15.04.2013 – Memurların izni işçinin gibi olsun

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Memurların izni işçinin gibi olsun

Memurla işçi arasında sosyal haklar yönünden  bir çok farklılıklar bulunuyor. Bu farklılıklardan biri de kullanılmayan yıllık izinlerin  durumu ile ilgili. Bugüne kadar çoğunlukla işçilerin haklarının memurlarla eşitlenmesi yönünde  yazılar yazıldı. Ancak bu yazım memurun hakkının işçi ile eşitlenmesi yönünde. “Kıdem Tazminatı Kadar Para Almanın Yolu” başlığı ile 2 hafta önce yazmış olduğum yazıdan sonra memur okuyucularımdan yıllık iznin kullanılması veya parasının alınması konusunda  öneriler aldım. Konuyu açıklayalım:

İŞÇİLERİN DURUMU

İşçiler çalışırken kullanmadıkları önceki yılların izinlerini kullanabiliyorlar. Örneğin bir işçi çalıştığı işyerinde kullanmadığı 4 yıllık izninin tamamını 5. yılda kullanabilir.  İşçi yıllık izinlerini kullanmadan herhangi bir sebeple işten ayrılırsa kullanmadığı izinlerin tamamının ücretini alır.

 Örneğin; işçi 2000 yılında işe girmiş ve 2013 yılında işten ayrılmışsa ise çalışmış olduğu 13 yıllık dönemde  hak edip de  kullanmadığı bütün yıllık izinlerinin parasını işten ayrıldığı 2013 yılındaki son ücreti üzerinden alır.

MEMURUN DURUMU

Memurların işçiler gibi birikmiş izinlerini kullanma hakları yok. Memurlar, içinde bulundukları yılın izni ile bir önceki yılın iznini  kullanabiliyor. Kullanmadıkları diğer yıllara ait  izinleri de yanıyor. Örneğin 2013 yılında bir devlet memuru 2012 yılından izni varsa 2012 yılı iznini ve 2013 yılı iznini kullanabilir. Memur 2011 ve daha önceki yıllardan kalan izinlerini kullanamıyor. Bilindiği üzere bazı memurların yoğun iş yükünden dolayı, bazı memurlarında konumları itibariyle yıllık izin kullanma durumları olmayabiliyor.

Bu durumda olan memurların izni iki yıldan sonra yanıyor. Memur yanan izni ile ilgili hiçbir hak iddiasında bulunamıyor.

Memurların çeşitli nedenlerle izin kullanamama durumlarında izin haklarının yanmaması gerekiyor. Bunun için memur geçmiş yıllardan kalan izinlerini istediği bir yılda kullanabilmeli yada emekli olduğunda/işten ayrıldığında işçilerde olduğu gibi izin parasını alabilmelidir.

OKUR SORULARINA CEVAPLAR:

Risk değerlendirmesi için risksiz belgesi alınır mı?  

Soru:  Risk değerlendirmesi konusunda risksiz yazısını nereden alacağız? G.. koç

Cevap: İş sağlığı ve güvenliği mevzuatına göre risk değerlendirmesi konusunda herhangi bir kamu kurumu risksiz belgesi vermez.

Sayın Koç, bu konuda yapılması gereken risk değerlendirmesi belgesi düzenlemektir. Bu belgede işyerindeki riskler veya risk oluşturmayan hususlar belirtiliyor.(Bkz. www.ariftemir.com)


Kısmi süreli(partime ) çalışanın izni

Soru: Kısmi süreli iş sözleşmesi ile 7 yıldır yapı denetimde denetçi mühendis olarak çalışıyorum. yıllık izin hakkım var mı?. Ayrılırken bedelini isteyebilir miyim? E.Keskin

Cevap: Sayın Keskin,  kısmi süreli çalışanların da  bir yıllık çalışma süresini  iş sözleşmesi dönemi olarak tamamladıktan sonra yıllık izin hakları bulunuyor. Bu izinlerini kullanmazlarsa ayrıldıklarında parasını alabilirler.

Gecikmiş apartman aidatı için icra takibi yapılır mı?

Soru: 30 daireli bir apartmanın yöneticisiyim. Apartmanımızda bir daire sahibi 5 aydan beri aidatını ödemiyor. Bunun için  ne yapmalıyım? İcra takibi yapabilir miyim? Y.Karataş

Cevap: Sayın Karataş, öncelikle gecikme faizi ve ödenmeyen aidatların ödenmesi için kat malikine yazılı bir tebligat yapın. Buna rağmen kat maliki ödemezse  icra yolu ile aidat ve gecikme faizlerini alabilirsiniz.

Güneş Gazetesi – 15.04.2013
Görüntülenme Sayısı