21.08.2011 – Dairenin masraflarını intifa hakkı sahibi ödemesi gerekir

[responsivevoice_button voice="Turkish Male" buttontext="Makaleyi Sesli Dinle"]

Dairenin masraflarını intifa hakkı sahibi ödemesi gerekir

|Posta Gazetesi| |21.08.2011|

 

Soru: Üzerinde intifa hakkı bulunan dört hissedarlı apartman dairemizi intifa hakkını kaldırmak suretiyle sattık. İntifa hakkı, bu dört ortaktan hiçbirine ait değildi. Apartman dairesinin bugüne kadarki masraflarını(telefon, aidat) hissedarlardan biri karşılayarak dairenin satışını müteakip diğer hissedarlara payları nispetinde bildirdi. 

Sorular:

1)Bu daireden kaynaklanan masrafları mal sahiplerinin değil intifa hakkı sahibinin ödemesi gerekmez mi?

2)Bu daireden kaynaklanan masrafları karşılayan hissedarın, yıllarca diğer hissedarlardan talep etmediği Türk Lirası masraflara faiz uygulamaya ya da bu masrafları döviz bazında değerli kılmaya hakkı var mıdır?

Bilgilendirmenizi rica ederim.

 Can ÖZTÜRK

Cevap:1)Dairenin masraflarını intifa hakkı sahibinin ödenmesi gerekir.

2) Dairenin kullanımından kaynaklanan ve intifa hakkı sahibinin ödeyeceği masrafları dairenin kuru mülkiyetine 1/4 nispetinde hissedar olan kişinin ödediği anlaşılıyor. Masrafları kendisinin ödediğini kanıtlayabiliyorsa, ödemelerini intifa hakkı sahibinden isteyebilir. Diğer hissedarların masrafları ödeme zorunluluğu yok. Ancak, istendiğinde hissedarlardan isteyen iyi niyet kuralları çerçevesinde ödeyebilir. Ancak ödemediklerinde yaptırım uygulanması,  söz konusu değil.

 

Destek priminin emekliye hiçbir faydası yok

Soru: Ben 657 den emekliyim; simdi özel firmada sigortalı çalışıyorum. Yatırılan sigorta primleri, emekli aylığımı nasıl etki eder? Veya bu işyerinden ayrıldığımda bu yatan primler ne olur?

Yaşar RUŞEN

Cevap: Emekli aylığınızı kestirmeden çalıştığınız için ücretinizden Sosyal Güvenlik Destek Primi kesiliyordur. Destek primin emekliye hiçbir faydası bulunmuyor. Yatan destek primleri emekli aylığını etkilemez. İşten ayrıldığınızda da iade olarak almanız söz konusu olmadığı gibi, size hiçbir yararı da olmaz.

 

Bugüne kadar tavandan prim ödediğinizden asgariden prim ödemeniz emekli aylığını düşürür

Soru: 23 Mart 1970 doğumluyum.5 Ağustos 1991 de sigortalı oldum. 12 Aralık 1991 ile Kasım 1995 arasında bankada çalıştım. Bu süre içinde askerlik te yaptığımdan 1100 gün prim ödedim. 28 Nisan 2009 tarihinde kadar SSK ya 4892 gün prim ödemem var. Nisan 2009 dan sonra prim ödemedim. Şu anda bir iş için ya vergi levhası almam gerekiyor yada asgari ücretten prim ödemem gerekiyor. Vergi levhası alırsam Bağ-Kur ödemesi yapacaksın diyorlar. Bende onu istemiyorum. SSK’ya göre emeklilik açısından daha dezavantajlı imiş.
Asgari ücretli görünüp en düşük primi yatırırsam ileride emekli olduğumda maaşım nasıl etkilenir diye merak ediyorum. Sanıyorum geçmişte tavandan prim ödedim. Bankayı da eklersem 5300 günüm doldu. Ancak bundan sonra asgariden ödenirse maaş ne oranda düşer? Bu konuda ne yapmalıyım? Bilgilendirirseniz çok sevinirim.

Burak ÖÇEL

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5600 gün prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemseniz de 53 yaşınızı dolduracağınız 23 Mart 2023 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Torba yasa ile 1 Mart 2011 tarihinden itibaren Bağ-Kurlulara sigortalı çalışma imkânı sağlandığından, vergi mükellefi olup kendi nam ve hesabınıza bağımsız çalışmaya başlasanız da, sigortalı çalışarak 4/a sigortasına(eski adıyla SSK ya) prim ödeyebilirsiniz.  Hatta isterseniz; hem 4/a sigortasına(SSK ya), hem de 4/b sigortasına(Bağ-Kura) prim ödeyebilirsiniz. Bu takdirde, ödediğiniz primlerin kazançları, uzun vadeli sigorta kolları(kişileri emekli eden sigorta) açısından 4/a sigortasında(SSK da) birleşir. Ve prime esas kazanç tutarınız yükseltir. Kısa vadeli sigorta kolları açısından da 4/b sigortasında değerlendirilir. Kendi nam ve hesabınıza yaptığınız işte, işte iş kazası geçirmeniz veya meslek hastalığına yakalanmanız halinde, sürekli iş göremezlik geliri alma hakkınız olur.

Bugüne kadar primlerinizi tavandan ödediğinizden bundan sonra primlerinizi prime esas kazancın alt sınırından(asgari ücret) emekli aylığını düşürür. Bugüne kadar kazanımlarınıza yazık olur. İşin doğrusu asgariden prim ödemektense, emekli olana kadar prim  ödemeseniz daha  iyi.  Çünkü, prim ödemeden daha yüksek emekli aylığı alırsınız. Şartları zorlayıp, prime esas kazancın tavan tutarı(bugün için 5.440.50 TL’dir) veya tavan tutara yakın bir kazanç tutarı üstünden prim ödemelisiniz. Veya az öncede işaret ettiğimiz gibi hiç prim ödememelisiniz.

 

3 ncü derece engelli memur 18 yılla emekli olabilir

Soru: 11 Kasım 1989 tarihinde göreve başladım. 1997 Haziranında yüzde 40 engelli oldum. Vergi indiriminden faydalanmaktayım. Memur olarak halen çalışmaktayım. 26 Ağustos 1968 doğumluyum. Ne zaman emekli olabilirim?

Çoşkun ALTAY

Cevap: 5510 sayılı yasanın geçici 4 ncü maddesine göre emekli olmak için 18 yıl sigortalılık süresi ve 6480 gün prim ödeme şartlarına tabisiniz. 18 yıldan fazla çalışma ve prim ödeme süreniz olduğundan üçüncü derece engellilere tanınan haktan yararlanarak istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz.

 

Sizden başka bir kızınız daha aylık aldığından dul aylığınız artmaz

Soru: Bir yıl önce kocam vefat etti. Eşimin maaşı ben ve iki kızıma paylaştırıldı. Kızlarımdan büyük olanı evlendi ve maaşı kesildi. Maaşının benim maaşıma ekleneceğini bekliyordum. Ama halen eklenmedi. Acaba eklenecek mi? Yoksa eklenmeyecek mi? Bilgilendirirseniz sevinirim.

Şefika BEYAZ

Cevap: Sizden başka eşinizden dolayı aylık alan bir kızınız daha olduğundan, ikinci kızınızın evlenmesi nedeniyle kesilen aylığı, dul aylığınıza eklenmez. Aynı tutarda aylık almaya devam edersiniz. Ancak, aylık alan kızınızın da evlenmesi veya sigortalı çalışmaya başlaması nedeniyle aylığı kesilir ve tek başınıza aylık almaya başlarsanız, emekli değilseniz aylık bağlama oranınız yüzde 50 den yüzde 75 e yükselir. Bir anlamda kızınız aldığı aylık size geçmiş olur.

 

50 Yaşından büyüklere 20 günde az izin verilemez

Soru: İki seneden beri çalışan 60 yaşında emekli personelimiz var. Bu kişinin yıllık ücretli izin hakkı ne kadardır.

Turan DEMİR

Cevap: İki yıl çalışan birinin izin hakkı normalde 14 gündür. Ancak 50 yaşından büyüklere 20 günden az izin verilemediğinden, 60 yaşındaki personelinize 20 gün izin vermeniz gerekir.

 

Ablanız babanızın sigortasından sağlık yardımı alabilir

Soru: Ablam 2010 yılında eşinden ayrıldı hiçbir sosyal güvencesi bulunmuyor. Babam ve annem  emekli. İçlerinden birinin sigortasından faydalanarak sağlık hizmetlerinden yararlanabilir mi?

Nermin EFE / İSTANBUL

Cevap: Ablanız evlenene veya sigortalı bir işe girene kadar babanızın sigortasından sağlık yardımı alabilir.

 

 

Görüntülenme Sayısı