İşsizlik maaşı kolaylaştı
İşsiz kalan sigortalıların, bu dönemde faydalandıkları en önemli yardım İŞKUR işsizlik ödeneğidir. İşsizlik ödeneğinden yararlanmak için işten ayrılmak yetmemektedir. Mutlaka diğer koşulların da yerine getirilmesi gereklidir. Bunlar;
İşsiz kalan sigortalının kendi istek ve iradesi dışında işsiz kalması,
Son üç yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödenmiş olmalıdır,
Son 120 gün kesintisiz sigorta primi ödenmelidir.
Özellikle son 120 gün kesintisiz çalışma şartı nedeniyle birçok sigortalının işsizlik ödeneği alamaması nedeniyle önemli bir kolaylık getirildi.
Diğer bir deyişle, işsizlik ödeneğinden yararlanma koşullarından kolaylık sağlanarak son 120 günlük “prim ödeyerek sürekli çalışma” şartı “hizmet akdine tabi” olma şeklinde yumuşatılarak 120 gün boyunca hizmet akdine tabi olmasına karşın devamsızlık hallerinden kaynaklı ödememe durumu ortadan kaldırılmıştır.
Emekli maaşı 1.000.-TL’ye çıkarıldı
150 bin civarındaki 1.000.TL’den az maaş alan emekliye torba yasa ile maaş artışı yapıldı. 18 Ocak 2019 tarihini takip eden ilk ödeme döneminden itibaren uygulanmak üzere, yaşlılık/malullük/ölüm aylığı almakta olan emekliler ve hak sahiplerine ödenen aylıklar için 1.000 TL’lik alt sınır belirlenmiştir.
Buna göre malullük ve yaşlılık sigortasından ödenen aylıklar ile her ay itibarıyla yapılan ödemeler toplamı, dosya bazında yapılacak ek ödeme dahil 1000 liradan az olamayacak.
Pilotlara Vergi Avantajı Geldi
7161 Torba Kanunla çalışma hayatını yakından ilgilendiren bazı düzenlemeler de yapılmıştır.
Düzenleme ile pilotlar için vergi denetimlerinde sorun yaşanan uçuş tazminatı netleştirilmiştir.
Buna göre, kamu kurum ve kuruluşları hariç Türk Hava Kurumu veya kanuni veya iş merkezi Türkiye’de bulunan müesseselerde uçuş maksadıyla görevlendirilen, hava aracının sevk ve idaresiyle görevli pilotlar ile uçuş esnasında uçak içinde hizmet veren yetkili sivil havacılık otoritesince sertifikalandırılmış kabin memurlarına ödenen aylık ücretin gerçek safi değerinin %70’i gelir vergisinden istisna tutulmuştur.
Kamu kurum ve kuruluşları hariç Türk Hava Kurumu veya kanuni veya iş merkezi Türkiye’de bulunan müesseselerde uçuş maksadıyla görevlendirilen, hava aracının sevk ve idaresiyle görevli pilotlar ile uçuş esnasında uçak içinde hizmet veren yetkili sivil havacılık otoritesince sertifikalandırılmış kabin memurlarına ödenen aylık ücretin gerçek safi değerinin %70’i gelir vergisinden istisna tutulmuştur.
www.resulkurt.com – 24.01.2019