16.07.2014 – Prim ödedikçe emekli aylığınız düşebilir

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Prim ödedikçe emekli aylığınız düşebilir


1 Ekim 1970 doğumluyum. İşe giriş tarihim 2 Kasım 1992. SSK’ya 5509, Bağ-Kur’a (isteğe bağlı olarak) 721 gün olmak üzere, toplamda 6230 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim? Halen çalışmaktayım, devam etmeli miyim, hangi durumda daha fazla emekli aylığı alabilirim? Güliz Alkış

Emekliliğiniz için gereken 20 yıllık sigortalılık süresini ve 5600 prim gününü tamamlamışsınız. 49 yaşınızı dolduracağınız 1 Ekim 2019 tarihinde emekli olmaya hak kazanırsınız.

Primleriniz alt sınırdan veya biraz üzerinde ödeniyorsa, prim ödemeye devam ettikçe emekli aylığınız artmayacağı gibi, bir miktar düşüş bile olur. Ancak primleriniz en az 3 bin TL ve üzerinde kazanç üzerinden ödeniyorsa, prim ödemeye devam edebilirsiniz.

 

58 yaşınız dolduğunda emekli olabilirsiniz

Mart 1974 doğumluyum. Ocak 1999 – Mart 2000 tarihlerinde asteğmen olarak görev yaptım, 14 ay askerde sigortam yattı. Haziran 2000 tarihinden bugüne kadar Bağ-Kur’luyum. Ne zaman emekli olabilirim? Hikmet Öksüz

Yedek subaylık hizmetinizle birlikte, 25 tam yıl (9000 gün) prim günü ve 58 yaş şartlarıyla 4/b (Bağ-Kur) statüsünden emekli olursunuz. Yedek subay okulu döneminizi borçlanırsanız emeklilik yaşınız 57’ye iner. 25 tam yıl prim ödemiş olmak koşuluyla, 57 yaşınızı doldurduğunuzda emekli olursunuz. Ayrıca 5400 prim günüyle, 58 yaşınızı doldurduğunuzda emekli olmanız da mümkün.

 

Torba Yasa’nın çıkmasını beklemelisiniz

Ben 1957 doğumlu, yurt dışında (Almanya’da) 1972-1981 senesine kadar çalışmış, kesin dönüş yapmış, 1982-1987 doğumlu iki çocuk annesiyim. Türkiye’de hiç çalışmışlığım yok. Yurt dışı borçlanmasıyla ve isteğe bağlı sigorta ödersem emekli olur muyum? Ve ne kadar öderim? Çağrı Meriç

Torba Yasanın çıkmasını beklemelisiniz. Durumunuz Torba Yasa çıktığında netleşecek ve Türkiye’de birkaç gün de olsa 4/a (SSK) kapsamında çalıştıktan sonra yurtdışı ve doğum borçlanması yaparak, 3600 prim günüyle emekli olmanız mümkün olabilecek.

 

Ölen emeklinin bankaya yatan emekli aylığı

Öğretmen Hoca Halamız için erkek kardeşi Yüksel Dedemiz adına yazıyorum. Öğretmen emeklisi kız kardeşim, 1 Mart’ta emekli maaşını alacakken, 8 Mart’ta vefat etti. Tek mirasçısı erkek kardeşi olarak benim, başka mirasçısı yok. Emekli aylığının tamamını alabiliyor muyum (emekli maaşını 3 ayda bir alıyor)? Emekli maaşı tahakkuk etmiş ve hesabına aktarılmıştı. Tamamını almam gerektiğini düşünüyor ve bu husustaki kıymetli görüşünüzü rica ediyorum. Yüksel Çarkçıoğlu

Vefat eden Emekli Sandığı emeklisinin hak sahibi veya hak sahipleri bulunması ve bunlara dul veya yetim aylığı bağlanması halinde, vefat tarihinden önce bankaya yatan üç aylık emekli aylığının çekilmiş olması durumunda, iki aylık tutarı aylık bağlanan kişilere borç çıkarılıyor.

Ancak sizin durumunuzda olduğu gibi, vefat eden kişiden aylık bağlanacak birinin bulunmaması halinde, vefat eden kişi adına yatırılan üç aylık emekli aylığı tutarının mirasçılarına ödenmesi gerekiyor. Sonuç itibariyle kız kardeşinizin son üç aylık emekli aylığının yasal mirasçısı olarak size ödenmesi gerekiyor.

 

Emekli Sandığı’ndan hem dul hem yetim aylığı bağlanır mı?

Kayınvalidem, vefat eden Emekli Sandığı emeklisi eşinden maaş alıyor. Vefat eden babası da Emekli Sandığı emeklisi ve kayın validemin iki kız kardeşi babalarının maaşını alıyor ama aynı  kurum olduğundan dolayı kayınvalidem alamıyor.  Son zamanlarda bu konudaki mevzuatın değiştiğine dair bir takım söylentilere istinaden araştırma yapmama rağmen sağlıklı bir sonuç alamadım. Bu konudaki son mevzuat nedir ve artık babasının maaşını da alabilirse nereye başvurmamız lazım? Nurgül Serin

Sosyal güvenlik kurumları tek çatıda, sosyal güvenlik kanunları da tek kanunda birleşti. Ancak 1 Ekim 2008 tarihinden önce Emekli Sandığına tabi olanlar ve emeklileri ile bunların dul ve yetimleri hakkında, yürürlükten kaldırılan 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu hükümleri uygulanıyor.

Buna göre de kayınvalidenizin eşi ve babası aynı kurumdan emekli olduklarından, hem eşinden hem de babasından aylık bağlanması mümkün değil. Ayrıca yeni sosyal güvenlik kanununa göre de kayınvalideniz her iki aylığı alamıyor. Eşi SSK veya Bağ-Kur emeklisi olsaydı, babasından da aylık alabilirdi.





Sözcü Gazetesi – 16.07.2014

Görüntülenme Sayısı