Yeni açılan iş yerlerine asgari ücret desteği var mı?
Asgari ücrete gelen yüksek artışlara bağlı olarak işverenler üzerindeki işçilik maliyetinin bir nebze de olsa hafifletilmesi için 2016, 2017 ve 2018 yılı Eylül ayına kadar uygulanan asgari ücret desteği 2019 yılında 12 ay devam edecek.
Asgari ücret desteğinden 4(a) kapsamında haklarında uzun vadeli sigorta kolları hükümleri uygulanan sigortalıları çalıştıran özel sektör işverenleri yararlanacaktır.
Buna göre, 4/a sigortalıları için, 2018 yılının aynı ayına ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde prime esas günlük kazancı 102 lira ve altında bildirilen; sendikal örgütlenmenin olduğu ve toplu iş sözleşmesine tabi özel sektör işverenlere ait iş yerlerinde 203 lira ve altında bildirilen sigortalıların 2019 yılında cari aya ilişkin verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ile prim hizmet beyannamelerinde bildirilen sigortalılara ilişkin toplam tutar işverenlerin SGK’ya ödeyecekleri sigorta primlerinden mahsup edilecek. Ücretleri asgari ücretin iki katından az olamayacağı hükme bağlanan “linyit” ve “taş kömürü” çıkarılan iş yerlerinde yer altında çalışan sigortalılar için, belirlenecek günlük kazanç 271 lira olarak uygulanacak.
İşsizlik sigortasına ait sigortalı ve işveren primleri asgari ücret desteği kapsamında değildir.
2019 yılında açılan iş yerleri için asgari ücret desteği aşağıdaki şartlarla verilecek.
– 2019 yılında tescil edilen iş yerlerinde 102 TL, (linyit ve taş kömürü çıkarılan işlerde yer altında çalıştırılan sigortalılar için 271 TL), toplu iş sözleşmesi uygulanan özel sektör işverenlerine ait iş yerleri için 203 TL ve altında günlük sigorta primine esas kazanç bildirilmiş olunması şartı aranmayacaktır. Asgari ücret desteğinde prime esas kazanç alt sınırı ve üst sınırları arasında bildirilen tüm sigortalıların prim ödeme gün sayıları hesaplamada esas alınacaktır.
– 2018 yılı Ocak ile Kasım ayı/döneminde sigortalı sayısının ortalamasının alınması söz konusu olmadığından, asgari ücret desteğine esas günlük tutar belirlenirken, desteğe esas ayda uzun vadeli sigorta kollarından aylık prim ve hizmet belgeleri veya muhtasar ve prim hizmet beyannameleri ile bildirimi yapılan 4(a) kapsamındaki sigortalı sayısı dikkate alınacaktır.
– Destek hesabı yapılırken toplam sigortalı sayısının tespitinde, gün bildirimi yapılmayan (0 gün bildirilmiş) sigortalılar ile uzun vadeli sigorta kollarından bildirimi yapılmayanlar dikkate alınmayacaktır.
– 2019 yılının destek verilecek ilgili ayında/döneminde uzun vadeli sigorta kollarından bildirimi yapılan 4(a) kapsamındaki sigortalı sayısı 500’ün altında olan iş yerleri için günlük 5 TL, beş yüz ve üzerinde olan iş yerleri için günlük 3,36 TL destek sağlanacaktır.
– Aylık prim ve hizmet belgelerinin/muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinin yasal süresi içinde verilmesinin yanı sıra tahakkuk edecek olan sigorta primlerinin de yasal süresi içinde ödenmesi gerekmektedir. 2019 yılında vadesi geçmiş SGK borcunun bulunmaması veya söz konusu borcun taksitlendirilmiş olması gerekmektedir.
Sigorta primlerinin işveren ve sigortalı hisselerinin tamamının devlet tarafından karşılandığı teşvikler kapsamında sigortalı istihdam ediliyor olması halinde, işverenlerin bu kapsamdaki sigortalıları için ödeyeceği sigorta primlerinin tutarının karşılanacak tutardan az olduğu durumlarda, sadece işverenin ödeyeceği tutar kadar asgari ücret desteğinden yararlanılabilecektir.
Asgari ücret desteğiyle sağlanacak indirim tutarı, ilgili ayı takip eden ay/aylardan doğan sigorta prim borçlarına mahsup edilecektir. İşverenin 2.3.2020 tarihine kadar destekten yararlandığı iş yerinden kaynaklı mahsup edilecek prim borcunun olmaması dolayısıyla alacaklı olması durumunda alacaklı olduğu tutar, işverenin SGK’ya olan diğer borçlarına mahsup edilecektir. 7103 Sayılı İlave İstihdam Teşviki’nden yararlanan sigortalılar için teşvikten yararlanılan aylarda asgari ücret desteğinden faydalanılamayacaktır.
www.resulkurt.com – 29.03.2019