Şimdi ben bir de SGK destek primi mi ödeyeceğim?
Sözcü Gazetesi – 08.01.2013
Sosyal Güvenlik Kurumu her ne kadar kira geliri nedeniyle vergi mükellefi olanların bazılarına sosyal güvenlik destek primi borcu çıkarttıysa da yanlışlık SGK ile Maliye Bakanlığının birbirlerini anlayamamalarından kaynaklandı ve olay şöyle gelişti.
Emekli olduktan sonra, ticari veya serbest meslek faaliyetine devam eden veya sonradan bu faaliyetlere başlayıp da vergi mükellefi olanların emekli aylıklarından sosyal güvenlik destek primi kesilmesi gerekiyor. Kira geliri nedeniyle vergi mükellefi olanlar ise kapsama girmiyor.
SGK, emekli olup da sosyal güvenlik destek primine tabi olması gerekenleri tespit etmek için Maliyeden vergi mükelleflerinin listesini istedi. Maliye de ayrım yapmaksızın kira geliri nedeniyle vergi mükellefi olanları da SGK’ya bildirdi.
SGK’da gelen listeleri emekli listeleriyle karşılaştırıp, vergi mükellefi olan ancak emekli aylığından sosyal güvenlik destek primi kesilmeyen herkesin, kira geliri nedeniyle vergi mükellefi olanlar da dahil olmak üzere emekli aylıklarından yüzde 15 sosyal güvenlik destek primi kesmeye başladı. Yetmedi, 2003 yılından sonra olmak üzere vergi mükellefiyetinin başladığı tarihten itibaren borç çıkardı ve emekli maaşlarının yüzde 25’ine haciz uyguladı.
Kira geliri nedeniyle vergi mükellefiyeti SGK’ya bildirilen ve SGK tarafından emekli aylıklarından kesinti yapılıp borç çıkartılanların, SGK’ya itiraz edip yanlışlığı düzelttirmeleri gerekiyor.
Yedi yıldır zam yapılmayan ücretime meslek kodu uygulaması çare olur mu?
(…) Büyükşehir Belediyesi İmar İnşaat A.Ş’ de 2004 yılında işe başladım. Jeoloji Mühendisiyim. Siyasi yerlerdeki maaş politikasını eminim biliyorsunuzdur. 2004 yılında bana asgari ücretten maaş vermeye başladılar. Daha sonra 2 defa şirket müdürüyle konuşarak maaşıma zam yaptırabildim. Yaklaşık 7 yıldır maaşıma zam yaptıramıyorum. Bu arada benden daha alt seviyede çalışan diğer arkadaşlarıma sürekli yapılıyor (referanslar aracılığı ile). Benim sorum, 1 Kasım 2012 tarihinden itibaren işyerlerinde meslek kodlarıyla çalıştırma şartı konulmuş. Meslek gruplarının maaşlarında bir alt sınır var mı? Eğer varsa ben bu konuda hak iddia edebilir miyim? İsmi saklı (Eser Tümkaya)
Meslek kodu uygulaması, gerçek ücreti yüksek olmakla birlikte, prime esas kazancı Sosyal Güvenlik Kurumuna düşük gösterilen sigortalılarla ilgili olarak öngörülen bir uygulama.
Öngörülen uygulamaya göre, meslek grupları için belirlenecek ücretlerin altında bildirim yapılması halinde işverenden bunun sebebini izah etmesi istenecek. Örneğin mühendis ile teknikerin, aşçı ile aşçı yamağının primleri aynı tutar üzerinden ödenemeyecek.
Ancak meslek grupları için belirlenecek ücretler (prime esas kazançlar) maaşlarda alt sınır olarak dikkate alınmalarını gerektirmeyecek. Sonuç itibariyle, meslek kodu uygulaması kapsamında belirlenecek ücretleri baz alarak hak iddia etmeniz söz konusu olmayacak.
Ölüm aylığı için 5 yıllık sigortalılık ve 900 prim günü aranır
Öncelikle SÖZCÜ gibi kişilikli bir gazetede yazmaya başladığınız için sizi tebrik ederim. 16.08.1975 doğumluyum. 1997 yılından beri tavandan prim ödemelerim aralıksız devam ediyor. Merak ettiğim 3 şey var. Birincisi, olurda bu arada vefat etmem halinde emekli olmasam bile eşime ve çocuğuma aylık bağlanacak mıdır? İkincisi ise şu an SSK’dan alınan en yüksek emekli aylığı nedir? Bir de emekli olmak için aranan 25 yıl şartı tam olarak neyi ifade ediyor? Sigorta başlangıcından itibaren 25 yıl geçmiş olması yeterli mi yoksa 25 yıl dolu dolu prim ödenmesi anlamına mı geliyor? A. Murat Kantürk
4/a (SSK) statüsünde sigortalı olup her türlü borçlanma süreleri hariç 5 yıldan beri sigortalı bulunup, en az 900 gün prim ödemesi olan sigortalının vefatı halinde hak sahiplerine aylık bağlanıyor. Şu andaki durumunuz aylık bağlanması için gereken şartları sağlıyor da Allah sağlıklı uzun ömürler versin.
Şu an SSK statüsünden emekli olanlara bağlanan en yüksek aylık 2 bin 850 lira civarında. SSK statüsünden emeklilik için aranan 25 yıllık sigortalılık süresi, ilk defa uzun vadeli sigorta kollarına (malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına) prim ödenmeye başlandığı tarihten başlıyor. 25 yıl dolu dolu prim ödenmiş olması gerekmiyor. Emeklilik için aranan 5000 günle 7200 gün arasında değişen prim ödeme süresi yeterli oluyor.
Kendiniz ve çocuklarınız için GSS’li olabilirsiniz
Eşim takside çalışıyor, ama SGK’ya borçlu olduğundan sağlık güvencesinden yararlanamıyoruz. Ben kendi adıma SGK’ya ödeme yaparak (sanırım 35 TL) sağlık güvencesi alabilir miyim? Bu ödeme neleri kapsıyor. İlaçları da alabilir miyim? Hüsniye Hepdurluk
Genel sağlık sigortası tescilinizi yaptırarak, gelir testi sonucuna göre prim ödemeksizin veya prim ödeyerek genel sağlık sigortalısı olabilirsiniz.
Yapılacak gelir testinde aile içindeki kişi başına düşen aylık gelir; asgari ücretin üçte birinden (326,20 TL’den) az çıkarsa primleriniz devlet tarafından ödenmek suretiyle; asgari ücretin üçte biri ile asgari ücrete kadar çıkarsa 40 lira, asgari ücretle asgari ücretin iki katına kadar olursa 118 lira, asgari ücretin iki katı ve üzerinde olursa 235 lira aylık prim ödeyerek genel sağlık sigortalısı olursunuz.
Genel sağlık sigortalısı olduğunuzda, eşiniz hariç siz ve çocuklarınız teşhis, tedavi ve ilaç dahil olmak üzere sağlık hizmeti alırsınız.
Emekli servis şoförüyüm ama resmiyet yok, sorun olur mu?
Devlet dairesinden şoför olarak 2011 yılında emekli oldum. Şu an da servis şoförlüğü yapıyorum ama bir resmiyet yok. Herhangi bir sorunla karşılaşır mıyım? İsmi saklı (Ulaş Ümer)
Aslında işverenin, ödediği ücretinizden gelir ve damga vergisi kesip Maliyeye ödemesi, ayrıca SGK’ya sosyal güvenlik destek primi ödemesi gerekiyor.
Sizin açınızdan sorun olmayabilir ama kayıt dışı çalıştığınız tespit edilirse, işvereniniz belki de altından kalkamayacağı vergi, sigorta primi ve cezayla karşı karşıya kalır.