14.10.2013 – Bayramda çalışana çift yevmiye var

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Bayramda çalışana çift yevmiye var


Yarından itibaren Kurban Bayramı’na girmiş bulunacağız. Bayramda çalışacak olanların soruları çok sayıda gelmeye başladı. Okuyucularımdan bayramda çalışma ile ilgili gelen ortak soruları cevaplamaya çalışayım.

SORU: Bayramda çalışanın ücreti ne kadar ödenir?

Cevap: Kurban Bayramı’nda çalışacak olan işçilere bayram günleri için ilave bir yevmiye maaş ödenmesi gerekiyor. Bir başka deyimle çift yevmiye ödenmesi gerekiyor. Bu zamlı ücret ödemesi 4 günlük ramazan bayramı süresi ile arife günü öğleden sonraları yapılacak çalışmaları kapsıyor.

Örnek: Günlük 100 TL ücretle çalışan işçi Ali Bey Kurban Bayramı’nda bir gün çalışmışsa 100TL+100TL olmak üzere 200 TL ücret alması gerekiyor.

Örnek: Saatlik ücreti 20 TL olan Ayşe Hanım, Kurban Bayramı’nın birinci günü 2 saat çalışırsa, 2 saatlik  zamlı ücretle birlikte alması gereken ücreti 80 TL’dir.

ÇALIŞMAK ZORUNLU MU?

Soru: Bayramda çalışmak zorunlu mu?

 Cevap: Kurban Bayramı’nda isteyen işçi çalışmayabilir. Çalışmak istemeyen işçi işverenin bayramda çalış talebine olumsuz cevap verebilir. Dolayısı ile işverenin çalışma talebini onaylamaz. İş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesinde işçinin bayram günlerinde çalışacağına ilişkin düzenleme varsa işçi kurban bayramında  işverenin istemesi durumunda çalışmak zorundadır.

BAYRAM GÜNÜ TELAFİSİ

Soru: Bayram izni bayram sonrasında kullanılır mı?

Cevap: Okuyucularımın en çok sorduğu soru. patron işçisine “Kurban Bayramında çalış bayram sonrası sana 4 gün izin kullandırayım” diyor. Patronun bu talebi ve kullandıracağı izin mevzuata uygun değil. Bayramda çalışana ücretinin zamlı olarak ödenmesi gerekiyor. Ücret yerine çalışana bayramdan sonra izin kullandırılma uygulaması doğru değil. Ancak patron bayramda çalışana ücretini zamlı olarak öder, bayram sonrası bayramda çalışana ayrıca izin kullandırabilir.

45 SAATİ GEÇERSE

Soru: Bayramda çalışana fazla mesai ödenir mi?

Cevap: Bayram günü çalışması ile birlikte haftalık çalışma süresi 45 saati geçerse fazla çalışma ücreti verilmesi gerekiyor.

Soru: Bayramda işyerine gelmeyen işten atılır mı?

İş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesinde işçinin bayram günlerinde çalışacağına ilişkin düzenleme varsa işçi kurban bayramında  işverenin istemesi durumunda işyerine gelip çalışmak durumundadır. Aksi halde kurban bayramında ardı ardına iki gün mazeretsiz işe gelmeyen işten atılabilir.  İş sözleşmesinde bayramda çalışılacağına ilişkin bir düzenleme yoksa işçinin işyerine gelmesi gerekmiyor.

ÇOCUK VE GENÇLER 

Soru: Lise öğrencileri bayramlarda çalıştırılır mı?

Cevap: Bayramlarda çocuk ve genç işçiler çalıştırılamaz. Çalışma mevzuatına göre çocuk işçi, 14 yaşını bitirmiş, 15 yaşını doldurmamış ve ilköğretimini tamamlamış kişiyi, genç işçi15 yaşını tamamlamış, ancak 18 yaşını tamamlamamış kişiyi, ifade etmektedir. Çocuk ve genç işçiler, bayramlarda çalıştırılamazlar. Ancak lise öğrencisi 18 yaşını tamamlamış ise bayramda çalıştırılabilir. Bayramlarda çalıştırılamayan çocuk ve genç işçilerin ücretleri ödenir. Patron ben bu çocukları bayramda çalıştırmadım ki ücret ödeyeyim diyemez.

NOT: Bütün okuyucularımın kurban bayramını kutlarım.






Güneş Gazetesi – 14.10.2013

Görüntülenme Sayısı