derinden üzdü. Bu kazada maalesef 200’ü aşkın çalışanımızı kaybettik. Bir çok çalışanımız yaralı. Ülke olarak yas tutuyoruz. Ölenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Ölenlerin yakınlarına ve milletimize sabır ve başsağlığı diliyorum. Yaralılara acil şifalar diliyorum. İş kazalarının bir daha tekrarlanmamasını temenni ediyorum.  İş kazasında vefat eden çalışanların yakınlarına belirli koşullarla ölüm(yetim maaşı) bağlanır. Yaralanan çalışanlara ise geçici veya sürekli iş göremezlik geliri bağlanır. 

Kaza nedeni ne olursa olsun bir insanın tırnağına zarar gelmesini hiçbir kimse istemez. İş kazalarının çeşitli nedenleri olabiliyor. Yapılan araştırmalarda ve bilimsel verilerde iş kazalarının genellikle % 98 oranında önlenebilir olduğunu ortaya koyuyor. Bir başka deyimle bütün tedbirler alınmış olsa da iş kazalarının %2 oranında meydana gelme ihtimali var.

 

ÖNEMLİ GÖREVLERİ

  

İş kazaları bu ülkede yaşayan herkesin sorunu. İş kazalarını önlemek devlet, sendikalar, sivil toplum kuruluşlarıbaşta olmak üzere bu ülkenin bütün fertlerinin en önemli görevlerinden biridir. Hayatın her alanında bir iş kazası ile karşı karşıya kalmamız mümkün. İş kazalarını önlemenin en temel yollarından biri iş sağlığı ve güvenliği kültürünün oluşturulmasıdır. Örneğin bir çalışan ağır olduğu için baret takmak istemiyorsa bareti neden takması gerektiği bu çalışana ikna yöntemleriyle uzun uzun anlatılmalı. Örneğin inşaatta çalışan bir işçi baret takmadığı zaman başına bir maddenin düşmesi veya çarpması durumunda ölebileceğini bilmesi gerekiyor. Çalışan bana bir şey olmaz, ben 30 yıldır inşaatlarda çalışıyorum, hiç  kazam olmadı derse iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini uygulamak biraz zaman alabilir. 

Bir çok hükmü 30.12.2012 tarihinde yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve bu kanuna dayanılarak çıkarılan  çeşitli  yönetmeliklerde iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin alınması, çalışanların çeşitli risklerden korunması ve  iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesine yönelik bir çok  düzenlemeler getirilmiştir. Getirilen düzenlemelerin bir çoğu Avrupa Birliği mevzuatına uyumlu düzenlemelerdir. 

 

EĞİTİM ALMASI ŞART

 

Bu düzenlemeler arasında; işyerlerinde iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli çalıştırma yükümlülüğü, bütün çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği eğitiminin verilme zorunluluğu, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışanların çalışma konuları ile ilgili mesleki eğitim almadan çalıştırılmaması, bütün işyerlerinde risk değerlendirmesi yapılması, acil durum planlarının hazırlanması, kendi kusuru ile iş kazasının oluşmasına sebep olan iş güvenliği uzmanlarının  sorumlu tutulması, 10’dan az çalışanı bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerine teşvik uygulamasının 01.01.2014 tarihinden itibaren  getirilmesi konularını sayabiliriz. 

İş sağlığı ve güvenliği mevzuatının işverenler, çalışanlar ve toplumun diğer kesimlerine tanıtılması/anlatılması amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca Türkiye genelinde son yıllarda çeşitli seminer konferans ve sunumlar düzenlenmiştir. Getirilen düzenlemelerin toplum tarafından benimsenmesi ve hemen uygulanmasımümkün olmayabiliyor. Bazı düzenlemelerin, yeniliklerin hayata geçirilmesi konusunda zamana ihtiyaç olabiliyor. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi iş sağlığı ve güvenliği kültürünün toplumumuzda oluşması gerekiyor. Bu kültürü  tam olarak oluşturduğumuzda iş kazalarıyla karşılaşma ihtimalimizin azalacağını düşünüyorum. Bütün çalışanlarımıza kazasız günler diliyorum. 

 



Güneş Gazetesi – 15.05.2014

Görüntülenme Sayısı