30.04.2013 – Özürlünün annesine emeklilik avantajı!

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Özürlünün annesine emeklilik avantajı!


Özürlülerle ilgili mevzuat düzenlemelerinde genellikle özürlüye yönelik düzenlemeler yapılır. Ancak 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda ise özürlünün annesi ile ilgili düzenlemelerde yapılmıştır. Bu düzenlemeye göre;  emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanması talebinde bulunan kadın sigortalılardan başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl çocuğu bulunanların, 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, prim ödeme gün sayıları toplamına eklenecek ve eklenen bu süreler emeklilik yaş hadlerinden de indirilecek.


Hemen belirtelim prim eklenecek süre ve yaş hadleri ile ilgili indirimler 5510 sayılı Kanunun  yürürlüğe girdiği 01.10.2008 tarihinde sonraki süreler için geçerli.  Özürlü annelerinin, kurumdan talepte bulunmaları, çocuklarının özür durumlarıyla ilgili raporu alıp kuruma vermeleri ve kurum tarafından da raporun uygun görülmesi  emeklilik avantajı için yeterli oluyor.

Örnek: Ayşe hanımın bakıma muhtaç çocuğu var ise ve 01.10.2008 tarihinden sonra   4 yıl çalışmışsa ayşe hanımın prim ödeme gün sayısına  1 yıl eklenecek ve emeklilik yaşından da  1 yıl düşülecektir. Ayşe hanımın emekli olabilmesi için 49 yaş ve 5600 gün prim ödeme koşuluna tabi olduğunu varsayalım. Ayşe hanım 5240 gün prim ödemişse,  1 yıllık sürede  yaştan düşünce Ayşe hanım 48 yaşında ve 360 günde prim ödeme gün sayısına eklenince emekli olabilmesi için 5600 gün prim ödemesini  tamamlamış ve emekli olabilmek için bütün koşulları sağlamış olacaktır.

OKUR SORULARINA CEVAPLAR:

Komşu apartmanın kapıcısını sigortasız çalıştırana risk değerlendirmesi var mı?

SORU : İkamet etmekte olduğum 40 dairelik bir apartmanın kat maliki olarak ücretsiz olarak yöneticiliğini yapmaktayım. Apartmanımızın kapıcısı ve bahçıvanı  yok. Başka bir apartmanda sigortalı kapıcı olarak çalışan  haftada bir kez merdivenlerimizi siliyor. Apartmanımızda sigortalı çalışan yok.  Bu durumda bizim de risk analizi yaptırmamız gerekiyor mu ? D. Ünsal

CEVAP: Sayın Ünsal, risk değerlendirmesi yapmanız gerekiyor. Komşu apartmanın kapıcısını sigortasız çalıştırmış olduğunuzdan dolayı sigortasız çalıştırmaktan da apartmanınıza ceza gelebilir. Komşu apartmanın kapıcısını kendi apartmanınızda da sigortalı göstermeniz gerekiyor. Sonuç olarak apartmanınızın risk değerlendirmesini zaman kaybetmeden yaptırmanız gerekiyor.

Dul memur eşinin çalışması

SORU: Eşim memur olarak bir belediyede çalışıyordu ve  3 yıl  önce emekli oldu. Geçen yıl vefat etti. Bir büroda temizlikçi olarak çalışmak istiyorum. Çalışırsam eşimden almış olduğum dul aylığı kesilir mi? E.Yılmaz

CEVAP: Sayın  Yılmaz, dul aylığınız kesilmez. Çalışabilirsiniz. Ancak evlenmemeniz gerekiyor.

Tehlikeli İşlerde çalışanlara mesleki eğitim zorunluluğu

SORU: Ağır ve tehlikeli işlerde işe başlamadan önce mesleki eğitim alma zorunluluğu var. Milli eğitim bu eğitimleri kaldırdı ve başkada eğitim veren kurum yok. Denetimlerde mesleki eğitimi almamış denilerek idari para cezası kesilebilir mi? S. Hisar

CEVAP: Sayın Hisar, ağır ve tehlikeli işler mevzuattan kaldırıldı.  iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına göre tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalıştırılacak olanların  işe başlatılmadan önce mesleki eğitim almaları gerekiyor. Mesleki eğitim almadan işçi çalıştırmanın cezası var.  Cezanın uygulanmayacağına ilişkin bir mevzuat düzenlemesi bulunmuyor. Eğitim konusunda  yaşanan sıkıntıları bizde buradan yetkililere duyurmuş olalım.


Güneş Gazetesi – 30.04.2013

Görüntülenme Sayısı