07.12.2018 – Tüp bebekte yaş şartı var mı?

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Tüp bebekte yaş şartı var mı?


Çocuk sahibi olmak isteyen ailelerin her zaman bu istekleri gerçekleşemeyebiliyor. İşte eşlerin genetik ve çeşitli sorunlar nedeniyle normal yollarla bebek sahibi olamadıkları durumlarda tüp bebek yöntemine başvurulabiliyor.

Tüp bebek tedavisi kadın ve erkek üreme hücrelerinin vücut dışında laboratuvar ortamında bir araya getirilerek döllenmeyi sağlayacak tedavi süreçlerini ve sonrasını kapsıyor. Tüp bebek tedavilerini SGK belli koşullarda karşılıyor.

05.12.2018 Tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 7151 sayılı Torba Yasa’yla, genel sağlık sigortası tarafından karşılanan üremeye yardımcı hizmetlerin kapsamı genişletilmiştir. 
Yardımcı üreme tedavilerinin karşılanabilmesi için genel sağlık sigortalısının evli olması ilk şartlardan biridir.

Evli olma şartının yanı sıra normal tedavi yöntemlerinin tüketilmiş olması gerekir. Buna bağlı olarak SGK tarafından yetkilenmiş olan sağlık sunucularının kurulları tarafından yardımcı üreme yöntemleriyle çocuk sahibi olunabileceği mümkün görülmelidir.

Üçüncü şartlardan biri olan yaş şartı kadın için uygulanacaktır. Kadının 23 yaşından büyük, 40 yaşından küçük olması şarttır. Daha önce yapılan düzenleme yaş şartının kim için geçerli olacağı belirsizlik yaratmaktaydı. Yapılan düzenlemeyle yaş şartının sadece kadın için uygulanacağı, erkekler için yaş şartı aramayacağı kesinleşmiştir.

Son 3 yıl içerisinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamamış olduğunun SGK tarafından yetkilendirilen sağlık sunucuları sağlık kurulları tarafından belgelenmesi şarttır. Ancak burada bir istisna getirilerek, kadın primer ovaryan yetmezliği (yumurtlama sorunu) ve erkeğin azoospermisi (gebeliğin olmasını etkileyecek derecede sperm sayısının az olması) hali bu şarttan hariç tutulmuştur.

Bunun nedeni, kadının primer overyan yetmezliği veya erkeğin azoosspermisi olması hâllerinde son üç yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinin uygulanmasına tıbben imkân ve lüzum olmadığından, belirtilen hâller hariç tutulmaktadır.

Yardımcı üreme yöntemlerinin uygulanacağın tıbbi merkezin SGK ile anlaşmalı olması gerekir. 
Eşlerden birinin en az 5 yıldır genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olunan kişi olup, 900 gün genel sağlık sigortası prim gün sayısının olması şarttır. Burada yapılan en önemli değişiklik ise eşi tarafından bakmakla yükümlü olmayan, halen çalışan genel sağlık sigortalısı olmasına rağmen en az beş yıllık genel sağlık sigortalılık ve 900 gün genel sağlık sigortalısı prim gün sayısı olmayan kadının, eşinin bu kriterlere sahip olması halinde tüp bebek tedavisinin finansmanının sağlanmasıdır.

Torba yasayla yapılan bir diğer yenilik ise kalıtsal hastalığı olan çiftlere yöneliktir. Sağlam çocuk sahibi olan çiftler hariç olmak üzere SGK tarafından belirlenen kalıtsal bir hastalığı olan veya bu hastalık için taşıyıcı olduğu bilinen evli çiftin sağlam çocuk sahibi olmasına yönelik yardımcı üreme tedavileri de karşılanacaktır.

Bu kapsamda olanlar için yukarıda sayılan kadın için öngörülen yaş sınırı, uygulama yapan tıbbi merkezin SGK ile anlaşmalı olması, genel sağlık sigortalılık süresi ve prim şartları aranacaktır. 
Genel uygulama olarak yardımcı üreme tedavilerinin genel sağlık sigortası kapsamına alınması sadece üç deneme ile sınırlıdır.

 

www.resulkurt.com – 07.12.2018

Görüntülenme Sayısı