14.05.2013 – Üçüncü evliliğe de tazminat var

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Üçüncü evliliğe de tazminat var


Okuyucularımdan  E. Sarı bugüne kadar 3 evlilik yaptığını, birinci evliliğinden olan  eşinin öldüğünü, ikinci eşi ile evlendiğini, ikinci eşinin de öldüğünü, her iki eşinden de kendisine  dul maaşı bağlanmadığını, ikinci eşinin ölümünden sonra  bir işyerinde işe girdiğini, işyerinde yaklaşık 2 yılı aşkın bir süreden  beri çalıştığını, iki ay önce üçüncü eşi ile evlendiğini, üçüncü eşinin maddi durumunun iyi olduğunu ve kendisini çalıştırmak istemediğini, bu nedenle işten ayrılmayı düşündüğünü, tazminatın ilk eş ile evlenilirse  kadınlara ödendiği şeklinde  duyum aldığını, üçüncü evliliğinden dolayı işten ayrılırsa kıdem tazminatı alıp alamayacağını soruyor.

KIDEM TAZMİNATI

İş kanununa göre kadın işçilerin evlilik tarihinden itibaren bir yıl içerisinde evlilik nedeniyle   işten ayrılmaları durumunda kıdem tazminatlarının ödenmesi gerekiyor.

Birden çok evlilik yapılmışsa her evlilikte işten ayrılan kadına bir yıl çalışması koşuluyla kıdem  tazminatı ödeniyor.

Sayın Sarı, üçüncü evlilik sebebiyle işten ayrılırsanız çalışmış olduğunuz iki yılı aşkın süreye ilişkin kıdem tazminatınızın patronunuz tarafından ödenmesi gerekiyor. İşten ayrılmanız için 10 aylık bir süreniz bulunuyor.

OKUR SORULARINA CEVAPLAR:

İşin durması halinde işten ayrılma


Soru: Özel sektörde çalışıyorum. Şirkete kayyum atandı ve 1008 çalışan iten çıkarttı. 373 kişi şirkette kaldı. Bazı arkadaşlar 4857 sayılı Kanunun 24. maddesi gereği işten ayrıldı. Şu an bizim çalıştığımız bölüm üretim yapmıyor. Bende bu yazdığım kanun maddesinden dolayı işten ayrılırsam kıdem tazminatı alabilir miyim? E.Sert

Cevap: Sayın Sert, işyerinde işin durmasını gerektiren bir zorlayıcı sebep söz konusu ise bir haftadan sonra iş sözleşmenizi fesh ederek işten ayrılabilirsiniz. Çalışma süreniz bir yıl ve üzerinde ise kıdem tazminatı alabilirsiniz.

Emeklilik için prim

Soru: 1960 doğumluyum. 1996 yılı ocak ayından itibaren Bağ-Kur’lu oldum. 5450 gün prim ödedim.  Primim eksikse dantel vb örgü yaparak primimi ödemek istiyorum. Emeklilik için ne kadar prim ödemem gerekiyor?  A. Özsu

Cevap: Sayın Özsu, Bağ-Kur’dan kısmi emekli olabilmeniz söz konusu. Bunun için prim ödeme süreniz tamam.  2 yıl sonra   55 yaşında emekli olabilirsiniz.

Askerlik dönüşü iş

Soru: Ben ocak 2008 yılında kamu hastanesinde taşeron işçisi olarak işe başladım ve  2013 ağustos ayında askerlik nedeni ile işimden ayrılacağım. Lisans mezunuyum askerliğimi büyük olasılıkla kısa dönem olarak yapacağım. Hastane müdürüme   askerlik dönüşü işe başlayabilir miyim? Diye sordum. Bana  başlayamazsın dediler. Askerlik hizmetimi tamamladıktan sonra işime dönmek istiyorum. Bununla ilgili ne yapabilirim? M.Balkı

Cevap: İşçilerin muvazzaf askerlik hizmetini yaptıktan sonra tekrar işe alınmaları işverenin takdirindedir. İş sözleşmesinde yada toplu iş sözleşmesinde hüküm varsa işçi askerlik dönüşü işbaşı yapar. Sayın Balkı, iş sözleşmesi/toplu iş sözleşmesinde askerlik dönüşünde işbaşı yapacağınıza ilişkin hüküm varsa buna uyulması gerekiyor. Hüküm yoksa işvereninizle durumunuzu tekrar konuşmanızda fayda var.

Emekli taksi şoförünün sigorta primi


Soru: Emekli taksi şoförleri sigorta pimi öder mi? T.Özer

Cevap: Sayın Özer, emekli taksi şoförleri de diğer emekli çalışanlar gibi sosyal güvenlik destek primi ödemek zorundadırlar.

Güneş Gazetesi – 14.05.2013

Görüntülenme Sayısı