İş güvenliği işvereni rahatlattı
Bilindiği üzere 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda işyerleri az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli şekilde üç sınıfa ayrılarak, işyerlerinin tehlike sınıflarına göre kademeli olarak iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli çalıştırma yükümlülüğü getirilmiştir. Buna göre 50’den az çalışanı bulanan işyerlerinde iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli çalıştırma yükümlülüğü yönünden tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerinde 30.06.2013, az tehlikeli işyerlerinde ise 30.06.2014 tarihinde yürürlüğe giriyordu. Özellikle az tehlikeli büro ve apartman benzeri işyerlerinde iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi çalıştırma yönünden ilgili personelin bulunması, maliyeti ve buna ilişkin alt yapının oluşturulması konularında zamana ihtiyaç vardı. Bir başka deyimle İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli çalıştırma yükümlülüklerinin ertelenmesi ve iş güvenliği uzmanlarının sayıca artırılmasına ihtiyaç vardı.
DAHA AZ RİSKLİ
Kamuoyunda Torba Kanun olarak bilinen Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair 12.07.2013 tarihli ve 6495 sayılı Kanun ile 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun bazı hükümlerinde değişiklikler yapılarak yükümlülüklerin bir kısmı ertelendi. 6495 sayılı Kanun Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından henüz onaylanmadı. Söz konusu kanun ile getirilen değişiklikleri kısaca açıklayalım.
İş Güvenliği Uzamanı ve Doktor Çalıştırma: Erteleme kararında, esas itibariyle daha az riskli görülen kamu işyerleri ile, az tehlikeli işyerleri seçilmiştir. Buna göre iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli çalıştırma yükümlülükleri kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 01.07.2016 tarihine, 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 01.01.2014 tarihine kadar ertelenmiştir. Erteleme düzenlemesi, sadece işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personeli görevlendirme yükümlülüğü ile ilgilidir. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun diğer hükümleri ile ilgili bir erteleme söz konusu değildir. İşverenlerin risk değerlendirmesi yapma, iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verme, acil durum planı yapma, çalışanlara sağlık /işe uygunluk raporu alma, iş kazaları ve meslek hastalığını bildirme, çalışan temsilcisi seçme, iş sağlığı ve güvenliği kurulu kurma, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta bulanan işyerlerinde çalışanlara mesleki eğitim aldırma vb yükümlülükleri aynen devam etmekte olup bir erteleme söz konusu değildir.
UZMAN YETERSİZDİ
İş Müfettişi ve SGK Müfettişlerine İş Güvenliği Uzmanlığı Verilmesi: İş güvenliği uzmanlığı konusunda özellikle “A sınıfı iş güvenliği uzmanı” sayısının yetersiz olması nedeniyle uzman bulmakta güçlükler çekiliyordu. İş güvenliği uzmanlarının sayıca artırılması konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş müfettişlerine ve Sosyal Güvenlik Kurumu müfettişlerine ve biyologlara iş güvenliği uzmanı olabilme hakkı tanınmıştır. Bilindiği üzere 8 yıl görev yapmış mühendis kökenli iş müfettişlerine “A sınıfı” iş güvenliği uzmanı olabilme hakkı daha önce verilmişti. Bu düzenleme ile birlikte mühendis kökenli olmayan yaklaşık 860 iş müfettişi ve SGK müfettişine iş güvenliği uzmanı olabilme hakkı tanınmıştır.
İş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli çalıştırma yükümlülüklerinin belirli bir süre ertelenmesi ve iş güvenliği uzmanlarının sayıca artırılması geçiş sürecindeki sorunların çözülmesine ve ileride kanunun daha iyi uygulanmasına katkı sağlayacaktır.
İşverenlerin rahatlamasına sağlayan bu düzenlemelerin yapılmasında büyük emeği bulunan Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Faruk Çelik’e teşekkür etmek gerekiyor. Unutmamak gerekir ki İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun yeni bir kanun olmasından dolayı işyerlerinde tam olarak uygulanabilmesi için zamana ihtiyaç bulunmaktadır.
Güneş Gazetesi – 29.07.2013