13.05.2014 – Sigortalılığım sona erdiğinde nasıl sağlık yardımı alırım?

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Sigortalılığım sona erdiğinde nasıl sağlık yardımı alırım?


25 Mart 1972 doğumluyum. 1 Mart 1993 SSK işe giriş tarihim. 5780 prim günüm var ve halen çalışmaktayım. Ne zaman emekli olabilirim? Bir de prim yatırmayı bırakırsam sağlıktan faydalanma gibi bir işlem oluyor mu? Gülay Güç

Emeklilik için 20 yıl sigortalılık süresi, 5600 prim günü ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. Yaş dışındaki şartları sağlamışsınız, 49 yaşınızı dolduracağınız 25 Mart 2021’de emekli olmaya hak kazanırsınız.

Son bir yıl içinde 90 gün prim ödemeniz varsa, sigortalılığınızın sona erdiği tarihten itibaren 100 gün süreyle sağlık yardımı alabilirsiniz. 100 günün sonunda, evliyseniz ve eşiniz sigortalı ise eşiniz üzerinden sağlık yardımı alırsınız. Evli değilseniz, genel sağlık sigortalılığı tescili için SGK’ya başvurup, gelir testi yaptırmanız gerekecek. Gelir testi sonucunda aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden az çıkarsa primleriniz devlet tarafından karşılanır. Asgari ücretin üçte birinden fazla olursa, gelir durumuna göre genel sağlık sigortası primi ödersiniz.

 

Şirket borcundan dolayı emekli aylığından kesinti yapılabilir mi?

1995 yılında SSK’dan emekli oldum. Daha sonra ortağı olduğum şirket iflas etti, imza yetkilisi idim. SGK, şirketin borcundan ötürü şubat’tan itibaren maşımın bir bölümünü kesiyor, bu yasal mıdır? Değilse ne yapmam gerek? Ömer Akar

Kurumun, süresinde ödenmeyen prim ve diğer alacaklarından, tüzel kişiliği haiz işverenlerin şirket yönetim kurulu üyeleri de dâhil olmak üzere üst düzeydeki yönetici veya yetkilileri ile kanuni temsilcileri, 5510 sayılı Kanunun 88. maddesi uyarınca Kuruma karşı işverenleri ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumludur.

Şirketin imza yetkilisi (kanuni temsilcisi) olmanız nedeniyle, şirketin ödenmeyen prim borçlarından sorumlu olduğunuzdan, emekli aylığınızdan kesinti yapılmasında yasaya aykırı bir durum söz konusu değil.

 

Vergi indirimi alırsanız 3920 günle emekli olabilirsiniz

1977 doğumluyum.  1990 yılında çıraklık eğitiminden SGK numaram var. Şubat 1995’ten Mart 2014’e kadar 3352 prim günüm var. Ne zaman emekli olabilirim? 2001 yılında iç hastalıklardan dolayı yüzde 50 iş gücü kaybı ağır işte çalışamaz raporum var. Vergi indiriminden yararlanmam gerektiğini öğrendim. Bunun yanı sıra kimi 3600 iş gününden  kimi 4500 iş gününden emekli olabilirsin diyor. Gürol Avcı

Çıraklık sigortanız emeklilik açısından başlangıç sayılmaz. Şubat 1995 sigorta başlangıcıyla emeklilik için 25 yıl sigortalılık süresi, 5750 prim günü ve 55 yaş şartlarına tabi olursunuz.

Vergi indirim hakkı alırsanız, 17 yıl sigortalılık süresi ve 3920 prim günü şartlarıyla emekli olabilirsiniz. Sigortalılık süreniz dolmuş olduğundan, prim gününüzü 3920 güne tamamladığınızda emekli olmaya hak kazanırsınız.

 

Fazla mesai ücreti talep edebilir miyim?

Çalıştığım işyerinde yönetici pozisyonunda, hafta içi 08:00-18:00 saatleri arasında çalışmaktayım. Yönetici olduğumuz için kart basmak vb. herhangi bir takip sistemi kullanmıyoruz. Çok yoğun şekilde mesai yapıyorum ve bununla beraber her dakika cep telefonu yüzünden maillerle mesailerimiz devam ediyor. Bir zaman bir aksilik gerçekleşip işyeri ile yolları ayırmak gerekirse, bu fazla mesailerimizi alabilme imkânımız olabilir mi? Kacrub

Yargıtay, konumu itibariyle günlük mesaisini kendisi belirleyebilecek ve fazla çalışması söz konusu ise bunun karşılığının ödenmesini sağlayabilecek pozisyonda çalışanların fazla çalışma ücretine hak kazanmayacağı görüşünde. Ancak yönetici konumunda olan işçiye aynı yerde görev ve talimat veren bir yönetici veya şirket ortağı bulunması durumunda, işçinin çalışma gün ve saatlerini kendisinin belirlediğinden söz edilemeyeceğinden, yasal sınırları aşan çalışmalar için fazla çalışma talep hakkı doğar.

Diğer yandan yine yargı karalarına göre, iş sözleşmesinde fazla çalışma ücretinin aylık ücrete dahil olduğuna ilişkin hüküm bulunması halinde, yıllık 270 saati aşmayan fazla çalışma için ücret talep edilemez. Ancak 270 saati aşan fazla çalışma için ücret talep edilmesi mümkündür. Durumunuzu bu açıklamalara göre değerlendirebilirsiniz.

 

SSK’dan emeklilik için nasıl bir yol izlemeliyim?

25 Eylül 1967 doğumluyum. 1 Mayıs 1985 SSK başlangıcım ve 35 günlük prim ödemem var. Daha sonra 25 Eylül 2009’da Bağ-Kur başlangıcım ve 155 günlük prim ödemem var.1987-1988 yılında 18 ay askerlik yaptım. SSK’dan emekli olabilir miyim, nasıl bir yol izlemeliyim? Caner Özer

4/a (SSK) statüsünden normal emeklilik için 25 yıl sigortalılık süresi, 48 yaş ve 5225 prim günü şartlarına tabisiniz. 5225 prim gününü tamamladığınızda emekliliğe hak kazanırsınız. Ancak mevcut prim gününüze göre bunu sağlamanız zor gözüküyor. Zira askerlik borçlanması yapıp ara vermeden prim ödemeye başlasanız bile eksik prim gününüzü 2026 yılı sonuna kadar ancak tamamlayabiliyorsunuz.

Emekliliğinizi 3600 prim günü ve 60 yaş şartlarına göre planlayabilirsiniz. 60 yaşınız da 2027 yılında doluyor zaten. Eksik prim gününüz için askerlik borçlanması yapabilir, son 1260 günü 4/a kapsamında olmak şartıyla, isteğe bağlı sigortalı olarak da prim ödeyebilirsiniz.





Sözcü Gazetesi – 13.05.2014

Görüntülenme Sayısı