25.11.2013 – Oynatmaya az kaldı!

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Oynatmaya az kaldı!


Günlük yaşamda  insanları rahatsız eden değişik  gürültülü  ortamlar  olabiliyor.  Bir insan, otomobil, iş makinesi veya bir ev eşyası sesi, gürültü olarak karşımıza çıkabiliyor. Okuyucularımdan M.Demir’de çalıştığı işyerindeki gürültünün yüksekliğinden şikayet ediyor. Sayın Demir, çalıştığı işyerinde makine gürültüsünün yüksek olduğunu, birde çalışanların kaset çaların sesini çok fazla açarak yüksek sesle arabesk müzik dinlediklerini, bunlardan çok rahatsız olduğunu nerede ise çıldıracak hale geldiğini, gürültünün kendisini bunalttığını ve çok sinirli hale getirdiğini işyerindeki bu durumun nasıl çözüleceğini soruyor. Sayın Demir’in yaşadığı gürültülü ortamlarda çalışma durumu, çalışanların sıkça maruz kaldığı önemli bir iş sağlığı ve güvenliği sorunu. Bu sorunu ortadan kaldırmak üzere 28 Temmuz 2013 tarihinde Çalışanların Gürültü İle İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik çıkarılarıldı. Yönetmelik, çalışanların gürültüye maruz kalmaları sonucu oluşabilecek sağlık ve güvenlik risklerinden, özellikle işitme ile ilgili risklerden korunmaları için asgari şartları belirlemiştir. 

GÜRÜLTÜ ÖLÇÜMÜ 

Buna göre işveren, çalışanların maruz kaldığı gürültü düzeyini, işyerinde gerçekleştirilen risk değerlendirmesinde ele alır ve risk değerlendirmesi sonuçlarına göre gereken durumlarda gürültü ölçümleri yaptırarak maruziyeti belirler. İşveren, risklerin kaynağında kontrol edilebilirliğini ve teknik gelişmeleri dikkate alarak, gürültüye maruziyetten kaynaklanan risklerin kaynağında yok edilmesini veya en aza indirilmesini sağlar ve hangi tedbirlerin alınacağını belirler. İşveren, maruziyetin önlenmesi veya azaltılmasında, gürültüye maruziyetin daha az olduğu başka çalışma yöntemlerinin seçilmesi, yapılan işe göre mümkün olan en düşük düzeyde gürültü yayan uygun iş ekipmanının seçilmesi, işyerinin ve çalışılan yerlerin uygun şekilde tasarlanması ve düzenlenmesi, iş ekipmanını doğru ve güvenli bir şekilde kullanmaları için çalışanlara gerekli bilgi ve eğitimin verilmesi, gürültünün teknik yollarla azaltılması, hava yoluyla yayılan gürültünün; perdeleme, kapatma, gürültü emici örtüler ve benzeri yöntemlerle azaltılması, yapı elemanları yoluyla iletilen gürültünün; yalıtım ve benzeri yöntemlerle azaltılması, işyeri sistemleri ve iş ekipmanları için uygun bakım programlarının uygulanması, gürültünün, iş organizasyonu ile azaltılması ve bu amaçla maruziyet süresi ve düzeyinin sınırlandırılması, yeterli dinlenme aralarıyla çalışma sürelerinin düzenlenmesi, hususlarını göz önünde bulundurur.

KONTROL YAPILMALI 

İşyerinde en yüksek maruziyet eylem değerlerinin aşıldığı durumlarda, işveren; gürültüye maruziyeti azaltmak için teknik veya iş organizasyonuna yönelik önlemleri içeren bir eylem planı oluşturarak uygulamaya koyar ve  gürültüye maruz kalınan çalışma yerlerini uygun şekilde işaretler. İşaretlenen alanların sınırlarını belirleyerek teknik olarak mümkün ise bu alanlara girişlerin kontrollü yapılmasını sağlar.

Kulak koruyucu donanımların kullanılmasını sağlamak için her türlü çabayı gösterir ve kişisel korunma tedbirlerinin etkinliğini kontrol eder.

Mevzuata göre  işverenler, çalıştırdıkları kişilerin gürültüden korunması için her türlü tedbirleri almaları gerekiyor. 





Güneş Gazetesi – 25.11.2013

Görüntülenme Sayısı