28.06.2014 – Annem emekliliğe nasıl hak kazanır?

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Annem emekliliğe nasıl hak kazanır?


Annem 1969 doğumlu. 15 Haziran 1986 SSK giriş tarihi ve 1432 gün çalışma süresi var. Nisan ayından bu yana 2 aydır SSK’lı olarak çalışıyor. Kendisi bir çocuk sahibi. Bu şartlarda nasıl emekliliğe hak kazanır? Mert Erdal

Anneniz 5150 prim gününü tamamladığında emekli olabileceği gibi, 3600 prim günüyle, 58 yaşını doldurduğunda da emekli olabilir. Çocuğunun (sanırım bu siz oluyorsunuz) doğum tarihi ilk defa sigortalı olduğu 15 Haziran 1986 tarihinden sonra ise doğum tarihinizden sonraki iki yıl içinde kalan çalışmadığı süre için doğum borçlanması yapabilir.

 

Bağ-Kur’lunun kız çocukları arasında standart birliği yok 

1940 doğumlu dul bir bayanım. 1993 yılında eşimi kaybettiğimden beri eşimin SSK emekliliğinden dolayı aylık alıyorum. 29 Haziran 1994 tarihinde babamı kaybettim. Kendisi Bağ-Kur emeklisi idi. Annem, eşinin ölümünden sonra emekli aylığını almaya devam etti. 17 Ekim 2013’te annemi kaybettikten sonra SGK İzmir İl Müdürlüğü Konak Şubesine babamdan aylık almak üzere başvurdum, yanıt olumsuz geldi. Eşimden aldığım aylık asgari ücretin üzerinde olduğu için babamdan aylık maaş bağlanamayacağı yanıtını aldım. Bu doğru mudur? Çevremde hem eşinden (asgari ücretin üzerinde) hem de babasından emekli maaşı alan dul bayan arkadaşlarım var. Eşimden aldığım maaş yanında babamdan da maaş alabilmek için ne yapabilirim? Olcay Kürşat

Ölüm aylığı bağlanmasına hak kazanılıp kazanılmadığının belirlenmesinde, kendisinden aylık bağlanacak sigortalının vefat tarihinde geçerli olan Kanun hükümleri esas alınıyor.

Babanızın vefat ettiği tarihte (01.10.1972-03.10.2000 tarihleri arasında) geçerli olan Bağ-Kur Kanunu hükümlerine göre, kız çocuğuna Bağ-Kur sigortalısı babasından yetim aylığı bağlanabilmesi için, geçimini sağlayacak başka bir gelirinin olmaması şartı aranıyordu. Geçimini sağlayacak gelir ölçüsü de aylık brüt asgari ücret tutarı. Eşinizden aldığınız dul aylığı da dahil olmak üzere aylık geliriniz asgari ücretin brüt tutarının (bugün için 1.071 TL) üzerinden ise babanızdan aylık bağlanmaz.

04.10.2000-07.08.2001 tarihleri arası ile 02.08.2003 tarihinden sonra vefat eden Bağ-Kur sigortalısının kız çocuğuna yetim aylığı bağlanmasında ise geçimini sağlayacak geliri olup olmadığına bakılmayıp, kız çocuğunun sosyal güvenlik kanunları kapsamında çalışmıyor ve kendi çalışmasından dolayı aylık almıyor olma şartı aranıyor. Çevrenizdeki her iki aylığı da alanların babalarının vefat tarihi ya da sigortalılık statüleri farklı olabilir.

 

Sigorta başlangıcından sonraki yaş düzeltmesi dikkate alınmaz

12 Haziran 1971 doğumluyum ama mahkeme kararı ile yaşımı bir yaş büyüttüm. Sigorta başlangıcım Mart 1987. Bugüne kadar 3780 gün primim, ayrıca 4 yıl 6 ay yurtdışım var. Benim sorunum, ilk sigorta girişimi bulamadım, şayet bulursam ne zaman emekli olabilirim? Mahmut Yıldırım

Mart 1987 sigorta başlangıcıyla 4/a (SSK) statüsünden emeklilik için, 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 prim günü ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Prim gününüzü yaşınız dolana kadar tamamlayamazsanız, askerlik ve yurtdışı hizmet borçlanması yapabilirsiniz. Yaşınız dolduğunda da emekli olursunuz. Ancak ilk defa sigortalı olunan tarihten sonra yapılan yaş düzeltmesi dikkate alınmıyor. Sigortalı olduğunuz tarihte nüfusta kayıtlı olan doğum tarihiniz dikkate alınır.







Sözcü Gazetesi – 28.06.2014

Görüntülenme Sayısı

Podcst Dinle
En Çok Okunanlar