Ek işe ek ücret var mı?
Soru: Bir işyerinde temizlik görevlisi olarak çalışıyorum. Çaycımız haftada bir gün izin kullanıyor. Çaycımızın izin kullandığı gün ben temizlik işleri ile birlikte çay hizmetlerini yapıyorum. Müdürüme ‘ben çay hizmetleri işini yapmayacağım, yaparsam da bana ek ücret verin’ dedim. Müdürüm “bu işin ek ücreti olmaz” dedi. Benim sorum ek iş verilene ek ücret verilmesi gerekiyor mu? S.Köz
Cevap: Çalışanın iş sözleşmesinde görev tanımı yapılmışsa, görev tanımı dışında kalan işleri yapmaması gerekir. Görevi olmayan işleri yaparsa işverenden ek bir ücret talep etme hakkı doğar.
İş sözleşmesine işçiye görevi olmayan işlerin yaptırılması durumunda ek bir ücret verileceği yönünde düzenlemeler konulabilir.
Ek çalışmalar normal çalışma süresinin içinde veya dışında olabilir. Sayın Köz, iş sözleşmenizde çaycılık hizmetlerini yapacağınız yazılı değilse, çaycılık hizmetlerini yapmayabilirsiniz. Çaycılık hizmetlerini haftanın bir günü yaptığınız takdirde işvereninizden göreviniz dışında başka bir iş daha yaptığınız için ek bir ücret talep edebilirsiniz.
SAĞLIKTAN YARARLANMA SAYISI
Soru: Bir sigortalının sağlık hizmetinden en çok kaç kişi yararlanır? N.Korkmaz
Cevap: Bakmakla yükümlü olunanlar sağlık hizmetinden yararlanırlar. Sayın Korkmaz, burada bir sayı sınırlaması bulunmuyor.
Soru: Hafta tatilinde çalışana ne kadar ücret ödenir? V.Özel
Cevap: Sayın Özel, hafta tatilinde çalışana ücreti bir kat fazlasıyla ödenir. Örneğin günlük ücreti 60 TL olan birisi hafta tatilinde çalışırsa 60 TLíye ilave olarak bir 60 TL daha olmak üzere toplam 120 TL ödenmesi gerekiyor.
İŞ KAZASINDA SORUMLULUK
Soru: Bir sigortasız iş kazasına uğrarsa bunun maddi faturasını kim öder? L.Alim
Cevap: Sayın Alim, sigortasız çalışan işçi kazaya uğrarsa sigortasız çalıştığı tespit edildiğinde sigortasız işçi için yapılan sağlık harcamalarını SGK işverenden tahsil eder. Ayrıca iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulmaması durumu da varsa SGK bağlayacağı gelir için işverene belirli ölçüde rücu edebilir.
İşten ayrılanın sağlıktan yararlanması
Soru: Bir sigortalı işten ayrıldıktan kaç gün sonra sigortadan tedavi için yararlanabilir? N.Yıldırım
Cevap: Sayın Yıldırım, son bir yıl içerisinde 30 gün prim ödeyen işçi ayrılma tarihinden itibaren 10 gün sağlık hizmetlerinden faydalanır. İşten ayrılan kişinin son bir yılda 90 gün prim ödemesi varsa 90 gün daha olmak üzere toplam 100 gün ücretsiz olarak sağlık hizmetlerinden yararlanabilir.
Soru: Bir personel işe girdikten kaç gün sonra sigortalı yapılmak zorundadır? A.Yetmez
Cevap:Sayın Yetmez, bazı özel durumlar hariç çalışan işe girmeden en az bir gün önce SGKíya bildirilmelidir.
ÇALIŞANIN SOYUNMA YERİ
Soru: Bir mermer fabrikasında çalışıyorum. Elbiselerimizi değiştirmek için soyunma odası yok. Bunu patrona söyledik. Patronumuz özel bir oda tahsis edemeyeceğini söyledi. Ayrı bir soyunma odamız olması gerekiyor mu? R.Seymen Cevap: Sayın Seymen, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına göre; iş elbisesi giyme zorunluluğu olan çalışanlar için, yeterli büyüklükte, uygun aydınlatma, havalandırma, termal konfor ve hijyen şartlarını haiz, kadın ve erkek çalışanlar için ayrı ayrı soyunma yerleri sağlanması gerekiyor.
Güneş Gazetesi – 11.09.2013