Zam almadan kaç yıl çalışılır?
Soru: Patron işçisine en fazla kaç yıl zam yapmayabilir? Hasan Ak
Cevap: Sayın Ak, çalışan asgari ücretten ücret alıyorsa asgari ücrete yapılan artışlar çalışanın ücretine zam olarak yansır. Çalışanın ücreti asgari ücretin üzerinde ise iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesinde zam yapılacağı belirtilmişse zammın yapılması gerekir. Geçmiş yıllarda sözleşmede olmamasına rağmen zam uygulaması varsa işverenin bu kurala uyarak zam yapması gerekiyor. Buna rağmen çalışanın maaşına zam yapılmazsa çalışan haklı olarak işten ayrılabilir. Zammın yapılacağı sözleşmede yer almıyorsa işveren zam yapmayabilir.
Soru: Hasta bir çalışanın işten çıkarılması nasıl olur? Cafer Alpaslan
Cevap: Hasta olan bir çalışan rapor aldığı takdirde işten çıkarılıp çıkaramayacağı çalışma süresine göre belirlenir. Örneğin iki yıldan beri aynı işyerinde çalışan bir kişinin almış olduğu rapor süresi 84 günden fazla ise 84 ncü günden sonra işveren kıdem tazminatını ödeyerek çalışanı işten çıkarabilir.
Soru: Mevsimlik işçilerin sosyal güvencesi nasıl olur? Ali Kara
Cevap: Mevsimlik işçilerin çalıştıkları dönemdeki sosyal güvenceleri diğer işçilerin sosyal güvenceleri gibidir. Örneğin yaz sezonunda bir otelde çalışan mevsimlik bir işçinin mevsim süresince sigorta priminin ödenmesi gerekiyor.
Soru: Patronun bir işçiye siyasi görüşlerini kabul ettirme yetkisi var mı? Hülya Pazar
Cevap: Sayın Hülya Hanım, iş ilişkisi siyasi ilişkileri kapsamıyor. Dolayısı ile patronun işçisine siyasi görüşlerini kabul ettirmesi söz konusu olamaz.
EMEKLİ OLMAK İÇİN
Soru: İşçi olarak çalışan bayan ve erkeklerin emekli olabilmek için kaç gün prim ödemeleri gerekiyor? Veli Öz
Cevap: Sayın Öz, çalışanların ne kadar prim ödeyerek emekli olabilecekleri 8.9.1999 tarihinden öncesi için kademeli geçiş sistemine göre belirleniyor. Bu tarihten sonrası için istisnalar hariç çalışan kadınların ve erkeklerin 7000 gün prim ödemesi gerekiyor.
Soru: Çalışanlar bir gün içerisinde kaç saat istirahat ederler? Bahattin Yıl
Cevap: Ara dinlenmesi süreleri dört saat veya daha kısa süreli işlerde on beş dakika, dört saatten fazla ve yedi buçuk saate kadar (yedi buçuk saat dahil) süreli işlerde yarım saat, yedi buçuk saatten fazla süreli işlerde bir saat ara dinlenmesi verilmesi gerekiyor.(Geniş bilgi için bakınız, Arif Temir, Murat Kala, Tahsin Sınav, İş Hukukunda Çalışma Süreleri, Yaklaşım Yayıncılık, Ankara 2009).
Soru: Kendi şirketimde sigortalı olabilir miyim? Atıf güner
Cevap: Sayın Atıf Bey, kendi şirketinizde sigortalı olamazsınız.
SERVİS HİZMETİ
Soru: Bir işyerinde kaç çalışan olursa servis konulur? Servis konulmazsa yol ücreti verilir mi? Erol Vurdu
Cevap: Sayın Erol Bey, servis uygulaması işçi sayısına bağlı değil. İşveren isterse çalışan sayısını gözetmeden servis uygulaması yapabilir. Servis konulmazsa servis parası verilme zorunluluğu bulunmuyor. İşverenin gece postalarında çalışan kadın işçiler için belirli koşullarda servis uygulamasını getirmesi gerekiyor. Buna göre belediye sınırları dışındaki her türlü işyeri işverenleri kadın çalışanları, sağlayacakları uygun araçlarla ikametgahlarına en yakın merkezden, işyerine götürüp getirecektir. Belediye sınırları içinde olmakla beraber, posta değişim saatlerinde toplu taşıma araçları ile gidip gelme zorluğu bulunan işyeri işverenleri, gece postalarında çalıştıracakları kadın çalışanları, belediye sınırları dışında olduğu gibi ikametgahlarına en yakın merkezden, işyerine götürüp getirmekle yükümlüdürler.
Güneş Gazetesi – 20.02.2014