Ağzı alkol kokan işten atılır mı?
Soru: Evinde alkol alıp işe gelen çalışanın ağzı kokuyorsa işyeri ona bir yaptırım uygulayabilir mi? Rıza Yazar
Cevap: Sayın Yazar, ağzı kokan kişinin bu durumu işyerinde işin yürütülmesini olumsuz etkiliyorsa iş sözleşmesinde olan yaptırımlar uygulanabilir. Ancak çalışan sarhoş değilse ağzının kokması olumsuzluğa neden olmuyorsa yaptırım uygulanmaz.
Soru: Bir şirkette şoför olarak çalışan kişiye trafik cezası yazılırsa bunu firma mı kendisi mi öder? C.Kanmazer
Cevap: Trafik cezasını şirket öder. İş sözleşmesinde ödenen trafik cezasının şoföre rücu edileceği belirtilmişse şirket ödemiş olduğu trafik cezasını şoförden tahsil eder.
EMEKLİ MAAŞI ALIR MI?
Soru: Bir kişi yakınlarından kaçının emekli maaşını alabilir? Gürbüz Ç.
Cevap: Bir kişi mevcut durum itibariyle en fazla anne ve babasından yetim maaşı alabilir. Yüksek olan maaşın tamamı ile düşük olan maaşın yarısını alır.
Soru: Bir çalışan işyerinde imal edilen ürünleri dışarıda satıp işyerine kazanç sağlarsa ayrıca para alır mı? Cafer Yetim
Cevap: İş sözleşmesinde ücretin dışında ayrıca prim veya ikramiye gibi bir ödemenin yapılacağı belirtilmişse çalışan ücretin dışındaki bu ödemeleri alabilir. Aksi halde satıştan dolayı ek bir ödeme yapılmayabilir. İşveren isterse ek ödemeler yapabilir.
Soru: Gece çalışan kişiye maaşı dışında ne kadar ücret ödenir? Mehmet K.
Cevap: Sayın Mehmet Bey, gece döneminde çalışanlara maaşlarının dışında ek bir ödeme yapılacağı mevzuatta yer almıyor. Ancak işveren isterse veya iş sözleşmesinde düzenleme varsa gece döneminde çalışanlara ek ücret ödenir.
ZEHİRLENEN İŞÇİ MASRAFI
Soru:İşyerinde çıkarılan yemekten zehirlenen sigortasız işçinin masrafını kim karşılar? V.Özen
Cevap: İşçinin sigortasız çalıştığını Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) tespit ederse Sağlık giderlerini SGK karşılar. SGK yapmış olduğu masrafları işverenden tahsil eder.
Soru: Bir işçi sendikası üyesiyim. Sendikadan istifa edeceğimi işyeri sendika temsilcisine söyledim. İşyeri sendika temsilcisi biz izin vermeden sendikadan istifa edemezsin, istifa edersen gerisini sen düşün dedi. İstifa edersem ne olur? A.Y.
Cevap: Bir çalışan bir sendikaya üye olmaya veya olmamaya, sendikanın faaliyetlerine katılmaya veya katılmamaya, sendikadan veya sendika yönetimindeki görevinden ayrılmaya zorlanamaz. Çalışana cebir veya tehditte bulunulamaz. Bu tür davranışlarda bulunanlar Türk Ceza Kanununun 118.maddesine göre altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
PRİMİN EKSİK GÖSTERİLMESİ
Soru: İşverenim sigorta prim ödeme günlerimi 4 yıl boyunca her ay 10 gün üzerinden göstermiş. Kalan 20 günlük süreyi 30 güne tamamlamak için borçlanarak tamamlama imkanım var mı? A.Kartal
Cevap: Sayın Kartal, her ay 20 gün eksik gösterilen süreleri borçlanamazsınız. Çalıştığınız işyerinden işten ayrıldığınız tarihi takip eden yıl başından itibaren 5 yıl geçmemişse sigortanızın eksik gösterildiği aylar için hizmet tespit davası açabilirsiniz.
Güneş Gazetesi – 17.04.2014