26.07.2013 – SSK’lı babanızdan yetim aylığı alamazsınız

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

SSK’lı babanızdan yetim aylığı alamazsınız


Babam SSK emeklisi, 2002 yılında vefat etti. Ben evlenmemiş kızı olarak 2004 yılında Emekli Sandığı emeklisi oldum. SSK’ya mail yoluyla yaptığım müracaatta babamın emekli maaşından faydalanıp faydalanamayacağımı sordum, ancak ret cevabı geldi. Çevremde Emekli Sandığı emeklisi olup babalarından da emekli maaşı alan arkadaşlarım var. Hep aklıma takılı kaldı. Hakkımsa faydalanmak istiyorum. Bu konuda bilgi verebilir misiniz? Nevin Beydağ

Vefat eden SSK emeklisinin kız çocuğuna yetim aylığı bağlanabilmesi için evli olmaması, evli olmakla birlikte sonradan boşanmış veya dul kalmasının yanı sıra, sosyal sigortaya veya emekli sandıklarına tabi bir işte çalışmaması, buralardan gelir veya aylık almıyor olması gerekiyor.

Emekli Sandığından emekli aylığı aldığınızdan, SSK emeklisi babanızdan yetim aylığı alabilmeniz mümkün değil. Siz SSK, babanız Emekli Sandığı emeklisi olsaydı, babanızdan yetim aylığı almanız mümkün olacaktı. Zira kız çocuğunun SSK veya Bağ-Kur’a tabi olarak çalışması veya buralardan kendi çalışmasından dolayı emekli aylığı alması, Emekli Sandığından yetim aylığı almasına engel değil.

Ancak Emekli Sandığı emeklisi olan kız çocuğunun ne Emekli Sandığından ne de SSK veya Bağ-Kur’dan yetim aylığı alması mümkün değil. Arkadaşlarınızın durumu farklı olmalı.

 

Erken emeklilik yasası çıkarsa emekli olabilirsiniz

1970 doğumluyum. SSK başlangıcım 1988, primim 7250 gün. Erken emeklilik yasasından sonra emekli olabilir miyim? Yasa çıkmazsa ne zaman olabilirim? Sebahattin Damlar

Doğum ve sigorta başlangıç tarihlerinizi gün ve ay olarak vermemişsiniz. Sigorta başlangıcınız 23.05.1988 tarihinden önce ise 25 yıl sigortalılık süresi, 50 yaş ve 5375 prim günü; sonra ise 25 yıl sigortalılık süresi, 51 yaş ve 5450 prim günü şartlarına tabisiniz.

Her iki durumda da prim ödeme gün sayısını fazlasıyla tamamlamışsınız. 25 yıllık sigortalılık sürenizi de bu yıl doldurmuş oluyorsunuz. Erken emeklilik yasası çıkarsa, yaş dışındaki şartları sağlamış olacağınızdan, yaşınızın dolmasını beklemeksizin emekli olabileceksiniz. Yasa çıkmazsa, emeklilik için gereken yaşınızın dolmasını beklemeniz gerekecek.

 

Bir şekilde emekli olma şansım var mı?

21.01.1955 doğumluyum. 1973-1976 yılları arasında İstanbul Telefon Başmüdürlüğünde Emekli Sandığına bağlı olarak çalıştım, evlenince ayrıldım. 1977 ve 1982 yıllarında iki doğum yaptım. Bugüne kadar bir daha hiç çalışmadım. Benim bir şekilde emekli olma şansım var mı? Varsa nasıl bir süreç takip etmeliyim? Süheyla Denktaş

Her iki doğumdan önce de 4/a (SSK) kapsamında sigortalılığınız olmadığından doğum borçlanması yapamıyorsunuz. Ancak emeklilik için aranan prim şartlarını sağlayabilirseniz, emekli olabilirsiniz.

Mesela 3600 prim günüyle 4/a statüsünden emekli olmanız mümkün. Bunun için son 1260 gün kalana kadar isteğe bağlı prim ödeyip, son 1260 gün 4/a kapsamında prim ödeyerek prim gününüzü 3600 güne tamamladığınızda, 4/a (SSK) statüsünden emekli olabilirsiniz.

4/a kapsamında prim ödemeniz mümkün olmayacaksa, isteğe bağlı sigortalı olarak prim gününüzü 5400 güne tamamladığınızda 4/b (Bağ-Kur) statüsünden emekli olabilirsiniz.

 

Siz SSK, babanız memur emeklisi olsaydı yetim aylığı alabilirdiniz

05.07.2013 tarihli SÖZCÜ gazetesinde ki yazınızda SSK emeklisi eşin babasından ve eşinden maaş alabileceğini belirtmektesiniz. Ben Emekli Sandığı emeklisiyim, eşim vefat ettiği için eşimden de ayrıca maaş alıyorum. Vefat eden babamın maaşını alabilmem için SSK’ya müracaat ettiğimde, kendi emekliliğim olduğu için babamın maaşını alamayacağımı belirttiler. Bu konuya bir açıklık getirmenizi rica ediyorum. Sema Çolak

5 Temmuz tarihli SÖZCÜ’deki soru da eşler SSK, baba Emekli Sandığı emeklisi olduğu için, erkek eşin vefatı halinde, SSK emeklisi Bayan hem SSK’lı eşinden hem de Emekli Sandığı emeklisi babasından aylık alabiliyor. Zira Emekli Sandığı kız çocuğuna yetim aylığı bağlamak için kız çocuğunun Emekli Sandığı iştirakçisi veya emeklisi olmaması şartını arıyor. Kız çocuğunun SSK veya Bağ-Kur’a tabi olarak çalışması veya buralardan kendi çalışmasından dolayı emekli aylığı alıyor olması, Emekli Sandığından yetim aylığı almasına engel değil.

Sizin durumunuz ise farklı. Siz Emekli Sandığı, babanız SSK emeklisi. SSK yetim aylığı bağlamak için kız çocuğunun herhangi bir sosyal güvenlik kanunu kapsamında çalışmaması veya emekli aylığı almıyor olması şartını arıyor. Siz SSK, babanız Emekli Sandığı emeklisi olsaydı, babanızdan yetim aylığı almanız mümkün olacaktı.

 

1 Ocak 2016’da emekli olmaya hak kazanırsınız

03.04.1958 doğumluyum. 01.01.1996 sigorta girişliyim. 5330 sigorta prim günüm var ve sigortalı olarak çalışmaya devam etmekteyim. Ne zaman emekli olmaya hak kazanırım? Ayşe Altay

Emeklilik için 20 yıl sigortalılık süresi, 52 yaş ve 5825 prim günü şartlarına tabisiniz. Yaş şartını sağlamışsınız. 495 gün prim eksiğiniz var. 20 yıllık sigortalılık süreniz de 1 Ocak 2016’da doluyor. En az 495 gün daha prim ödeyip, 20 yıllık sigortalılık sürenizin dolacağı 1 Ocak 2016’da emekli olmaya hak kazanırsınız.



Sözcü Gazetesi – 26.07.2013

Görüntülenme Sayısı