18.10.2013 – Çalışana başka iş yaptırılır mı?

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Çalışana başka iş yaptırılır mı?


Çalışanlarımız çoğu zaman yerlerinin değiştirildiğini, işlerinin değiştiğini, başka işler yaptırıldığını ya da başka bir şehire çalışmak üzere gönderildiklerini belirterek şikayetlerini dile getirirler. Çalışanlarımızın bu şikayetlerinin konusunu çalışma koşullarında değişiklik oluşturuyor. 4857 sayılı İş Kanunu kurulmuş olan bir çalışma düzeninde işverenin değişiklik yapabilmesini belirli koşullara bağlamıştır. Buna göre; işveren iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu düzenlemenin esas amacı işçinin sözleşmesinin doğrudan feshedilmesi yerine, çalışma koşullarında belirli değişiklikler yapılması yoluyla, işçi ile işveren arasındaki iş ilişkisinin sürdürülmesinin sağlanmaktır (Geniş bilgi için bakınız “çalışma koşullarında değişiklik www.ariftemir.com).

İş sözleşmesinin türü

Çalışma koşullarında işverenin değişiklik talebinde bulunabilmesi iş sözleşmesi türlerinin tümü için geçerlidir. Başka bir anlatımla iş sözleşmesinin belirli veya belirsiz süreli ya da tam süreli veya kısmi süreli olması işverenin işçiye çalışma koşullarında değişiklik yapma önerisini etkilemiyor.

İşçiye yazılı bildirim

İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir.

İşçinin cevabının beklenilmesi

İşçi tarafından, çalışma koşullarında değişikliği öneren işverenin taleplerinin işçiye bildirilmesinden itibaren altı işgünü içinde işçinin değişiklikler konusunda ki yazılı görüşü beklenmelidir.

İşçinin yazılı görüşü alınmadan çalışma koşullarında değişiklik yapılması durumunda işlem usul yönünden yasaya aykırılık oluşturacaktır.

İşçi değişiklik önerisini altı işgünü içinde yazılı olarak kabul ederse, iş ilişkisi bu yeni koşullarla devam edecektir. Tarafların çalışma koşullarında yapmış oldukları değişiklik geçmişe etkili olarak yürürlüğe konulamaz.

Önerinin kabul edilmemesi

İşçi değişiklik önerisini kabul etmez ise, işveren, işçinin iş sözleşmesini eski durumu ile kabul edip sözleşmenin devam etmesini sağlayabilir.

Öneriyi kabul etmeyenin işten çıkarılması

İşçi değişiklik önerisini kabul etmez ise, işveren değişiklik isteğinin nedenini yazılı olarak açıklamak ve bildirim sürelerine uymak kaydıyla işçiyi işten çıkarabilecek. Çalışma koşullarındaki değişiklik önerisini kabul etmediği için işveren tarafından işten çıkarılan işçiye,  ihbar ve kıdem tazminatının ödenmesi gerekiyor.

İşveren işçinin iş sözleşmesini başka nedenler ileri sürerek de feshedebilir. Örneğin işçinin yeterliliğinden ve davranışlardan, işletmenin, işyerinin ya da işin gerekleri gibi sebepleri ileri sürerek.

İşe iade

işçinin, sözleşmede belirtilen çalışma koşullarındaki değişiklik önerisini kabul etmemesi nedeniyle işten çıkarılması durumunda  bir ay içerisinde işe iade davası açma hakkı da bulunuyor. Görüldüğü üzere çalışana başka iş yaptırmak kolay değil!






Güneş Gazetesi – 18.10.2013

Görüntülenme Sayısı